Συμβουλές για γονείς

Ήλιος: Φίλος ή εχθρός της βρεφικής επιδερμίδας;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ήλιος είναι βλαβερός, επιδερμίδα μωρούΟ ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή, αλλά βλαβερός όταν αγνοούμε τη δύναμή του, ωφέλιμος και βλαβερός ταυτόχρονα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σχέση του με τη βρεφική και παιδική επιδερμίδα;

 

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας. Ειδικά η χώρα μας θεωρείται ευνοημένη, καθώς έχει μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας ακόμη και το χειμώνα. Η έκθεση, όμως, στον ήλιο χωρίς προστασία, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στο δέρμα, στα μάτια, στο ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

 

Πώς λειτουργεί ο ήλιος;

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτινοβολίες, που δεν είναι ορατές με το ανθρώπινο μάτι. Αυτές είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες Α, Β, C (UVA, UVB, UVC). Οι UVC είναι οι πιο επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, αλλά ευτυχώς δεν φτάνουν στη γη, γιατί μπλοκάρονται από το όζον. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες απορροφώνται από μια ουσία που λέγεται μελανίνη και βρίσκεται στο δέρμα μας. Όσο περισσότερο καθόμαστε στον ήλιο, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να παίρνει πιο σκούρο χρώμα.

 

Πώς λειτουργεί η μελανίνη;

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα μελανίνης στο δέρμα τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν άνθρωποι με πιο λευκή και κάποιοι με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Όσοι έχουν λευκή επιδερμίδα σημαίνει ότι παράγουν λιγότερη μελανίνη και άρα είναι υποψήφιοι να πάθουν πιο εύκολα έγκαυμα από τον ήλιο. Όσοι έχουν σκούρα επιδερμίδα έχουν περισσότερη μελανίνη και προστατεύονται περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι το δέρμα αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς μας προστατεύει από τα μικρόβια και άλλους εξωγενείς κινδύνους. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, άρα και το δέρμα τους, είναι επόμενο ότι ο ήλιος τα βλάπτει πιο εύκολα, αφού ακόμα η παραγωγή μελανίνης δεν είναι ικανοποιητική. Για το λόγο αυτόν οι γονείς οφείλουν να τα προστατεύουν, ειδικά εάν το δέρμα τους έχει σπίλους (ελιές) ή είναι πολύ ξανθό.

 

Οδηγίες ηλιοθεραπείας!

Για να προστατέψετε το μωρό ή το παιδί σας από τον «κακό» ήλιο, υπάρχουν σαφείς και απλές οδηγίες που δίνει κάθε γιατρός:

1. Προσπαθήστε να μην εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο μεταξύ 10.00 και 16.00, ώρες που θεωρούνται πιο επικίνδυνες.

2. Βάλτε αντηλιακό στο παιδί σας, ακόμη κι αν παίζει στην αυλή του σπιτιού ή όταν έχει συννεφιά ή βρίσκεστε στο βουνό.

3. Ντύστε ελαφρά τα παιδιά σας, σιγουρευτείτε, όμως, ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. Τοποθετήστε το παιδί και ήλιοςχέρι σας κάτω από το ρούχο, αν δεν το βλέπετε, τότε το ρούχο είναι κατάλληλο. Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, στα οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα, ο μόνος τρόπος προστασίας, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να καλύψετε το σώμα τους με ρούχα, να τους φορέσετε καπέλο και γυαλιά και φυσικά να κάθονται κάτω από μια μεγάλη, προστατευτική ομπρέλα.

4. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Πρέπει απαραίτητα να είναι μεγαλύτερος του 15. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A, B (UVA, UVB).

5. Βάζετε σωστά το αντηλιακό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλείψετε το παιδί 30 λεπτά πριν την έκθεσή του στον ήλιο (μην ξεχάσετε να αλείψετε τα χείλη, τα χέρια και τα αφτιά) και να του ξαναβάλετε αντηλιακό αν μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει. Επίσης ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες.

6. Αγοράστε για το παιδί σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου, που προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

7. Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία ώστε να αποφεύγει το παιδί την έξθεσή του στον ήλιο.

 

Ηλιακό έγκαυμα

Αποτέλεσμα της υπερέκθεσης στον ήλιο είναι η χαρακτηριστική κοκκινίλα στο δέρμα, που πονάει και τσούζει. Αυτό είναι το ηλιακό έγκαυμα. Εάν για κάποιον λόγο συμβεί αυτό, να τι μπορείτε να κάνετε:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει το δέρμα του.
  • Κάντε του ένα δροσερό μπάνιο.
  • Δώστε του κάποιο παυσίπονο.
  • Τοποθετήστε στο δέρμα ενυδατικές κρέμες, αλλά αποφύγετε αυτές που προέρχονται από το πετρέλαιο (π.χ. βαζελίνη), γιατί δεν αφήνουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το δέρμα και άρα δεν το ανακουφίζουν.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση.
  • Εάν το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες, τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δείτε ακόμη: Ίωση του καλοκαιριού: Γαστρεντερίτιδα!

                       Παγίδες & απρόοπτα των διακοπών!

                       Φροντίστε το μωρό σας!

 

Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου, υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριου Ανδρέου.

 

happy baby