Η συνταγή της οικογενειακής ευτυχίας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό χαρούμενοΥπάρχει συνταγή για να δημιουργήσουν δύο άνθρωποι ευτυχισμένη οικογένεια και ποιά είναι τα μυστικά της;

 

Τα πιο «καυτά» ερωτήματα των περισσότερων γονέων της μεταπολεμικής γενιάς ήταν το πώς θα παρέχουν στα παιδιά τους ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς πολεμικές συρράξεις και κακουχίες και το πώς θα τα κάνουν ευτυχισμένα. Οι απανταχού γονείς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι της υλικής ευτυχίας πιστεύοντας ότι εκεί κρυβόταν το μυστικό για μια ευτυχισμένη οικογένεια. Περίπου 70 χρόνια μετά, αυτή η συνταγή αποδείχτηκε λάνθασμένη. Οι πόλεμοι μπορεί να μην έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, όμως οι γονείς εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς θα κάνουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα.

Μεγάλοι παιδοψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, όπως ο Dreikurs, ο Piaget, ο Winnicot, ασχολήθηκαν επί δεκαετίες με την ψυχολογία των παιδιών και αποτύπωσαν τα συμπεράσματα σε δεκάδες βιβλία, τα οποία οι γονείς συμβουλεύονται σήμερα. Τελικά, ποια είναι τα υλικά της συνταγής μιας ευτυχισμένης οικογένειας με ισορροπημένα παιδιά;

 

ΤΑ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ!

1. Γνώθι σαυτόν: Ο αρχαίος ημών πρόγονος Σωκράτης δεν είπε τυχαία αυτές τις δύο λέξεις. Τα πάντα πηγάζουν από την αυτογνωσία. Εάν, λοιπόν, θέλετε να φτιάξετε μια ευτυχισμένη, όμορφη και ισορροπημένη οικογένεια πρέπει να εργαστείτε σκληρά ως γονείς, ειδικά εάν προέρχεστε από δυσλειτουργική οικογένεια. Πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας κάθε σύνδρομο, να έχετε καταγράψει και αναγνωρίσει κάθε πρόβλημα της δικής σας παιδικής ηλικίας που μπορεί να σταθεί εμπόδιο ή να λειτουργήσει σαν απωθημένο για τα δικά σας παιδιά. Πόσο διαφορετική θέλετε να είναι η ζωή των δικών σας παιδιών σε σχέση με τη δική σας και πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Μπορεί να σας ακούγεται βαρύγδουπο ή ουτοπικό και όμως είναι πολύ απλό. Αρκεί να γνωρίζετε και να παραδεχτείτε τα ελαττώματα και τα προτερήματά σας, να αναγνωρίσετε τα λάθη των γονιών σας, να τα συγχωρήσετε και απαλλαγμένοι από το παρελθόν να καλωσορίσετε τα παιδιά σας στη νέα σας ζωή.

Γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό; Πολλοί γονείς «σέρνουν» το παρελθόν τους και το αφήνουν έστω και ασυναίσθητα να τους επηρεάζει και να διαμορφώνει τη σχέση τους με τα παιδιά τους, αλλά και το πώς να τα μεγαλώνουν. Αν, για παράδειγμα, μια μητέρα μεγάλωσε σε καταπιεστικό περιβάλλον που την οδήγησε στο να παντρευτεί νωρίς για να ξεφύγει, χωρίς να το θέλει, είναι πιθανόν να κατηγορεί ασυναίσθητα τα παιδιά της για τη δέσμευση την οποία ανέλαβε και εκείνα να αναπτύξουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι για να γίνει κάποιος γονιός απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι τέλειος! Όταν, όμως, αναγνωρίζει πού είναι αδύναμος και προσπαθεί να βελτιωθεί, αυτό έχει αντίκρισμα στα παιδιά του.

