Χωρισμένοι μπαμπάδες με παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

διαζύγιο, μπαμπάς, παιδιά, ρόλοι πατέραΈνας χωρισμός δεν φέρνει ανακατατάξεις μόνο στη ζωή των παιδιών, αλλά και των μπαμπάδων. Ως μπαμπάδες θα έχετε πολλές απορίες. Γι’ αυτό δείτε πώς μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις των παιδιών σας και όχι μόνο.

 

Ένας χωρισμός δεν φέρνει την καταστροφή και βέβαια δεν σημαίνει ότι αποτελεί εμπόδιο στη σωστή φροντίδα και διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακόμη κι αν η επιμέλεια των παιδιών σας έχει δοθεί στην πρώην σύζυγό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ενεργοί στη διαπαιδαγώγηση ή τη φροντίδα τους,επειδή χωρίσατε.

Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία δεν είναι συνηθισμένο ένας χωρισμένος πατέρας να αναλαμβάνει την επιμέλεια του παιδιού του, αλλά στο εξωτερικό οι δικαστικές αποφάσεις πολλές φορές δίνουν και στους δύο γονείς την επιμέλεια των παιδιών. Άλλωστε και η επιστήμη της ψυχολογίας μας βεβαιώνει ότι και οι δύο γονείς μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους αλλά και να έχουν ίσα δικαιώματα στην διαπαιδαγώγησή τους, έχοντας τον ίδιο βαθμό επιτυχίας.

Συνεπώς και εσείς ως χωρισμένοι μπαμπάδες μπορείτε να αναθρέψετε τα παιδιά σας δίνοντας τους τις σωστές ηθικές και παιδαγωγικές βάσεις ώστε στην πορεία της ζωής τους να αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε κατάσταση.

 

5 + 1 απορίες χωρισμένων μπαμπάδων

Όπως και οι μαμάδες έτσι και οι μπαμπάδες έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Μετά από ένα διαζύγιο η ζωή δεν είναι και τόσο εύκολη και τα προβλήματα ή οι ανησυχίες των γονιών πληθαίνουν. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια κοινή πορεία διαπαιδαγώγησης (σε όποιο βαθμό είναι εφικτό) και αντιμετώπισης των παιδιών σας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανατροφή των παιδιών μόνο από έναν χωρισμένο γονέα. Τι ενδέχεται να σας ανησυχήσει και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τη νέα, οικογενειακή κατάσταση μετά το χωρισμό;Δείτε κάποιες καταστάσεις που μπορεί να σας απασχολήσουν και βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

 

1η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Είμαι σε θέση να ανταποκριθώ στο ρόλο μου ακόμη και χωρισμένος;»

Η ανασφάλεια είναι ένα από τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αφού μετά το χωρισμό, η ζωή σας αλλάζει ουσιαστικά. Εσείς, ως μπαμπάς, καλείστε να ανταποκριθείτε σε έναν καινούριο ρόλο αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών για κάποιες μέρες. Σιγά-σιγά, όμως, αυτό το συναίσθημα υποχωρεί και δίνει τη θέση του στην αποφασιστικότητα για το καλό των παιδιών. Ενώ, ως αιώνιοι έφηβοι, μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των παιδιών σας. Για να μπορέσετε όμως να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε αλλά και να οργανώσετε σωστά το χρόνο που αφιερώνετε στα παιδιά σας, θωρακίζοντας τη μετά το διαζύγιο ζωή του παιδιού σας, προστατεύοντας το από τα κοινωνικά ταμπού. Η ζωή, όμως, συνεχίζεται και ως πατέρας ακόμη και χωρισμένος, οφείλετε να βρίσκεστε κοντά στο παιδί σας, χωρίς άγχος και κρίσεις πανικού. Καλό θα ήταν να εξηγήσετε και να καταστήσετε σαφές στα παιδιά σας ότι ακόμα κι αν η μαμά και ο μπαμπάς δεν μένουν κάτω από την ίδια στέγη εξακολουθούν να τα νοιάζονται και να τα αγαπούν. Και πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς την αγάπη και τη φροντίδα που απολάμβαναν. Έτσι, σιγά-σιγά και αφού εξηγήσετε στα παιδιά σας με ωραίο τρόπο τη νέα κατάσταση και εάν και οι δύο σύζυγοι βοηθήσετε, οι δυσκολίες και οι ανησυχίες τους θα ξεπεραστούν.

