Τικ στα παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδικό προσωποΤα τικ στα παιδιά είναι ένα αρκετά συνηθισμένο αλλά και ανησυχητικό πρόβλημα για τους περισσότερους γονείς. Ένα στα δέκα παιδιά μπορεί να εμφανίσει τικ, σε κάποιο στάδιο της σχολικής του ηλικίας.

 

Δεν συμβαίνουν με τη θέληση του παιδιού, αλλά είναι ένα αίσθημα ανάγκης λόγω άγχους ή κούρασης πνευματικής και σωματικής, ανασφάλειας,έντασης μέσα στην οικογένεια ή προβλημάτων στο σχολείο. Η συνήθεια αυτή εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, κυρίως στα αγόρια και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την έναρξη της εφηβείας, όπου τα τικ αραιώνουν και σταδιακά εξαφανίζονται. Σε μερικές όμως περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την ενήλικη ζωή, συνήθως σε καταστάσεις κόπωσης και συναισθηματικής φόρτισης. Σε κάποιο βαθμό τα τικ είναι προκλητά, για παράδειγμα, όταν οι γονείς επισκεφθούν κάποιον ειδικό για το παιδί τους που εμφανίζει κάποιο τικ, το παιδί μπορεί να μην εμφανίσει το τικ, γιατί έχει τη δυνατότητα να το καταστείλει. Εάν ο γιατρός συζητήσει για το συγκεκριμένο τικ μπροστά στο παιδί, το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί, θα αρχίσει να το κάνει.

Τα μεγαλύτερα παιδιά όταν ερωτηθούν, δίνουν συνήθως μια απάντηση για να το δικαιολογήσουν, δηλαδή, μπορεί να πουν ότι ανοιγοκλείνω τα μάτια γιατί με καίνε,  ή τεντώνω το αυχένα μου γιατί έχει πιαστεί ή βήχω γιατί νοιώθω κάτι στο λαιμό μου.

 

Τι είναι τελικά τα τικ; 

Τα τικ είναι ακούσιες στερεότυπες επαναλαμβανόμενες κινήσεις μελών του σώματος ή φωνητικοί επαναλαμβανόμενοι ήχοι. Η αιτιολογία εμφάνισής τους δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά μπορεί να οφείλονται τόσο σε ψυχογενή όσο και σε οργανικά αίτια και ορισμένα μπορεί να βασίζονται και στην κληρονομικότητα. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και εκδηλώνονται με πολλούς και ποικίλους τρόπους όπως με ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, της μύτης και των φρυδιών, με γκριμάτσες, βήξιμο, σφύριγμα,ρούφηγμα της μύτης και πάρα πολλά άλλα.

 

Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια;

Διότι τα αγόρια, σε αντίθεση με τα κορίτσια, πιο δύσκολα εξωτερικεύουν τα συναισθήματα, το  άγχος, τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τη κούραση τους. Ακόμη, οι σχέσεις που δημιουργούν στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, δεν είναι τόσο εκφραστικές, όσο στα κορίτσια, τα οποία από μικρή ηλικία αρχίζουν να συζητούν με άλλους για τα προβλήματα τους.

 

Ποια είναι η πορεία των τικ;

Η εμφάνιση ενός τικ στο παιδί, συνήθως αναστατώνει τους γονείς αλλά και το ίδιο το παιδί. Στις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά διαρκούν μερικές εβδομάδες, μήνες, ή και χρόνια και εξαφανίζονται στην αρχή της εφηβείας. Μερικές φορές όμως συνεχίζουν όπως λέχθηκε  πιο πάνω και στην ενήλικη ζωή. Μπορεί τα τικ να εξαφανίζονται κατά διαστήματα και να επανέρχονται ή να εξαφανιστεί κάποιο και να προστεθεί κάποιο άλλο τικ στη θέση του.

 

Αντιμετώπιση του παιδιού με τικ!

Οι γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν το τικ στο παιδί τους απλώς και μόνο διότι δεν αντέχουν να το βλέπουν. Μερικοί γονείς πιέζουν, ακόμα και τιμωρούν το  παιδί  τους για να σταματήσει τις νευρικές αυτές κινήσεις. Η τιμωρία δεν είναι λύση και το αποτέλεσμα είναι να προκαλέσουν περισσότερο άγχος στο παιδί με επακόλουθο τη χειροτέρευση της κατάστασης. Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι δεν υπάρχει τρόπος αλλά και δεν χρειάζεται  να σταματήσουν τα τικ. Θα εξαφανιστούν μόνα τους.

 

Ακολουθείστε αυτές τις απλές οδηγίες:

  • Αγνοείστε το τικ τελείως. Σταματήστε να ασχολείστε με το“πρόβλημα”. Όσο ασχολείστε τόσο το επιδεινώνετε. Δείξετε πλήρη αδιαφορία. Μη του υπόσχεστε δώρα για να το σταματήσει. Θα του προκαλέσετε περισσότερη πίεση. Μη το τιμωρήσετε.
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ασχοληθεί με κάτι που το ευχαριστεί και το χαλαρώνει όπως ένα άθλημα, μια βόλτα, λίγη μουσική, ζωγραφική και άλλα.
  • Ενημερώστε το στενό περιβάλλον και ζητείστε τους να το αγνοήσουν και αυτοί.
  • Προσπαθήστε το παιδί να ξεκουράζεται και να πηγαίνει νωρίς για ύπνο και να αποφεύγει έντονες & κουραστικές δραστηριότητες.
  • Μη συζητάτε με άλλους για το “πρόβλημα” μπροστά στο παιδί.
  • Εάν χρειαστεί αποταθείτε σε ένα ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας δώσει συμβουλές πώς να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

Χρειάζεται θεραπευτική αγωγή στην αντιμετώπιση των τικ;

Ανάλογα με την σοβαρότητα και τις κατηγορίες των τικ, σε ορισμένες περιπτώσεις η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας από ειδικό ψυχολόγο έχει καλά αποτελέσματα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί αγωγή με φάρμακα. Αυτό όμως είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον γιατρό σας.

 

Του κ.Νίκου Περσιάνη, παιδίατρου, Πηγή: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

happy baby