Τροφική δηλητηρίαση: τι να κάνετε!
Είναι μία αρκετά δύσκολη κατάσταση, που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους.
Tα παιδιά είναι συνήθως πιο ευπαθή στις τροφικές δηλητηριάσεις, γιατί το αμυντικό τους σύστημα είναι λιγότερο «αποτελεσματικό» σε σχέση με τους ενήλικες αλλά και επειδή είναι πιο δύσκολο να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Γι αυτό, εσείς ως γονείς χρειάζεται αφενός να τα προστατέψετε, ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες, αφετέρου να τα διδάξετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν πράγματα που θα τους εξηγήσετε χρησιμοποιώντας απλά επιχειρήματα και βέβαια να δώσετε κι εσείς πρώτοι το παράδειγμα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια. Τα συμπτώματα ξεκινούν σε λιγότερο από 6 ώρες από τη λήψη της τροφής. Πρέπει να έχετε στο νου σας ότι τα παιδιά που πάσχουν από τροφική δηλητηρίαση δεν ανεβάζουν συνήθως πυρετό. Αντίθετα, μπορεί να παρουσιάσουν εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα και υπνηλία, πονόκοιλο ή έξαψη. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και έχουν άμεση σχέση με το μικρόβιο που τα προκάλεσε. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να παρατηρείτε τις αντιδράσεις τους...
Μέτρα πρόληψης
-Όταν ετοιμάζετε φαγητό, φροντίστε να έχετε πλύνει πολύ καλά τα χέρια σας.
-Πλένετε καλά τους πάγκους της κουζίνας, το νεροχύτη και τα σκεύη πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού.
-Μη βάζετε ψημένα φαγητά σε τάπερ που προηγουμένως περιείχαν ωμά φαγητά.
-Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διαφορετικό πάγκο από αυτόν που κόβετε το κρέας και με διαφορετικό μαχαίρι.
-Μην καταναλώνετε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί ή έχει λήξει.
-Τα κρεατικά πρέπει να ψήνονται καλά και να μην έχουν αίμα. Σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν και στο κέντρο.
-Διατηρείτε τα φαγητά ζεστά ή κρύα, στη σωστή θερμοκρασία. Αν τα αφήνετε σε θερμοκρασία 15 με 50 βαθμούς, είναι οι πιο κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων.
-Βράζετε το αβγό μέχρι να πήξουν και το ασπράδι και ο κρόκος.
-Φροντίστε να τοποθετήσετε τα περισσεύματα από το φαγητό σας το αργότερο μετά από 2 ώρες στο ψυγείο.
.
-Μην ξεπαγώνετε τα φαγητά στον πάγκο της κουζίνας. Είναι προτιμότερο να τα ξεπαγώνετε μέσα στο ψυγείο σας, μέσα σε ένα λεκανάκι για να μαζεύονται τα υγρά τους (π.χ. αίμα από το κρέας).
-Να πλένετε πολύ καλά κάθε μέρα με σαπούνι και νερό τα κουτιά μεταφοράς του κολατσιού του παιδιού σας.
Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου στο Κέντρο Παιδιατρικής Έρευνας, Μάριου Ανδρέου