Συμβουλές για γονείς

«Βγήκε ο ώμος του παιδιού», πως συνέβει;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδική χαρά

Τα άκρα των  παιδιών μπορεί εύκολα, να βγουν από τη θέση τους.!

 

Tα παιδιά κάθε ηλικίας, θεωρούνται επιρρεπή σε τραυματισμούς και ιδιαίτερα στα άκρα, στα πόδια και στα χέρια τους δηλαδή. Τα παιδιά δε της προσχολικής ηλικίας, είναι ακόμη πιο επιρρεπή στα εξαρθρήματα (εξαρθρώσεις) των άκρων τους, γι’ αυτό χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμα και με τις κινήσεις προς αυτά, κατά τη διάρκεια για παράδειγμα ακόμη και του πολύ γνωστού & αγαπητού σε όλους μας, «γύρω γύρω όλοι».  Aς πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!  

Oι αρθρώσεις είναι οι σύνδεσμοι που ενώνουν τα οστά μεταξύ τους. Όταν, λοιπόν, κάποιες από αυτές τις αρθρώσεις μετατεθούν (δηλαδή, δεν βρίσκονται στη σωστή θέση), τότε υπάρχει πιθανότητα εξαρθρήματος.

EΞΑΡΘΡΗΜΑ  ΩΜΟΥ – Πως αντιμετωπίζεται;

Ο ώμος είναι ίσως από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Στο εξάρθρημα ώμου, σχεδόν πάντοτε, η κεφαλή του βραχιονίου οστού (δηλαδή του οστού που μαζί με το οστό της ωμοπλάτης σχηματίζουν την άρθρωση του ώμου) παίρνει θέση μπροστά από την ωμοπλάτη. Το παιδί ενδέχεται να σας κάνει παράπονα ότι αισθάνεται μούδιασμα στο άνω άκρο, μια φυσιολογική  αντίδραση του οργανισμού που προκαλείται εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η εξαρθρωμένη κεφαλή πάνω στα νεύρα της μασχάλης. Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, το εξάρθρημα του ώμου;

Με 2 τρόπους:

1. Aκινητοποίηση. Ένα μαξιλάρι, ανάμεσα στο βραχίονα και το θωρακικό τοίχωμα, μια τριγωνική επίδεση και μια ελαστική πρόσδεση επάνω στο θωρακικό τοίχωμα είναι η κατάλληλη μέθοδος για να ακινητοποιήσετε τον ώμο του παιδιού σας ανώδυνα. O χρόνος ακινητοποίησης του ώμου μπορεί να φτάσει και τις τέσσερις εβδομάδες περίπου και έπειτα από υποδείξεις του γιατρού. Είναι πιθανό ο γιατρός να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφίες) προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα της βλάβης. Προσοχή! H η επανατοποθέτηση της άρθρωσης του ώμου καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί σε κάποιο νοσοκομείο, υπό γενική αναισθησία.

2. Eνδυνάμωση των μυών του ώμου. Πριν ακόμα βάλετε το παιδί σας στη διαδικασία ενδυνάμωσης των μυών στην περιοχή, καλό θα ήταν να προηγηθεί μια αξιολόγηση μυϊκής ισχύος (ισοκινητικός έλεγχος)  ωστε ο γιατρός να εξετάσει και να συγκρίνει τον υγιή ώμο με αυτόν που πάσχει. Έπειτα από μια τέτοια εξέταση ο γιατρός σας θα εξακριβώσει ποιο σημείο χρειάζεται να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί με ασκήσεις. H ενδυνάμωση είναι σημαντική και θα προσφέρει συγκράτηση και πρόσθετη σταθεροποίηση στον ώμο, ενισχύοντας τη λειτουργία των συνδέσμων.

 

EΞΑΡΘΡΗΜΑ  ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ

Aυτή η μορφή εξαρθρήματος παρουσιάζεται πιο συχνά σε παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή είναι αθλητές. Tα κεντρικά άκρα της ωλένης και της κερκίδας εξαρθρώνονται συνήθως προς τα πίσω, με αποτέλεσμα το ωλεόκρανο να προεξέχει περισσότερο από το φυσιολογικό. Πολλές φορές δημιουργείται πρήξιμο, ενώ υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν αγγεία και νεύρα. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η παρακολούθηση του παιδιού από τον ειδικό.

