Πως να αντιδράτε θετικά στις απαιτήσεις των παιδιών!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με παιδι στους ώμους

Τα παιδάκια σας αρχίζουν να περπατούν και θέλουν να γνωρίσουν τα πάντα.Δεν είναι άτακτα, είναι απλώς περίεργα και πεινασμένα για γνώσεις.Βοηθήστε τα να γίνουν αυτόνομα και να μάθουν για τον κόσμο που τα περιβάλλει, καλλιεργώντας ένα θετικό κλίμα μέσα στο σπίτι. Έτσι τους προσφέρετε την δυνατότητα να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και συγχρόνως ζείτε πιο αρμονικά. Δώστε το άρθρο στο μπαμπά να το διαβάσει, ή ακόμη καλύτερα, τυπώστε το και κολλήστε το στο ψυγείο, για να θυμάστε να αντιδράτε θετικά!

 

  • Εξαφανίστε τους πειρασμούς και τις πιθανές πηγές διαμάχης, δημιουργώντας ένα φιλικό για το παιδί περιβάλλον μέσα στο σπίτι σας.
  • Αφήστε μερικά αντικείμενα που δεν κινδυνεύουν να σπάσουν, ώστε να δει το παιδί τι συμβαίνει, όταν πέσουν κάτω.
  • Αποσπάστε την προσοχή του. Σε αυτή την ηλικία τα παιδάκια ξεχνούν εύκολα. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα άλλα ενδιαφέροντα γι αυτό ερεθίσματα, ώστε να στρέφετε το ενδιαφέρον του αλλού.
  • Εξασφαλίστε πολλές εναλλακτικές προτάσεις. Αν αρνηθείτε κάτι στο μωράκι, καλό είναι να έχετε να του προσφέρετε κάτι άλλο σε αντάλλαγμα, ματαιώνοντας ανώδυνα τις πιθανόν παράλογες επιθυμίες του.
  • Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις. Πείτε για παράδειγμα. «Ας αφήσουμε το βαζάκι στη θέση του» αντί να πείτε τρομαγμένοι «μη, όχι, κακό». Αν δεν θέλετε να σπάσει το βαζάκι πάρτε το από εκεί! Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως: «μη, όχι, ποτέ» με την παραμικρή αφορμή. Tα πολλά «όχι» και «μη» χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, όταν επαναλαμβάνονται συνέχεια. Γι’ αυτό βάλτε προτεραιότητες στις απαγορεύσεις σας.
  • Να εκτιμάτε την καλή διαγωγή του παιδιού, κάθε φορά που αυτό την επιδεικνύει. Φανείτε γεναιόδωροι με τις επιβραβεύσεις σας όποτε υπακούει στις εντολές σας.Αυτό θα τα κάνει να επιδεικνύει συχνότερα αυτή την συμπεριφορά.
  • Οι επικρίσεις σας, όταν κάνετε παρατηρήσεις, πρέπει να στρέφονται εναντίον της πράξης και όχι εναντίον του παιδιού. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως «κακό παιδί». Αντίθετα, δώστε έμφαση στο αποτέλεσμα της πράξης. Προτιμήστε δηλαδή να εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι.Πείτε για παράδειγμα «Δεν ρίχνουμε κάτω το φαγητό, γιατί λερώνει το χαλί».
  • Αποφύγετε τις φωνές και τον άγριο ή επιθετικό τόνο, όταν βάζετε απαγορεύσεις. Ο τόνος της φωνής πρέπει να είναι ήπιος, αλλά το ύφος σας αυστηρό, έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει ότι η διαφορά δεν βρίσκεται στις φωνές αλλά στο νόημα αυτών που λέτε. Επειδή αυτό είναι δύσκολο κομμάτι, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές πρόβες, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι κάτι που θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού!
  • Για την ασφάλεια, την υγεία & την διατροφή δεν διαπραγματευόμαστε! Να είστε σταθεροί και απόλυτοι σε κάποιες βασικές απαγορεύσεις. Ότι απαγορεύεται σήμερα, απαγορεύεται & αύριο. Τηρήστε λοιπόν με συνέπεια τους κανόνες που εσείς θέτετε.
  • Η απαγόρευση πρέπει να βρίσκει σύμφωνους και τους δύο γονείς. Δεν μπορεί ο ένας να αναιρεί τα λεγόμενα του άλλου, γιατί τότε το παιδί παίρνει διπλό και διφορούμενο μήνυμα, το οποίο το μπερδεύει.
happy baby