 

2η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Θα έχω τον απαιτούμενο χρόνο για το παιδί μου; Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνω για την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του;»

Ο χρόνος που θα αφιερώσετε στο παιδί σας δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε να οριοθετηθεί. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει ανάγκη από αγάπη. Γι’ αυτό μη διστάσετε να εκδηλώσετε με κινήσεις τρυφερότητας την αγάπη που τρέφετε γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να είστε παρόντες όταν το παιδί σάς χρειαστεί, είτε γιατί έχει κάποια δυσκολία με τα μαθήματά του είτε γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Μπορεί οι υποχρεώσεις σας να είναι πολλές, ο ελεύθερός σας χρόνος να είναι περιορισμένος και συνεπώς να είναι ακόμη πιο δύσκολο να τον αφιερώσετε στα παιδιά σας, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Τι εννοούμε με αυτό; Για τα παιδιά σας έχει μεγαλύτερη αξία η ποιότητα και όχι η ποσότητα χρόνου που θα τους αφιερώσετε. Γι’ αυτό κάθε φορά που καταφέρνετε να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας, κάντε κάτι δημιουργικό ή μια βόλτα σε κάποιο μουσείο. Όπως κι αν αποφασίσετε να γεμίσετε τον ελεύθερό σας χρόνο, δείξτε στο παιδί σας ότι είστε κοντά του, ακούτε προσεκτικά τις ανησυχίες του και έχετε τη διάθεση να το βοηθήσετε. Και μην ξεχνάτε ότι καμία επαγγελματική επιτυχία δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγκαλιά ή το φιλί που θα σας δώσει το παιδί σας εκδηλώνοντας την αγάπη του για εσάς.Μπορεί να είστε χωρισμένος,αλλά για το παιδί είστε πάντα ο μπαμπάς του και σας έχει ανάγκη.

 

 3η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ποια θα είναι η σχέση μου με την πρώην σύζυγό μου μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί του διαζυγίου μας;»

Όσο ξεχωριστός κι αν είναι ο πατρικός ρόλος, το παιδί χρειάζεται και τη μαμά. Και οι δύο ρόλοι είναι αναντικατάστατοι. Συνεπώς, η καλή συνεργασία με την πρώην σύζυγό σας είναι απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας. Ακόμη κι αν οι σχέσεις σας δεν είναι άριστες, προσπαθήστε να δείχνετε μια θετική εικόνα, τουλάχιστον μπροστά στα παιδιά σας. Οι εντάσεις στη μεταξύ σας σχέση πολλές φορές μπορεί να είναι αναπόφευκτες, ωστόσο δεν θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα μπροστά στο παιδί σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κατηγορείτε και να απομυθοποιείτε το ρόλο της μαμάς. Ως μπαμπάς, καλό θα ήταν να παραμείνετε πιστός στον πατρικό σας ρόλο, ακόμη και τώρα που χωρίσατε. Μην προσπαθήσετε, δηλαδή, να μιμηθείτε τη μαμά των παιδιών σας. Επινοήστε δραστηριότητες με τα παιδιά σας, που δεν θα παραπέμπουν σε αυτές της μαμάς. Δώστε τη δική σας «πινελιά» σε όλα όσα κάνετε με το παιδί σας. Τα παιδιά δέχονται από τους μπαμπάδες διαφορετικά ερεθίσματα από τις μητέρες τους.

 

4η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η προσωπική μου ζωή θα τελειώσει μετά το διαζύγιο για το καλό των παιδιών μου;Πως θα τους μιλήσετε για την νέα σας σύντροφο»

Το γεγονός ότι έχετε χωρίσει δεν σημαίνει ότι η προσωπική σας ζωή έχει λάβει τέλος. Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά σας να αντιδράσουν και στην ιδέα ότι ένα άλλο πρόσωπο θα μπει στη ζωή τους να αναστατωθούν. Καλόχωρισμός γονέων, παιδοψυχολόγο, διαζύγιο είναι να γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας, στο διάστημα που ακολουθεί μετά το χωρισμό, είναι μπερδεμένα και οι τυχόν αντιρρήσεις τους για το νέο πρόσωπο είναι αποτέλεσμα της τάσης τους να προστατεύσουν τη μαμά τους (ακόμη και αν η μαμά είναι αυτή που έχει φύγει από το σπίτι). Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα αγόρια της οικογένειας ή τα κορίτσια που ενδεχομένως βλέπουν τη νέα σας σύντροφο ως μια αντίζηλο. Μπροστά σε αυτές τις αντιρρήσεις δεν θα πρέπει να υποχωρήσετε και να μην ακολουθήσετε τις προσωπικές σας αποφάσεις, αρκεί να έχετε συζητήσει και προετοιμάσει τα παιδιά σας εγκαίρως. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από μπαμπάς είστε και άνδρας και συνεπώς η ζωή σας, μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, συνεχίζεται. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τα παιδιά σας για την ύπαρξη της νέας σας συντρόφου, αφότου περάσουν 6 μήνες τουλάχιστον από το διαζύγιο και βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για μια εφήμερη σχέση. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο ώστε να σας συμβουλεύσει για το πώς και το πότε πρέπει να ανακοινώσετε την καινούρια σας σχέση στα παιδιά, τώρα που έχετε χωρίσει με την μητέρα τους. Είναι φυσικό να σκέφτεστε τα παιδιά σας και κυρίως να λαμβάνετε υπόψη τις αντιδράσεις τους σχετικά με την προσωπική σας ζωή. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το έδαφος και εκτός από τη διακριτικότητα που θα πρέπει να σας διακατέχει σε τέτοιου είδους θέματα, να είστε σίγουροι πριν ακόμα ανακοινώσετε στα παιδιά σας την ύπαρξη του νέου προσώπου στη ζωή σας.Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανατρέψετε τα σχέδια ή τις αποφάσεις σας για χάρη των παιδιών σας, άλλωστε η επιλογή της νέας σας συντρόφου είναι αποκλειστικά και μόνο δική σας υπόθεση. Ακόμη κι εάν τα παιδιά σας αντιδρούν, μην ανησυχείτε γιατί σταδιακά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αρκεί να χειριστείτε την υπόθεση σωστά.Και βεβαίως να τους δώσετε χρόνο να συνηδειτοποιήσουν ότι χωρίσατε με την μητέρα τους.