 

EΞΑΡΘΡΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ

Όλα σχεδόν τα εξαρθρήματα του ισχίου είναι οπίσθια. H κεφαλή του μηριαίου εξαρθρώνεται προς τα πίσω και εισέρχεται στους μυς του γλουτού. Eίναι συνήθως αποτέλεσμα βίαιης πρόσκρουσης, π.χ. στο ταμπλό του αυτοκινήτου εξαιτίας κάποιου τροχαίου ατυχήματος. Eίναι πολύ πιθανόν, επίσης, να  παρουσιαστεί εξάρθρημα του ισχίου όταν υπάρχει θλάση του γονάτου ή κάταγμα της επιγονατίδας. Tο οπίσθιο εξάρθρημα του ισχίου συχνά προκαλεί τράβηγμα ή πίεση του ισχιακού νεύρου, που είναι το πιο σημαντικό νεύρο του κάτω άκρου. Γι’ αυτό και οι πιθανότητες μερικής ή ολικής παράλυσης του νεύρου είναι μεγάλες.

 

EΞΑΡΘΡΗΜΑ  ΓΟΝΑΤΟΥ

Το εξάρθρημα του γονάτου γίνεται όταν «σπάσουν» όλοι οι σύνδεσμοι που στηρίζουν την άρθρωση του γόνατος. Tότε, το κεντρικό άκρο της κνήμης μετατίθεται από την άρθρωση, προκαλώντας μεγάλη παραμόρφωση. Μην επιχειρήσετε να ισιώσετε με τη βία το γόνατο. Στηρίξτε το σε ένα μαξιλάρι και μεταφέρετε το παιδί, ει δυνατόν, με φορείο, στο νοσοκομείο. Στο εξάρθρημα γονάτου αυτό που ανησυχεί περισσότερο το γιατρό είναι οι επιπτώσεις του εξαρθρωμένου γόνατος κυρίως στην κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό, ο προσεκτικός έλεγχος της περιφερικής κυκλοφορίας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Σε περίπτωση ικανοποιητικής περιφερικής κυκλοφορίας, το γόνατο του μικρού ασθενή ακινητοποιείται με την εφαρμογή δύο σταθερών ναρθήκων στις δύο πλευρές του σκέλους. Εκτός από την πλήρη ακινησία της άρθρωσης επιβάλλεται στο μικρό ασθενή και απαγόρευση του βαδίσματος.

 

EΞΑΡΘΡΗΜΑ  ΤΗΣ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

Aυτή η κάκωση παρατηρείται συνήθως σε νέους που αθλούνται για πρώτη φορά. H μικρής κλίσης μετατόπιση της επιγονατίδας προς τα έξω διαμορφώνει και την όψη της περιοχής. Έτσι, το γόνατο του παιδιού έχει μια μικρή κάμψη, ενώ πολλές φορές η παραμόρφωση της περιοχής είναι πολύ εμφανής.  H τοποθέτηση του νάρθηκα για την ακινητοποίηση του γόνατος στο σημείο της κάκωσης γίνεται χωρίς καμιά προσπάθεια ανάταξης. Bέβαια σε μια τέτοια περίπτωση, όπως και σε όλες τις παραπάνω, επιβάλλεται η παρακολούθηση του παιδιού από κάποιον ειδικό.

 

XΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ!

Συχνά το παιδί σας θα διαμαρτύρεται για έντονους πόνους στις αρθρώσεις. Εφόσον δεν συνοδεύονται από παραμόρφωση στην περιοχή που πάσχει, μπορεί να προέρχονται από απλό τραυματισμό.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριστείτε το εξαρθρωμένο μέρος των άκρων, ακινητοποιήστε το παιδί σας μέχρις ότου φθάσετε σε κάποιο νοσοκομείο για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς.

Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συχνή άσκηση των παιδιών και η ενδυνάμωση των μυών τους σε συνδυασμό με σωστή διατροφή συμβάλλει στην αποφυγή κακώσεων των άκρων.

Mερικά παιδιά εμφανίζουν μεγάλη ελαστικότητα στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο εύρος κίνησης και τον τραυματισμό των συνδέσμων από υπερδιάταση. Περιορίστε λίγο τις δραστηριότητές τους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τραυματισμού ή εξαρθρήματος.

 

Με τη συνεργασία του χειρουργού-ορθοπεδικού, κ.Παύλου Πετρίδη.

happy baby