Συμβουλές για γονείς

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

αρκουδάκι χαρτί υγείαςΗ δυσκοιλιότητα στα μικρά παιδιά είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα  που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς, αλλά τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

 

Συνήθως δεν απαιτείται  ιατρική φροντίδα και το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί  και να προληφθεί με μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι. Για να αποφευχθεί όμως η δυσκοιλιότητα στα παιδιά, καλό είναι οι γονείς να ενεργήσουν γρήγορα αν παρατηρήσουν ότι το παιδί τους δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα τόσο συχνά όσο συνήθως ή αν το παιδί παραπονεθεί ότι πονάει.

 

Ποιά είναι όμως τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, που χρειάζεται να αναγνωρίσουν οι γονείς;

Ένα μέσο παιδάκι έχει μία κένωση την ημέρα. Βέβαια, συχνά συμβαίνει στα παιδιά να μην έχουν για μία ή δύο μέρες κάποια κένωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι είναι δυσκοίλια. Για να πούμε ότι ένα παιδί έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας πρέπει να έχει λιγότερο από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, και τα κόπρανα του να είναι ξηρά, που είναι κάτι,  που του προκαλεί δυσφορία και μερικές φορές είναι οδυνηρό μέχρι να περάσει. Άλλα συμπτώματα που πιθανά θα παρατηρήσετε και που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το παιδί σας είναι δυσκοίλιο είναι τα εξής:

 • Ανορεξία. Το παιδί δεν τρώει όπως έτρωγε, ακόμη και φαγητά που του αρέσουν.
 • Κλάμα κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου. Πολλά παιδιά αναλόγως της ηλικίας τους δεν μπορούν να δώσουν σαφείς πληροφορίες στους γονείς. Σε αυτή την περίπτωση η παρατήρηση των γονέων παίζει σπουδαίο ρόλο.
 • Αποφυγή της τουαλέτας. Τα παιδιά αποφεύγουν να πάνε στην τουαλέτα, ή τελειώνουν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει  να σας θορυβήσει.
 • Το σταύρωμα των ποδιών, σφίγγοντας τους γλουτούς (σημάδια εκ προθέσεως παρακράτησης). Σε όλους έχει συμβεί το παιδί να ζητήσει να επισκεφθεί την τουαλέτα ενώ είμαστε εκτός σπτιού. ‘Οπου κι αν είναι, ο γονιός δεν πρέπι να αρνηθεί την επίσκεψη, ούτε να ζητήσει από το παιδί να «κρατηθεί» έως ότου βρεθεί σε ένα βολικό μέρος γιατον ίδιο, αλλά θα πρέπει ανεξάρτητα από την τποθεσία και την δυσκολία, καθώς και τον εκνευρισμό του, να φροντίσει ώστε να βρεθεί χώρος κατάλληλος για την ικανοποίηση της φυσικής ανάγκης του παιδιού.Μία φορά δεν θα δημιουργήσει κάποιο  πρόβλημα, άν όμως αυτό γίνεται σε μόνιμη βάση, είναι σοβαρό.
 • Ιδιοτροπία. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ο γονιός είναι αυτός που μπορεί να τις αναγνωρίσει.
 • Κοιλιακό άλγος. Αν παραπονιέται συχνά για πόνο στην κοιλίτσα του και εάν είναι επίσης φουσκωμένη και σκληρή.
 • Ναυτία. Αν έχει τάση για εμετό, ο οποίος υποχωρεί όταν επισκεφθεί την τουαλέτα.

Ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα;

Πολλοί είναι οι παράγοντες και οι λόγοι που μπορούν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα στα παιδιά. Κάποιοι αφορούν στις συνήθειες της διατροφής  της οικογένειας, ενώ μπορεί να υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες.

- Διατροφικοί παράγοντες. Διατροφή  χαμηλή σε περιεκτικότητα φυτικών ινών και απουσία φρούτων. Εισαγωγή νέων τροφών εστο διαιτολόγιο του παιδιού, είναι από τις πιο κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας σε νήπια.
- Η ανεπαρκής λήψη υγρών. Δεν πίνει αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι ξηρά  και πιο δύσκολο να περάσουν από τον εντερικό σωλήνα.

