Τι θα φάμε σήμερα ;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

δοκιμή γεύσεων, μωράκι, φαγητό, γονείς, μαμάΕισάγοντας το παιδί σε ολοένα και περισσότερες τροφές, εύλογα δημιουργείται η απορία για το ποιες είναι έτοιμο να καταναλώσει και ποιες όχι. Ακολουθεί ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, που θα σας λύσει τα χέρια!

 

Μέχρι τώρα η ερώτηση «τι θα φάμε σήμερα;» αφορούσε μόνο εσάς και τον σύντροφό σας. Τώρα, όμως, που το μωράκι σας ξεκίνησε το γευστικό του ταξίδι εσείς ανησυχείτε εάν και κυρίως πότε μπορεί να φάει ορισμένες τροφές και να πιει κάτι διαφορετικό από το γάλα της μαμάς του. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και δείτε αναλυτικά!

 

Τα υγρά

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι ειδικοί συνιστούν να θηλάζουν οι μητέρες τα παιδιά τους το λιγότερο για έξι μήνες κι έπειτα να εντάσσεται στη διατροφή τους το βρεφικό γάλα. Επιπλέον, κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να τρώει ένα μωρό στερεά τροφή θεωρείται, γενικά, η ηλικία του ενός έτους.

Αναλυτικά:

Το νερό δεν είναι απαραίτητο στα μωρά που θηλάζουν. Ωστόσο, μετά τους δέκα μήνες της ζωής του ένα μωρό μπορεί να πίνει νερό παράλληλα με το θηλασμό ή το βρεφικό γάλα που του παρέχετε. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να δίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες, της τάξεως των 50 με 200 ml την ημέρα.

Αντίθετα με το μητρικό και το βρεφικό, το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες σιδήρου. Κατά συνέπεια, δεν προτείνεται εάν δεν ξεκινήσει το μικρό σας να τρώει στερεές τροφές, από τις οποίες θα αποκομίζει τον σίδηρο που χρειάζεται. Αντίθετα, τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γιαούρτι, το τριμμένο τυρί ή το τυρί τύπου cottage, επειδή θεωρούνται πολύ καλές πηγές ενέργειας, ασβεστίου και πρωτεϊνών, μπορούν να παρέχονται σε ένα παιδί από την ηλικία περίπου των 6 μηνών.

Τέλος, όσον αφορά το χυμό φρούτων, ειδικά τον συσκευασμένο, καλό θα ήταν να τον κρατήσετε εκτός μενού για τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια. Θυμηθείτε πως η υπερβολική κατανάλωση χυμών μπορεί να περιορίσει την όρεξη για στερεές τροφές, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. Εάν το επιθυμείτε, προσφέρετέ τον αραιωμένο με νερό!

 

Τα στερεά

Οι στερεές τροφές μπορούν να εισαχθούν στη βρεφική διατροφή περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Πολύ καλές πρώτες επιλογές αποτελούν το αλεσμένο κρέας και τα δημητριακά. Μάλιστα, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σίδηρο είναι προτιμητέα των φρούτων και των λαχανικών. Έρευνες έχουν καταστήσει σαφές πως η καθυστερημένη εισαγωγή στερεάς τροφής μπορεί περισσότερο να προκαλέσει παρά να αποτρέψει την εμφάνιση κάποιας αλλεργίας. Ωστόσο, εάν υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό αλλεργιών, καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας το πότε μπορείτε να δώσετε στο μωρό περισσότερο ύποπτα για αλλεργίες φαγητά, όπως γάλα, αβγό, ψάρι κ.τ.λ.

  • Το ψάρι, αν και περιέχει βακτήρια που συχνά προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα των μωρών, προτείνεται για μωρά και μικρά παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα για τη φυσική και νοητική τους ανάπτυξη. Αυτό, φυσικά, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο και προσεκτικά καθαρισμένο. Τα ψάρια χωρίς κόκαλα, όπως το σαλάχι, ο ξιφίας, ο τόνος κ.ά., είναι ιδανικά, εφόσον είναι μαλακά και απαλλαγμένα από κινδύνους. Προτιμήστε τα!
  • φρούτα, βρεφικό διαιτολόγιο, μωράκιΌπως προαναφέραμε, μια πολύ καλή επιλογή στερεάς τροφής για ένα μωρό έξι μηνών είναι και τα βρεφικά δημητριακά από ρύζι ή σιτάρι. Αυτά θα πρέπει να δίνονται σε συνδυασμό με το μητρικό ή το βρεφικό γάλα. Με την κατανάλωση αρκετής ποσότητας δημητριακών θα μπορείτε να είστε βέβαιη πως το παιδί σας λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου για την υγιή ανάπτυξή του.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος του βρεφικού διαιτολογίου ήδη από την ηλικία των έξι μηνών. Απλά, όπως και τα υπόλοιπα φαγητά, θα πρέπει να εντάσσονται στη διατροφή τους ανά δύο ή τρεις ημέρες. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή του «κακού» σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία.
  • Το μέλι, παρότι για τους ενήλικες είναι άκρως θρεπτικό και υγιεινό, δεν θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά, προτού αυτά κλείσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Κι αυτό επειδή περιέχει ένα παθογόνο βακτήριο που μπορεί να είναι επιβλαβές.
  • Όπως το μέλι έτσι και το βούτυρο από ξηρούς καρπούς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή του παιδιού σας μετά τους δώδεκα μήνες. Ωστόσο, θα πρέπει να αλείφεται σε πολύ λεπτές στρώσεις πάνω στο ψωμί ή στα κράκερ, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού.
  • Τα γλυκά, επειδή δεν εμπεριέχουν απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη ενός παιδιού, καλό θα ήταν να εντάσσονται στη διατροφή του όσο το δυνατόν πιο αργά. Σίγουρα, πάντως, μετά τα δύο-τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι καραμέλες και οι τσίχλες, λόγω του μικρού τους σχήματος, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Το να τα αποκλείσετε, ωστόσο, τελείως από το μενού ενός παιδιού δεν είναι θεμιτό, εφόσον αυτά αφορούν τη σφαίρα της ευχαρίστησής του. Έχετε, ωστόσο, υπόψη σας πως η υπερβολική κατανάλωση γλυκισμάτων επιφυλάσσει κινδύνους τόσο για τη στοματική όσο και για τη γενική του υγεία!
  • Τέλος, οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, εφόσον το μικρό, σκληρό, στρογγυλό τους σχήμα είναι «ιδανικό» για να μπλοκάρει την αναπνευστική τους δίοδο. Πολλοί γιατροί, μάλιστα, συνιστούν να καθυστερήσετε την εισαγωγή των φιστικιών ή των υποπροϊόντων τους στη δίαιτα του παιδιού σας, ακόμη περισσότερο εάν έχετε ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν υποπτεύεστε πως κάποια τροφή εμπεριέχει οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε πως ο παραπάνω αποτελεί απλά έναν ενδεικτικό κατάλογο που ισχύει γενικά και δεν αναφέρεται σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Προχωρήστε προσεκτικά και καλή αρχή!

 

Mε τη συνεργασία του παιδιάτρου στον ΕΔΟΕΑΠ, συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου, Γιώργου Μουστάκα

happy baby