Τι σκέφτεται ένα μωρό;

μωρό Μήν σας φαίνεται σχήμα οξύμωρο το ότι τα μωρά σκέφτονται.Ανακαλύψτε χρήσιμα πράγματα για τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών διαβάζοντας το άρθρο μας!

 

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα γονέων και συγγενών πάνω από την κούνια του μωρού να κάνουν διάφορες γκριμάτσες και να μιλούν μωρουδίστικα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή του. Κάποια χαμογελάνε, κάποια τρομάζουν και κλαίνε, όλοι, όμως, μένουν ευχαριστημένοι γιατί το μωρό τους αναγνώρισε! Ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής τους μέχρι τη νηπιακή ηλικία τα μωρά κάνουν πράγματα που αντανακλούν όχι μόνο τη φυσική τους ανάπτυξη (όπως το να κουνάνε χέρια και πόδια, να κάθονται κ.τ.λ.) αλλά και τη γνωστική τους, δηλαδή την ικανότητά τους να σκέφτονται, να θυμούνται και να κατανοούν. Σίγουρα όταν καταπιάνεστε όλη μέρα με το τάισμα και το άλλαγμα της πάνας ίσως το τι σκέφτεται το μωρό σας δεν σας περνάει από το μυαλό! Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να σας δείξουμε τι κρύβεται πίσω από απλά μωρουδίστικα πράγματα αλλά και πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη γνωστική ανάπτυξή του.

 

ΧΑΜΟΓΕΛΩ, ΑΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ!

Γύρω στην έκτη εβδομάδα ζωής τους τα βρέφη κάνουν κάτι που τρελαίνει τους γονείς τους: χαμογελούν όταν τους χαμογελάσει κάποιος! Φυσικά η στιγμή είναι πολύ συγκινητική αλλά μετά από άλλες 6 εβδομάδες ακολουθεί μια άλλη πιο συγκινητική όσο και θεμελιώδης για τη νοητική ανάπτυξη του μωρού: χαμογελάει όταν ο μπαμπάς ή μαμά μπαίνουν στο δωμάτιο. Αυτό το πλατύ χαμόγελο υποδεικνύει ότι το μωρό ενδιαφέρεται και θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας, ενώ παράλληλα εκφράζει χαρά για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του, βελτιώνει τη μνήμη του, καθώς πλέον, συγκρατεί πρόσωπα που το κάνουν να χαίρεται αλλά και ανακαλύπτει με ποιον τρόπο μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του γονιού του. 

Top tip: Κάθε φορά που ανταποδίδετε το χαμόγελο του μωρού σας και του δίνετε προσοχή το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να κοινωνικοποιείται. Γι’ αυτό συνεχίστε ακάθεκτοι να του χαμογελάτε!

 

Σε απλά...«ΜΩΡΟΥΔΙΣΤΙΚΑ» 

Η μωρουδίστικη «γλώσσα» κάποτε θεωρούνταν απλά σάλια και ακατάληπτες συλλαβές! Σήμερα όμως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όλες αυτές οι κραυγούλες και οι μωρουδιακές λεξούλες αποτελούν ένα σημαντικό προγλωσσικό στάδιο. Το μωρό αντιλαμβάνεται τους ήχους της γλώσσας που μιλούν οι γονείς και προσπαθεί να τους μιμηθεί. Ακόμη και τα μωρά με πρόβλημα ακοής μπορεί στην αρχή να κάνουν μωρουδιακούς ήχους, καθώς, όμως, με την πάροδο του χρόνου δεν ακούν κάποια απάντηση σε αυτούς, σταματούν να βγάζουν ήχους γύρω στους 9 μήνες. Αυτές οι απόπειρες να μιλήσουν τα μωρά αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τη διαπροσωπική επικοινωνία, ότι ανακαλύπτουν κι άλλους τρόπους να τραβήξουν το ενδιαφέρον του γονιού, εφόσον εκείνος ανταποκρίνεται, αλλά και ότι σημειώνουν πρόοδο στο να ακούνε και να αντιγράφουν το ύφος της γλώσσας που τελικά θα μιλήσουν. 