Τι να κάνετε:

* Καταρχάς, πριν ακόμα φέρετε σε επαφή τη σύντροφό σας με τα παιδιά, καλό θα ήταν  να τα έχετε προετοιμάσει. Γι’ αυτό   οργανώστε μια βραδιά μόνο για εσάς και τα παιδιά σας ώστε να βρείτε την ευκαιρία να τους μιλήσετε για τη νέα σας σύντροφο, χωρίς να υπεισέλθετε σε λεπτομέρειες.

* Είναι σημαντικό να ενημερώσετε προηγουμένως επίσης την πρώην σύζυγό σας, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις στη μεταξύ σας σχέση αλλά και να βοηθήσει τα παιδιά στην νέα αυτή μετάβαση.

* Φροντίστε ώστε να δώσετε απαντήσεις σε όλες τις απορίες των παιδιών σας και να τα διαβεβαιώσετε ότι σε καμία περίπτωση η σύντροφός σας δεν αντικαθιστά τη μαμά τους.

* Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνετε εκπτώσεις στο χρόνο που αφιερώνετε στα παιδιά σας, προκειμένου να περάσετε περισσότερο χρόνο με τη σύντροφό σας.Είπαμε, είστε χωρισμένος ,μπαμπάς με συγκεκριμενες υποχρεώσεις.

* Σε καμία περίπτωση μη δείξετε στα παιδιά σας ότι λυγίζετε και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν. Είναι σημαντικό να τους αποδείξετε με πράξεις ότι θα είστε πάντα εκεί για να τα στηρίξετε και να τα βοηθήσετε σε ότι κι αν προκύψει.

 

5η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η φροντίδα του βρέφους είναι τελικά αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση;Θα τα καταφέρω;»

Τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανδρική ή γυναικεία υπόθεση. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Σήμερα, οι μπαμπάδες, εφόσον χαίρουν άκρας υγείας και επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν και να συμβάλουν στην ανατροφή των παιδιών τους ουσιαστικά. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχείτε ότι δεν είστε ικανοί να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της φροντίδας ενός μικρού παιδιού.Στην ανάγκη ζητήστε βοήθεια από κάποιον δικό σας άνθρωπο στην αρχή.Σίγουρα θα βοηθηθείτε ψυχολογικά.

 

6η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Πώς να αντιμετωπίσω τις απαιτήσεις των παιδιών μου;»

Είναι π.χ. Τετάρτη και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά σας για μια μέρα. Εσείς είστε χαρούμενος επειδή για άλλη μια μέρα θα κρατήσετε το παιδί σας και θα περάσετε κάποιες ώρες μαζί του. Τι κάνετε όμως όταν το παιδί σας, σας πει: «Μπαμπά, θα μου αγοράσεις ακόμα ένα μηχανικό μολύβι; Μπαμπά θα μου δώσεις 10 ευρώ; Σε παρακαλώ». Ακούτε προσεκτικά τις απαιτήσεις του και σκέφτεστε πως επειδή δεν σας βλέπει συχνά πρέπει να του ανταποδώσετε όλα όσα δεν μπορείτε να του προσφέρετε σε υλικά αγαθά (αφού τώρα πια δεν ζείτε κάτω από την ίδια στέγη).  Σκεφτείτε πως δεν είναι λίγα τα παιδιά που κάποιες φορές εκμεταλλεύονται το χωρισμό των γονιών τους και απαιτούν δώρα. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε, λοιπόν, πως τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν την ευτυχία.Χωρίς όμως να τα μαλώσετε.

 

Κάθε μπαμπάς έχει δικαίωμα και μπορεί να συμβάλει στην ανατροφή των παιδιών του, αρκεί να το θέλει πραγματικά…γι’ αυτό αναλάβετε δράση και αξιοποιήστε σωστά το χρόνο με τα παιδιά σας.Χωρισμένος ή όχι, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσετε την σχέση σας.

 

category: 
happy baby