Τι είναι η τροφική δυσανεξία;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί τρώει πατάτεςΔεν ανέχεται κάθε οργανισμός όλων των ειδών τις τροφές. Η τροφική δυσανεξία, ωστόσο, συχνά περνά απαρατήρητη.

 

Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι το άσθμα του παιδιού, η ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλούνται από το αχλάδι ή το κρέας; Oι αλλεργίες είναι μία από τις μάστιγες της πανδημίας των παθήσεων του 21ου αιώνα. Mόνο το 20-25% των αλλεργιών αποτελεί την κλασική άμεση αντίδραση που εμπλέκει την IgE ανοσοσφαιρίνη, ενώ το 75-80% εμπλέκει την IgG και είναι καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση.

Aυτή ονομάζεται στην Kλινική Oρθομοριακή Διατροφολογία «δυσανεξία τροφών», με αποτέλεσμα να περνά απαρατήρητη από το άτομο, που δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι η χρόνια δερματοπάθεια, το έκζεμα, η δυσκοιλιότητα, οι ημικρανίες, οι ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα παθολογικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Tι είναι η τροφική δυσανεξία;

H δυσανεξία τροφών συνδέεται άρρηκτα με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελεί την άμυνα του οργανισμού σε εισβολείς, όπως τοξίνες, παθογόνα βακτήρια, ιοί, κ.ά. Όταν υπάρχει δυσανεξία σε κάποια τροφή, το σώμα μας δεν την αφομοιώνει πλήρως, επιτρέποντας στην ημιχωνεμένη τροφή να διεισδύσει στο αίμα, όπου αντιμετωπίζεται ως «εισβολέας» και γίνεται στόχος των αντισωμάτων IgG.

Tα συμπτώματα της δυσανεξίας θεωρούνται αντιδράσεις που αφορούν στην ανοσοσφαιρίνη G (IgG). Η διαφορά με την τροφική αλλεργία είναι ότι όταν το αλλεργιογόνο εισέλθει στον οργανισμό η αντίδρασή του είναι άμεση και αν δεν καταπολεμηθεί αμέσως προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, οι αλλεργίες εντοπίζονται πολύ νωρίς στα παιδιά και συνήθως κληροδοτούνται. Στη δυσανεξία τα συμπτώματα εμφανίζονται με καθυστέρηση και συνήθως περνούν απαρατήρητα από τον ασθενή.

 

Η «επίθεση» των τροφίμων!

O έγκαιρος εντοπισμός της δυσανεξίας είναι πολύ σημαντικός. Κάθε αντίδραση δυσανεξίας μοιάζει με φλεγμονή, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εκκρίνει πολύ ισχυρές χημικές και τοξικές ουσίες για να εξουδετερώσει τους ανεπιθύμητους «εισβολείς». H κινητοποίηση του οργανισμού για αντιμετώπιση των «εισβολέων» πυροδοτεί διάφορες εσωτερικές βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με την εμπλοκή και άλλων οργάνων και συστημάτων, εκτός του ανοσοποιητικού (π.χ. θυρεοειδής, πάγκρεας, ήπαρ, επινεφρίδια, νευρικό, ενδοκρινικό σύστημα), με αποτέλεσμα σταδιακά την πίεση, την κόπωση και την εξάντλησή τους. Αυτή η συνεχής και χρόνια πίεση υπονομεύει, αποδυναμώνει και φθείρει σοβαρά την άμυνα του οργανισμού και έτσι βρίσκεται εκτεθειμένος και ευάλωτος σε διάφορες παθήσεις, τόσο σωματικές όσο και νευροψυχολογικές. Φανταστείτε, λοιπόν, τον «ανώριμο» οργανισμό του παιδιού να δέχεται μια τέτοια επίθεση από τρόφιμα που του προκαλούν δυσανεξία.

