Βρέθηκαν τα αίτια που προκαλούν αυτισμό!
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει για πρώτη φορά επιστημονική μελέτη.
Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Παν. Κολούμπια, της Ν.Υόρκης, πιστεύουν ότι εντόπισαν την αιτία του αυτισμού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επινόηση μιας αποτελεσματικής θεραπείας γι αυτόν, στο μέλλον.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «NEURON», και πιστεύουν ότι το κλειδί για την κατανοήση της διεργασίας εκείνης που οδηγεί δυστυχώς στον αυτισμό, είναι οι υπερβολικά πολλές νευρικές συνάψεις που δημιουργούνται στον εγκέφαλο, δηλαδή τα υπεράριθμα σημεία επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων, των νευρώνων, μεταξύ τους.
Κάποιες συνδέσεις όμως οδηγούν σε ακατάλληλα κύταρα. Εκεί επεμβαίνει συνήθως η φύση και με μία φυσική διαδικασία, διακόπτει και εξαφανίζει αυτές τις «λάθος» ή υπεράριθμες συνδέσεις, που δεν καταλήγουν πουθενά.Όμως σε κάποια άτομα αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει, άγνωστο γιατί και αυτό οδηγεί στον αυτισμό. Η dr Guomei Tang, θεωρεί ότι εξαιτίας της έλλειψης της δυνατότητας αυτού του περιορισμού αυτών των συνδέσεων -η οποία είναι μία φυσική διαδικασία περιορισμού(ας την ονομάσουμε «κλάδεμα»), συμβαίνει στην πλειονότητα των ατόμων – και μέσω αυτού του περιορισμού δεν γίνονται συνδέσεις με ακατάλληλα κύταρα.
Στο εύρημα αυτό κατέληξε η επιστημονική ομάδα και η dr Guomei Tang, εξετάζοντας εγκεφάλους αυτιστικών παιδιών και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας από 2 έως 20 ετών, που είχαν πεθάνει από διάφορες αιτίες και τις συνέκριναν με εγκεφάλους ανάλογης ηλικίας νεκρών, χωρίς αυτισμό.Από αυτό διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των νευρικών συνάψεων ήταν διαφορετικός ανά ηλικία. Επίσης ότι μέχρι & το τέλος της εφηβικής ηλικίας, είχαν μειωθεί κατά περίπου 50% στους εγκεφάλους των μη αυτιστικών, αλλά μόνο κατά 16% στους εγκεφάλους των αυτιστικών ατόμων.
Οι ερευνητές λένε πως κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, στην φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου δημιουργούνται αμέτρητες συνάψεις, αλλά περιορίζονται με τον καιρό,με το «κλάδεμα», για να είναι ομαλή η επικοινωνία των νευρώνων μεταξύ τους.
Στις αυτοψίες που έγιναν, οι επιστήμονες για πρώτη φορά παρατήρησαν ότι, οι νευρικές συνάψεις και το «κλάδεμα» είναι πολύ πιο έντονες στον εγκεφαλικό φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται στενά με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.Οι επιστήμονες στη συνέχεια διεύρυναν την έρευνά τους σε ποντίκια με αυτιστικά συμπτώματα και διαπίστωσαν πως η έλλειψη του κλαδέματος οφειλόταν σε μία πρωτεΐνη που ονομάζεται mTOR. Όταν αυτή η πρωτεϊνη, είναι υπερδραστήρια καταστέλλει την ικανότητα του κλαδέματος των εγκεφαλικών κυττάρων.Μεγάλες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης εντόπισαν & στους εγκεφάλους των νεκρών με αυτισμό.Στο τελευταίο στάδιο της έρευνάς τους, η επιστημονική ομάδα κατόρθωσε να αμβλύνει τα αυτιστικά συμπτώματα των ποντικιών, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη του κλαδέματος.
Αυτό το πέτυχαν χορηγώντας στα ποντίκια ένα φάρμακο που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το οποίο κανονικά παίρνουν οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε μεταμόσχευση, για να βοηθηθούν. Αν και το φάρμακο που χρησιμοποίησαν, δεν είναι κατάλληλο για την θεραπεία του αυτισμού σε ανθρώπους, οι ερευνητές λένε πως η ανακάλυψή τους αυτή, τους ανοίγει το δρόμο για να επινοηθούν άλλα, ασφαλέστερα φάρμακα για τους ασθενείς αυτούς.
Μάλιστα ο καθηγητής Νευροβιολογίας δρ.Ντέιβιντ Σάλζερ του τμήματος Ψυχιατρικής, Νευρολογίας & Φαρμακολογίας,του Ιατρικού κέντρου Kολούμπια & υπεύθυνος της μελέτης, πιστεύει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε ένα φάρμακο, το οποίο θα είναι δυνατόν να θεραπεύει και παιδιά που έχουν ήδη διαγνωστεί με αυτισμό.
Ο αυτισμός και οι άλλες διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού,όπως για παράδειγμα, το Asperger,είναι νευροψυχιατρικές καταστάσεις οι οποίες αποκόπτουν το παιδί από το περιβάλλον του. Δημιουργεί προβλήματα στη συμπεριφορά και στην επικοινωνία. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό Αυτισμό και 20.000 έως 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ).
Πηγή: www.sciencedaily
Σας προτείνουμε το άρθρο για την σχέση των αδερφών, που έχουν αδέρφια με αυτισμό. Αδέρφια σε ειδικές αποστολές