Τοκετός: Αντιμετωπίστε τους πόνους
Ενημερωθείτε για όλες τις μεθόδους που πρόκειται να σας χαρίσουν μια ήρεμη γέννα! Οι πόνοι του τοκετού αγχώνουν τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες. Το άγχος για τον επικείμενο τοκετό περισσότερο δυσχεραίνει την κατάσταση παρά τις ανακουφίζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποιες μεθόδους που θα μειώσουν τους πόνους, κάτι που θα σας δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη μεγάλη ώρα της γέννας!
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τους πόνους του τοκετού, μεταξύ των οποίων είναι και τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, τα οποία συνοδεύονται από την εκμάθηση ασκήσεων αλλά και αναπνοών που διευκολύνουν τη διαδικασία της γέννας. Είναι πολύ σημαντικό να εναρμονίσετε το νου με το σώμα σας, κάτι που θα σας βοηθήσει αλλά και θα σας προετοιμάσει για την επικείμενη σημαντική στιγμή.
- Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού είναι καλό να ξεκινήσουν τουλάχιστον από τον έβδομο μήνα ή και νωρίτερα σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού σας. Πριν αποφασίσετε πού θα κάνετε τα μαθήματα, σημαντικό είναι να διεξάγετε μια έρευνα προκειμένου να βρείτε το κέντρο που σας καλύπτει, ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να γεννήσετε. Υπάρχουν μαιευτήρια αλλά και ανεξάρτητα κέντρα τα οποία παραδίδουν τα εν λόγω μαθήματα.
- Καταρχάς, εξακριβώστε πόσα ζευγάρια θα συμμετέχουν στα μαθήματα.
- Ο ιδανικός αριθμός είναι 6, ώστε να μπορεί ο υπεύθυνος να σας δίνει τη δέουσα προσοχή.
- Τα άτομα που παραδίδουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού είναι ειδικευμένες στον ανώδυνο τοκετό μαίες. Επιπλέον, είναι εξοικειωμένες με τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα μιας εγκυμοσύνης. Παρακολουθώντας τα μαθήματα θα έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με άλλες εγκύους και να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, τις εμπειρίες σας αλλά και τα άγχη σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και την αγωνία σας.
- Ένα μέρος των μαθημάτων περιλαμβάνει την ενημέρωση που αφορά στις ιατρικές μεθόδους που σχετίζονται με τη διαδικασία μιας γέννας και την αναγκαιότητά τους.
Τα οφέλη της άσκησης!
Το πιο σημαντικό που προσφέρεται στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού είναι οι βιωματικές εμπειρίες ασκήσεων. Πιο συγκεκριμένα:
1. Η γιόγκα δίνει έμφαση στο μυϊκό έλεγχο του σώματος, στην αναπνοή, στη χαλάρωση και στην ηρεμία του μυαλού. Υπάρχουν ασκήσεις γιόγκα, οι οποίες ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και καθιστούν τη γέννα πολύ πιο εύκολη.
2. Η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική για μια ήρεμη γέννα. Για το λόγο αυτόν υπάρχουν ασκήσεις στις οποίες εκπαιδεύεστε να επικεντρώνεστε σε ευχάριστες σκέψεις κατά τη διαδικασία της γέννας ή να συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας προκειμένου να αποταυτιστείτε από το σωματικό πόνο.
3. Για να αυξήσετε την ανοχή σας στον πόνο θα εκπαιδευτείτε σε ασκήσεις, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους μυς σας. Έτσι, θα απομονώσετε τον πόνο από τη μήτρα που συσπάται και δεν θα τον αφήσετε να επεκταθεί. Τα συναισθήματα άγχους αλλά και αγωνίας δεν είναι σίγουρα καλοί σύντροφοι στη γέννα, γι’ αυτό αναπνεύστε βαθιά και χαλαρώστε!
4. Μπορείτε να εφαρμόσετε τη δοκιμή του Χόθορν, η οποία επιτρέπει να δεχτείτε φροντίδα από το άτομο το οποίο θα παραστεί στη γέννα. Σύμφωνα με μια ψυχολογική έρευνα έχει παρατηρηθεί πως όσο περισσότερη προσοχή δέχεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της γέννας τόσο λιγότερο πονάει.
5. Η μέθοδος της συστηματικής απευαισθητοποίησης θα σας κάνει να αποκτήσετε μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Για παράδειγμα ο υπεύθυνος της ομάδας μπορεί να τσιμπάει δυνατά κάθε φορά το πόδι σας για να σας δείξει το μέγεθος του πόνου κατά τη διαδικασία του τοκετού. Έτσι, θα εξοικειώνεστε όλο και περισσότερο με τον πόνο, γεγονός το οποίο θα σας δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τη στιγμή της γέννας.
Στο μαιευτήριο χωρίς πόνους!
Εκτός από την προσωπική σας προετοιμασία για τον τοκετό υπάρχει και μια ιατρική μέθοδος η οποία σας επιτρέπει να γεννήσετε χωρίς οδυνηρούς πόνους και ονομάζεται επισκληρίδιος αναισθησία!
- Η επισκληρίδιος είναι μια μορφή αναλγησίας η οποία επιτυγχάνεται με ένεση αναισθητικού στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό. Η ένεση αυτή γίνεται από ειδικό αναισθησιολόγο, ειδικευμένο στην τεχνική αυτή.
- Το πλεονέκτημα της επισκληριδίου είναι πως ενώ η έγκυος διατηρεί την αίσθηση της αφής, ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένη από τον πόνο σε μια ελεγχόμενη περιοχή του σώματός της, η οποία ξεκινά από τα κάτω άκρα και φθάνει μέχρι και κάτω από το διάφραγμα. Αυτό σημαίνει πως η γυναίκα δεν πονά μεν κατά τη διάρκεια των συσπάσεων αλλά τις αισθάνεται, με αποτέλεσμα να μπορεί να «σπρώξει» αποτελεσματικά και να συμμετέχει με ενεργητικό τρόπο στον τοκετό.
- Στις περιπτώσεις που η έγκυος έχει ιστορικό επέμβασης, ανατομική ανωμαλία ή τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, θα χρειασθεί πριν από την επισκληρίδιο να υπάρξει συνεννόηση του μαιευτήρα, του αναισθησιολόγου, αλλά φυσικά και του ορθοπεδικού.
Συμβουλές
Η επισκληρίδιος χρησιμοποιείται και στην περίπτωση της καισαρικής τομής, μόνο που χορηγείται άλλο φάρμακο. Ως αποτέλεσμα η έγκυος δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ολική αναισθησία. Μια τέτοια απόφαση, βέβαια, λαμβάνεται κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες βρετανών επιστημόνων, μόνο 1 στις 20.000 περιπτώσεις κινδύνεψε με μόνιμη βλάβη μετά τη χορήγηση επισκληρίδιου αναισθησίας, ενώ εκτιμάται ότι ο κίνδυνος είναι και ακόμη χαμηλότερος!
Με τη συνεργασία της γυναικολόγου-μαιευτήρα, πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικευμένης στην παθολογία του τραχήλου (Πανεπιστήμιο Μιλάνου), Αναστασίας Καμπανάρη.