- Εσκεμμένη παρακράτηση  για διάφορους ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Το παιδί μπορεί να αποφεύγει σκόπιμα την τουαλέτα, λόγω του φόβου του πόνου ή να μη θέλει να διακόψει το παιχνίδι του ή ακόμη και γιατί θέλει να δηλώσει  μια νέα συμπεριφορά, που υποδηλώνει ότι μεγάλωσε & αντιστέκεται . Μπορεί επίσης να μην θέλει να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες τουαλέτες, λόγω  ντροπής ή κακής εμπειρίας λόγω υγιεινής.

- Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Ακριβώς όπως και  στους ενήλικες, έτσι και τα μικρά παιδιά που δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήρια είναι πιο πιθανό να γίνουν δυσκοίλια.δυσκοίλιο παιδί, δυσκοιλιότητα μωρών

- Αγνοούν την ανάγκη. Μερικά παιδιά έχουν την τάση να αγνοούν την ικανοποίηση της φυσικής τους ανάγκης  ή ξεχνούν να πάνε στην τουαλέτα.

- Αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα δυσκοιλιότητος. Μία μετακόμιση για παράδειγμα λόγω αλλαγής τόπου ή σπιτιού, μία επίσκεψη σε φιλικό σπίτι για μερικές ημέρες, καλοκαιρινή κατασκήνωση, κ.α.

- Η μεγάλη κατανάλωση αγελαδινού γάλατος μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή καθώς και αλλεργία στο γάλα.

- Παθολογική κατάσταση. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σημάνει ένα ανατομικό πρόβλημα, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

 

7 τρόποι για να εμποδίσετε την δυσκοιλιότητα!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα στα νήπια μπορεί να μετριαστεί  ή και να αποφευχθεί ακολουθώντας κάποια απλά προληπτικά μέτρα, τα οποία περιγράφουμε:

 1. Προσφέρετε στο παιδί σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα  τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, διότι επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα. Αυτές οι διατροφικές αλλαγές θα μαλακώσουν τα κόπρανα και έτσι θα διευκολυνθεί  η  αποβολή τους.
 2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονα υγρά κυρίως τις πρωινές ώρες. Προσφέρετέ του φυσικούς  χυμούς στην διάρκεια της ημέρας.
 3. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας πάρα πολύ γάλα, καθώς  η κατανάλωσή του είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες  για τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι σωματικά δραστήριο, διότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τις κινήσεις του εντέρου.
 5. Υπενθυμίστε στο παιδί σας κατά την διάρκεια της μέρας ότι πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα.
 6. Δημιουργήστε του την εντύπωση ότι η τουαλέτα είναι μια ευχάριστη εμπειρία, μια καθημερινή, απλή ρουτίνα. Δώστε τους την δυνατότητα  να πάρουν και να ξεφυλλίσουν ένα παραμύθι ή  ένα βιβλίο κατά την επίσκεψή τους  εκεί  και καθοδηγείστε τα να επισκεφτούν την τουαλέτα πριν ή μετά τη βόλτα.
 7. Δίωξτε τον φόβο της τουαλέτας. Τα μικρά παιδιά φοβούνται ότι θα πέσουν μέσα στη λεκάνη. Κάντε λοιπόν πιο φιλική το μέγεθος της τουαλέτας για αυτά, επιλέγοντας μαζί τους ένα σκαμνάκι καθώς και ένα παιδικό προστατευτικό καθισματάκι με ευχάριστα χρώματα κια σχέδια  το οποίο θα το τοποθετείτε στη λεκάνη. Το παιδικό καθισματάκι της λεκάνης συνιατάται  απαραίτητα  για λόγους υγιεινής.

SOS tips

 • Εάν η δυσκοιλιότητα του παιδιού δεν έχει περάσει μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, χρειάζεται να να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δυσκοιλιότητα που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.
 • Επίσης, ενημερώστε τον παιδίατρο  εάν η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, πυρετό, εμετό  ή κοιλιακό πρήξιμο.
happy baby