 

2. Γνωρίστε το παιδί σας: Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι το παιδί τους μπορεί μεν να φέρει δικά τους γονίδια δεν είναι όμως φτιαγμένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν. Δηλαδή δεν είναι λογικό να θεωρούν δεδομένο ότι το παιδί τους είναι ο εαυτός τους σε μικρή έκδοση ή κλωνοποίηση! Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες, κάποιες εξωτερικές και κάποιες που αφορούν στο χαρακτήρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει δικά του χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες ποιότητες που το καθιστούν μοναδικό και άρα προβλέψιμο. Όπως και με τους φίλους έτσι και με τα παιδιά ο γονιός πρέπει να επιδιώκει να τα γνωρίζει και να τα μαθαίνει καλύτερα, μια διαδικασία που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Η διαφορά με τους φίλους είναι ότι ο γονιός είναι εκείνος που θέτει τα όρια και ότι υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός αίματος μέσα στην οικογένεια. Κάθε μέρα τα παιδιά σας μπορεί να σας εκπλήσσουν.

 

Επομένως, δεν υπάρχει οδηγός χρήσης για παιδιά και άρα οι γονείς οφείλουν να αφιερώσουν χρόνο για να τα μάθουν, να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και τελικά να τα δεχτούν. Αυτό κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα και όχι η προσπάθεια να τα αλλάξουν σε κάτι που δεν είναι ή δεν θέλουν ουδέποτε να γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διακαής επιθυμία κάποιων γονέων να γίνει το παιδί τους γιατρός ή δικηγόρος, επειδή οι ίδιοι έχουν αυτό το επάγγελμα ή επειδή αυτό ονειρεύονταν. Ένα παιδί, όμως, που φοβάται ακόμη και τη θέα του αίματος πόσο επιτυχημένος γιατρός μπορεί να γίνει; Η επιμονή του γονιού να παραβλέπει τις κλίσεις του παιδιού του μπορεί να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε μια σύγκρουση, που θα καταλήξει στο να γίνει το παιδί ένας δυστυχής ενήλικας και αποτυχημένος επαγγελματίας.

 

3. Προτεραιότητες και αξίες: Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή σας να αναγνωρίσετε σε ποιες αξίες πιστεύετε και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Για παράδειγμα μπορεί να θεωρείτε μεγαλύτερη αξία και προτεραιότητα την οικογένεια από το να έχετε ένα τέλειο σπίτι. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να αποβάλετε τις ενοχές που συνήθως κατατρώνε τους γονείς και δεν τους αφήνουν να χαρούν την οικογενειακή ζωή, με άμεση επίπτωση στον ψυχισμό των παιδιών. Όταν μιλάμε για αξίες δεν εννοούμε όλα όσα σας έμαθαν οι δικοί σας γονείς, τα οποία ενδεχομένως ούτε πιστεύετε, ούτε τηρείτε ή έχουν αποδειχθεί τελείως λάθος. Εννοούμε αξίες και πιστεύω που εσείς οι ίδιοι προάγετε και το ένστικτό σας σας λέει ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά σας στο να πορευτούν στη ζωή και να γίνουν ευτυχισμένα!

μωρό περπατάει

 

5 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ!

Εκτός από τα τρία προηγούμενα και βασικά βήματα προς την οικογενειακή ευτυχία υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα που πρέπει να έχετε κατά νου προκειμένου να αναθρέψετε ισορροπημένα παιδιά:

1. Καλλιεργήστε τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους.

Ένα δημιουργικό παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί και αντίθετα από την κοινή πεποίθηση η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο έμφυτο ταλέντο αλλά και μια επίκτητη ικανότητα που καλλιεργείται. Το να μάθει ένα παιδί να εξερευνά όλες τις πτυχές του μυαλού του θα το βοηθήσει να κατακτήσει την αυτοπεποίθηση αλλά και να γίνει ένας ευτυχής και παραγωγικός ενήλικας.

2. Κανείς δεν είναι τέλειος!

Το να προσπαθείτε να κάνετε τέλεια τα παιδιά σας δεν βοηθά ούτε εκείνα ούτε εσάς. Βάζοντάς τα στη διαδικασία να προσπαθούν χωρίς αντίκρισμα για να κατακτήσουν κάτι αβέβαιο, χάνουν όλα τα καλά της προσπάθειας, χάνουν τους φίλους τους, την παιδικότητά τους και τελικά γίνονται δυστυχή.