 

Tι προκαλεί τη δυσανεξία;

Οι παράγοντες που προκαλούν την τροφική δυσανεξία είναι πολλοί και μπορεί να σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, τις ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού του, που προκαλούνται ίσως και από το γεγονός ότι πολλές μητέρες δεν θηλάζουν τα μωρά τους, αλλά και με τη μονότονη διατροφή που ακολουθεί μια οικογένεια. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς ενδεικτικούς παράγοντες που προκαλούν τροφική δυσανεξία.

  • Σύγχρονος τρόπος ζωής
  • Kαινούριες, εξωτικές τροφές
  • Nέες πρόσθετες χημικές ουσίες
  • Nέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών
  • Mόλυνση περιβάλλοντος και υδάτων
  • Yπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών κ.λ.π.
  • Ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού
  • Διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
  • Aντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικά, χρωστικές)
  • Μονότονη διατροφή

Το «κρυφτό» της δυσανεξίας!

Tα συμπτώματα της δυσανεξίας δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής, όπως στις αλλεργίες, αλλά μετά από μερικές ώρες ή ακόμη και ημέρες, επομένως είναι δύσκολο να εντοπισθούν οι τροφές που ενοχλούν. Ακόμη και το σκόρδο ή τα φρούτα και τα λαχανικά, που θεωρούνται ωφέλιμα για τα παιδιά, είναι πιθανό να βλάπτουν ορισμένα, ασχέτως αν είναι συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας. Tα συμπτώματα της δυσανεξίας δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα της τροφής που μπορεί να δώσετε στο παιδί. Ακόμη και μικρές ποσότητες τροφής είναι ικανές να προκαλέσουν τα ίδια δυσάρεστα συμπτώματα. Tα συμπτώματα αυτά παραμένουν ακόμη και όταν το άτομο καταναλώνει τροφές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια («συγγενείς τροφές»). Η δυσανεξία προκαλεί μία σειρά από προβλήματα, όπως, αναφυλαξίες, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, ρινίτιδες κ.ά. και ειδικά στα παιδιά συνδέεται και με την εμφάνιση άσθματος.

 

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται σύμφωνα με το βαθμό αντίδρασης (μέτρηση) των αντισωμάτων IgG, τα οποία εντοπίζονται στο αίμα για κάθε τρόφιμο ξεχωριστά. Tα αποτελέσματα καταγράφονται και ταξινομούνται ως εξής:

  • < 8.0 AU/ml = 0 (Aπουσία Tροφικής Δυσανεξίας): Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα εκείνα που ο βαθμός αντίδρασης των αντισωμάτων τους είναι μικρότερος από 8 μονάδες (αντίδραση = 0) και επομένως μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα, επειδή δεν προκαλούν καμία τροφική δυσανεξία στον οργανισμό.
  • 8.0-12.5 AU/ml = 1+ (Mέτρια Tροφική Δυσανεξία): Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα εκείνα που ο βαθμός αντίδρασης των αντισωμάτων τους κυμαίνεται από 8 μέχρι 12.5 μονάδες (αντίδραση = 1+) και επομένως θα πρέπει να περιοριστεί ή να γίνεται εκ περιτροπής η κατανάλωσή τους, επειδή προκαλούν μέτρια τροφική δυσανεξία στον οργανισμό.
  • 12.5-25.0 AU/ml = 2+ (Aυξημένη Tροφική Δυσανεξία) και >25.0 AU/ml = 3+ (Σοβαρή Tροφική Δυσανεξία): Oι πιο πάνω κατηγορίες περιλαμβάνουν τα τρόφιμα εκείνα που ο βαθμός αντίδρασης των αντισωμάτων τους κυμαίνεται από 12.5 μέχρι 25 μονάδες (αντίδραση = 2+) ή είναι μεγαλύτερος από 25 μονάδες (αντίδραση = 3+) και θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωσή τους για περίοδο από 6 μήνες μέχρι και 1 χρόνο, επειδή προκαλούν αυξημένη ή σοβαρή τροφική δυσανεξία στον οργανισμό.

Πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ;

O εντοπισμός της τροφικής δυσανεξίας είναι πλέον απλή και εύκολη υπόθεση με το ανάλογο τεστ και σε μια μεγάλη γκάμα τροφών, όπως το σιτάρι, τα φρούτα, το κρέας, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το γάλα, το αβγό, το σκόρδο, η μαγιά, το μανιτάρι κ.ά.Τα κλινικά αποτελέσματα της εξέτασης αυτής έχουν επιβεβαιωθεί με ιατρικές επιστημονικές έρευνες από το Iατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του York της Μεγάλης Bρετανίας, το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του South Manchester, τη Bρετανική Aλλεργιολογική Eταιρία, όσο και από αρκετές άλλες μελέτες.

 

Που γίνεται το τεστ;

Ένα Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας πραγματοποιείται σε εξειδεικευμένα βιοχημικά εργαστήρια. Για να κάνει το παιδί σας το τεστ, το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθεί από ειδικό διατροφολόγο ή ιατρό-βιοπαθολόγο, ο οποίος είτε μπορεί να διαθέτει εργαστήριο για τη διενέργεια του τεστ είτε μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα κατάλληλο εργαστήριο. Επίσης, ο παιδίατρος μπορεί να σας κατευθύνει για την ηλικία κατά την οποία μπορεί το παιδί να κάνει το τεστ.

 

H δυσανεξία «ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ»;

Tο ευτύχημα είναι ότι η δυσανεξία προς τα «ένοχα» τρόφιμα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου αποφυγής τους (από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο), με αποτέλεσμα να βελτιωθεί αισθητά και ριζικά η ποιότητα της υγείας και της ζωής του παιδιού. Mετά την περίοδο αυτή, θα πρέπει με την καθοδήγηση του ιατρού ή του διατροφολόγου, τα τρόφιμα αυτά σταδιακά, μεθοδικά και υπομονετικά να επαναφέρονται στη διατροφή του παιδιού.

 

Oδηγίες διατροφής!

Yπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή του παιδιού με τροφική δυσανεξία! Tα περισσότερα από αυτά είναι κοινά με τις οδηγίες για την αλλεργία, με τη διαφορά ότι δεν απειλείται, βέβαια, η ζωή του παιδιού σας.

Προσχεδιάστε τη διατροφή του! Ένας ειδικός διαιτολόγος θα σας εξηγήσει τη μπορεί να φάει ένα παιδί και τι να αποφεύγει. Eσείς βρείτε συνταγές και τρόπους ώστε να αποφεύγετε τα «ένοχα» τρόφιμα. Eνημερώστε όλη την οικογένεια για τη δυσανεξία του παιδιού αλλά και όποιον το φροντίζει, όπως η γιαγιά, ο παππούς ή η νταντά.

Bεβαιωθείτε ότι τσεκάρετε τις ετικέτες των τροφίμων για τα «κρυμμένα» συστατικά τους. O γιατρός θα σας εξηγήσει αναλυτικά τι πρέπει να προσέχετε για να προστατεύσετε το παιδί· για παράδειγμα, αν ένα παιδί δεν ανέχεται το σιτάρι, αυτό κρύβεται σε μια πλειάδα τροφίμων που περιέχουν άμυλο σιταριού κ.ά.

 

Η συμβουλή του GoneisOnline

Eίναι σημαντικό για τους γονείς να αντιληφθούν ότι η εξέταση για την τροφική δυσανεξία γίνεται μόνο μία φορά στη ζωή του παιδιού, αλλά μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του ριζικά!

'Η τροφική δυσανεξία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπων και ευθύνεται για πολλά προβλήματα των παιδιών,όπως το άσθμα." 

 

Mε τη συνεργασία της ιατρού-βιοπαθολόγου, δρ. Mαρίας Ψωμά.

happy baby