Πως μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γυναίκα στον ψυχολόγοΑνακαλύψτε τι σημαίνει να πηγαίνει κανείς σε έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας και απενοχοποιήστε τέτοιου είδους επισκέψεις, βοηθώντας έτσι τον εαυτό σας να βγει από το αδιέξοδο!

Αρκετές γυναίκες αγχώνονται και μόνο στην ιδέα τού να επισκεφθούν κάποιον ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η ετικέτα, που ενίοτε «κολλάει» σε όσες πραγματοποιούν τέτοιες βοηθητικές επισκέψεις, αποτρέπει κάποιες άλλες από το να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια. Υπάρχουν αρκετές μητέρες που νιώθουν εγκλωβισμένες ή φορτισμένες εξαιτίας της καθημερινότητας και του άγχους που νιώθουν, βιώνοντας τον διττό ρόλο της μητέρας και της γυναίκας αλλά και των ευθυνών που συνεπάγεται. Έτσι, υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν επισκέπτονται κάποιον ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας, ακόμη και αν κατά βάθος το έχουν ανάγκη! Αυτό, βέβαια, συμβαίνει για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι η ενοχή, η μη αποδοχή της κατάστασης, των συναισθημάτων ή των σκέψεων, ο φόβος κ.λπ.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ!

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να επικρατεί μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το ρόλο ενός ψυχολόγου ή συμβούλου ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίσετε ουσιαστικά ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του στη ζωή σας, εφόσον έχετε ανάγκη να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να πραγματοποιήσετε εξελικτικά βήματα για την καθημερινότητά σας!

 

Ένας ψυχολόγος ή σύμβουλος ψυχικής υγείας διαθέτει μία βαθιά γνώση των τεχνικών και των μεθόδων, με τη βοήθεια των οποίων υπάρχει η δυνατότητα να ανακαλύψετε την αιτία των αρνητικών σας συναισθημάτων ή οποιωνδήποτε δυσκολιών που αφορούν στην έκφραση του εαυτού σας ή στις καθημερινές σχέσεις σας. Δεν είναι κακό να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας εφόσον το έχετε ανάγκη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μειώνεται η ένταση της πεποίθησης που υπαγορεύει πως το να ζητήσει κανείς επαγγελματική βοήθεια σημαίνει πως έχει χάσει τα λογικά του.

 

Μη φοβάστε τον ειδικό! Ο ρόλος του ψυχολόγου ή του συμβούλου ψυχικής υγείας δεν είναι να σας κρίνει, να σας τρομοκρατεί, να σας επιβάλλει κάτι ή να σας περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο. Καθένας επαγγελματίας σε αυτόν τον κλάδο μπορεί να βρεθεί κοντά σας μονάχα για έναν λόγο: Για να σας δείξει μία μέθοδο η οποία μπορεί να αποβεί πολύτιμη στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν από τη σχέση σας με τον εαυτό σας και κατ’ επέκταση με τους ανθρώπους γύρω σας. Εάν για κάποιον λόγο επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας που νιώθετε πως είναι παρεμβατικός στη ζωή σας ή σας περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο, αντί να σας ενθαρρύνει, καλύτερα να απευθυνθείτε και κάπου αλλού.

 

Οι συνεδρίες με κάποιον ειδικό είναι, πολλές φορές σαν να γράφετε στο ημερολόγιο! Ικανοποιείτε την ανάγκη σας και μιλάτε για τις βαθύτερες σκέψεις σας, προσδοκίες, προβληματισμούς, αλλά και για προβλήματα τα οποία σας φθείρουν μέρα με τη μέρα. Από μόνο του κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον λυτρωτικό και ανακουφιστικό. Αρκετές φορές όταν τολμάμε να ξεστομίζουμε αλλά και να παραδεχόμαστε τα προβλήματα και τις σκέψεις ή τα συναισθήματά μας, οδηγούμαστε πιο γρήγορα στη λύση, αφού το τρίπτυχο της επιτυχίας στην επίλυση των συναισθηματικών ή ψυχολογικών μας προβλημάτων είναι: συνειδητοποίηση του προβλήματος – αποδοχή του προβλήματος – κινητοποίηση για αλλαγή και αντικατάσταση παλαιών πεποιθήσεων και σκέψεων με καινούριες. Όταν ακούμε δυνατά τον εαυτό μας να μιλάει για τα προβλήματά του, τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του, έχουμε περισσότερες δυνατότητες να αποστασιοποιηθούμε από το πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει.

 

Να θυμάστε πως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τα προβλήματά τους αλλά και ένα προσωπικό σύστημα πεποιθήσεων το οποίο καθορίζει τις σκέψεις τους και κατά συνέπεια την ίδια τους τη ζωή. Σκοπός είναι να το αναγνωρίσουμε και να κάνουμε κάτι για όσα δεν μας αρέσουν. Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν το πρόβλημα και το μεταμορφώνουν παρά αυτοί που θα καταχωνιάσουν το πρόβλημα στο πίσω μέρος του μυαλού τους και θα σκεφτούν:  «Έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορώ να κάνω κάτι». Αυτό δεν σημαίνει πως η μοναδική οδός είναι ο ειδικός, κάθε άνθρωπος ακολουθεί τη δική του διαδρομή.

«Μήπως χρειάζομαι βοήθεια;»

Το εάν χρειάζεστε ή όχι βοήθεια έγκειται κατά βάση στη δική σας εκτίμηση. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και ανακαλύψτε τι θέλετε!

Κάντε μια ενδοσκόπηση! Αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάποιο ζήτημα που σας βασανίζει. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε καθημερινές δυσκολίες, όμως δεν τρέχουμε για καθετί στον ψυχολόγο ή στον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Ακούστε την εσωτερική σας φωνή και δείτε εάν έχετε ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό. Αναρωτηθείτε εάν έχετε ή μπορείτε να βρείτε κάποια λύση γι’ αυτό το θέμα που σας προβληματίζει ή νιώθετε πως χρειάζεστε καθοδήγηση.

Σκεφτείτε κατά πόσο τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας σχετικά με κάτι που θεωρείτε πρόβλημα, επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή αλλά και σε ποιον βαθμό. Εάν βρίσκετε πως το θέμα το οποίο σας απασχολεί έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις μέσα σας αλλά και στη ζωή σας πρακτικά και ταυτόχρονα δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, μην το αφήσετε να σας καταβάλει και ζητήστε βοήθεια!

 

happy baby