3. Εμφυσήστε τους ελπίδα!

Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη δεν έβλαψαν κανέναν, σε αντίθεση με την απαισιοδοξία που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Και αν δεν το ξέρατε, η αισιοδοξία διδάσκεται! Εάν λοιπόν θέλετε ισορροπημένα παιδιά, διδάξτε τα να βλέπουν τη θετική όψη των πραγμάτων και να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

4. Ευγνωμοσύνη για τη ζωή!

Η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Συχνά όμως το παραβλέπουμε ή το ξεχνάμε. Μην το κάνετε αυτό ως γονείς. Διδάξτε στα παιδιά να εκτιμούν το δώρο της ζωής ως υπέρτατο αγαθό αλλά και να δείχνουν ευγνωμοσύνη για τα μικρά πράγματα που την κάνουν τόσο όμορφη!

5. Αγαπήστε τα παιδιά σας!

Καμιά χειρονομία και κανένα δώρο, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά όταν το παιδί φοβάται, χαίρεται, αμφιβάλλει, λυπάται. Η αγάπη του γονιού είναι μοναδική, ανιδιοτελής και υπέροχη όταν την εκφράζετε στα παιδιά σας καθημερινά!

 

Όση περισσότερη αγάπη δίνετε στα παιδιά σας, τόσο πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα θα είναι!

 

TOP Αξίες για γονείς!

Μάθετε πώς να διαβάζετε τα «σήματα» που στέλνουν τα παιδιά σας για τις ανάγκες τους.

Αφήνετε περιθώρια στη ζωή τους για παιχνίδι και χαρά.

Βοηθήστε τα να καλλιεργήσουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους.

Φροντίστε να είναι υγιή σωματικά για να είναι υγιή και πνευματικά.

Αφήστε τα να δώσουν μόνα τους τη δική τους μάχη με τα προβλήματά τους και να κατακτήσουν τελικά τη ζωή.

Δώστε τους το δικαίωμα του να εκφράζουν τη λύπη και το θυμό τους.

Να είστε παράδειγμα προς μίμηση για όσα λέτε και κάνετε.

Μάθετέ τα να ασχολούνται με πράγματα που αξίζουν.

 

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Ο Dreikurs υποστηρίζει ότι τα παιδιά μαθαίνουν από τον τρόπο που ζουν. Δηλαδή ανάλογα με το περιβάλλον που τους παρέχουν οι γονείς και το ψυχολογικό υπόβαθρο διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους. Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική, μαθαίνει να κατακρίνει.
  • Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα, μαθαίνει να καυγαδίζει.
  • Αν ζει μέσα στην ειρωνεία, μαθαίνει να είναι ντροπαλό.
  • Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή, μαθαίνει να αισθάνεται συνεχώς ένοχο.
  • Αν ζει μέσα στην κατανόηση, μαθαίνει να είναι υπομονετικό.
  • Αν ζει μέσα στην ενθάρρυνση, μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη.
  • Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά.
  • Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνει να πιστεύει.
  • Αν ένα παιδί ζει μέσα στην επιδοκιμασία, μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση.
  • Αν ένα παιδί ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία, μαθαίνει να αναζητά και να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, ο Dreikurs υποστηρίζει αυτό που ο απλός λαός λέει «ό,τι δώσεις θα πάρεις»! Η σχέση του γονιού με το παιδί του είναι ανταλλακτική, όχι υπό την έννοια της συναλλαγής με υλικό αντίκρισμα αλλά υπό την έννοια της ανταλλαγής και της αλληλόδρασης για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Γι’ αυτό και οι υλικές παροχές σπάνια διαμορφώνουν ευτυχισμένα παιδιά, εφόσον δεν υπάρχουν πλούσιες ψυχικές παροχές!

 

Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας δεν είναι κλώνοι σας! Έχουν ατομικές και ιδιαίτερες ανάγκες!

 

Δείτε ακόμη: Προσέξτε τα λόγια που πονούν!

 

happy baby