Top tip: Απαντήστε στο μωρό σας κάθε φορά που το ακούτε να «μιλάει» λέγοντας μια απλή φράση, όπως «Ώστε αυτό πιστεύεις, ε;»• έτσι θα του δώσετε ώθηση για να συνεχίσει να προσπαθεί ώστε να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες. 

 

μωρό με κουβέρταΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Πριν τους 6 ή 7 μήνες ό,τι είναι εκτός οπτικού πεδίου του μωρού απλά δεν υπάρχει. Μετά όμως από αυτό το ηλικιακό όριο τα μωρά θέλουν να ανακαλύψουν τα πάντα. Καθώς η όρασή τους βελτιώνεται και μπορούν να ανακαθίσουν αλλά και καθώς μπορούν να θυμηθούν γίνονται επίμονα στο να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αναπτύξει κάποια αίσθηση μονιμότητας των αντικειμένων και των προσώπων, ότι δηλαδή τα πράγματα υπάρχουν ακόμη κι αν δεν τα βλέπουμε. Το ότι παρατηρείτε ένα μωρό να προσπαθεί να βγει από την κούνια του ή να τεντώνεται για να φτάσει κάτι σημαίνει ότι κατανοεί τις έννοιες «πάνω», «κάτω», «μέσα».

Top tip: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κινείται και πάντα με ασφάλεια να εξερευνά νέους χώρους. 

 

ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ! 

Ύστερα από μήνες μετά τον τοκετό αποφασίσατε επιτέλους να πάτε κομμωτήριο και να αλλάξετε λίγο το look σας. Κακώς! Το 5,5 μηνών μωρό σας δεν θα το εκτιμήσει καθόλου. Για την ακρίβεια μπορεί να βάλει τα κλάματα όταν το πλησιάσετε. Γιατί; Για όλα φταίει η μνήμη του! Το μωρό σας έχει αποτυπώσει στη μνήμη του την εικόνα των γονιών του και την κρατάει σταθερή, συγκρίνοντας με αυτήν, κατά κάποιον τρόπο, όλα τα άλλα πράγματα που αλλάζουν. Το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει και να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στα πράγματα και τα πρόσωπα. Επομένως, όταν κάνετε «δραματικές» αλλαγές στην εμφάνισή σας μπερδεύετε τις αποθηκευμένες εικόνες του για το πώς είναι τα πράγματα γύρω του. Επίσης, το να αντιδράσει αρνητικά σε αλλαγές σημαίνει ότι το μωρό σας είναι σε θέση να καταλάβει πότε κάτι άλλαξε αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στα χρώματα και τα σχήματα (π.χ. τα μαλλιά σας).

Top tip: Βοηθήστε το παιδί σας στην επεξεργασία των νέων πληροφοριών για εσάς φέρνοντάς του  το... μαλακά. Όταν δηλαδή κάνετε αλλαγές στην εμφάνισή σας μην εισβάλλετε στο χώρο! Πλησιάστε το σαν να ήταν η πρώτη φορά. Μιλήστε του ήρεμα για να το βοηθήσετε να σας αναγνωρίσει από τη φωνή και να σας καταλάβει.

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Χαρακτηριστικότατη κίνηση των μωρών είναι το να ρίχνουν κάτω πράγματα που τους δίνετε στο χέρι. Μάλιστα κάποιοι γονείς παρεξηγούνται όταν το παιδί τους δείχνει να το απολαμβάνει. Όπως αναφέρει και ο πρωτοπόρος της γνωστικής εξέλιξης Jean Piaget το παιδί διάγει τη φάση του «μικρού επιστήμονα» κατά την οποία πειραματίζεται και μαθαίνει για τον κόσμο.

Top tip: Δώστε στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες για να εξασκήσει με ασφάλεια το παιχνίδι «κρατάω κάτι-αφήνω κάτι» με αντικείμενα που δεν σπάνε. Γι’ αυτό απομακρύνετε τα τηλεκοντρόλ, τα κινητά, τα διακοσμητικά που έχετε πάνω στα τραπεζάκια, στα χαμηλά ράφια κ.ο.κ.

 

happy baby