Τι πρέπει να προσέχετε οταν γυμνάζεστε στην εγκυμοσύνη!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος γυμνάζεταιΤα οφέλη της άσκησης για τον οργανισμό είναι γνωστά, όμως σε μια εγκυμοσύνη πρέπει να προσέχετε διπλά!

 

1. Κάντε ό,τι κάνατε παλιά. Αν γυμναζόσασταν και πριν την εγκυμοσύνη, μην αυξήσετε την ένταση της άσκησης. Εξαίρεση αποτελεί το αν κάνατε αθλήματα όπως η ιππασία ή η αναρρίχηση, οπότε και πιθανόν ο γιατρός σας να σας αποτρέψει. Εάν δεν γυμναζόσασταν καθόλου, μπορείτε να ξεκινήσετε σε ήπιο ρυθμό.

 

2. Ακούστε το σώμα σας: Όσο γυμνάζεστε μην υπερβαίνετε τα όριά σας. Με το που αισθάνεστε ότι σας κόβεται η ανάσα ή δεν μπορείτε άλλο ακόμη κι αν δεν έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο της άσκησης, σταματήστε! Ειδικά όσο θα μεγαλώνει η κοιλιά σας θα γίνεται πιο δύσκολο το να γυμναστείτε πολύ.

 

3. Αλλάξτε τη μορφή των ασκήσεων: Προσαρμόστε το πρόγραμμα της γυμναστικής σας στις νέες σας ανάγκες. Για παράδειγμα εάν πριν την εγκυμοσύνη σηκώνατε βάρη, τροποποιήστε την άσκηση ώστε να μην τραυματιστείτε. Οι ασκήσεις της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να είναι πολύ έντονες. Το ίδιο ισχύει και για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων μετά τον τοκετό (12 για καισαρική).

 

4. Προσοχή στις θωρακικές ασκήσεις! Καθώς το στήθος και η κοιλιά σας μεγαλώνουν κάνουν το τόξο της μέσης πιο βαθύ και οι ώμοι γέρνουν προς τα πίσω. Εάν δώσετε έμφαση στις θωρακικές ασκήσεις μπορεί να «χαλάσετε» τη στάση του σώματος και να δυσκολευτείτε να επανέλθετε μετά τον τοκετό.

 

5. Σωστοί συνδυασμοί: Συνδυάστε γρήγορες με πιο αργές ασκήσεις ώστε να δώσετε το περιθώριο στο σώμα σας να ξεκουραστεί. Επίσης αλλάζετε τακτικά στάσεις άσκησης ώστε να μη συγκεντρώνεται το αίμα στα πόδια σας. Σημαντικό, επίσης, είναι να επιβραδύνετε σταδιακά την άσκηση και να μην τη διακόπτετε απότομα.

 

6. Παραμείνετε εν κινήσει! Το περπάτημα είναι πάντα η καλύτερη άσκηση, είτε είστε γυμνασμένη είτε όχι. Στο δεύτερο και ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, όμως, αποφύγετε το τρέξιμο, καθώς οι ορμόνες που χαλαρώνουν τους συνδέσμους σάς κάνουν επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα εναλλασσόμενα διαστήματα ήπιου και έντονου περπατήματος για να είστε σε φόρμα!

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου Νίκου Μουρελάτου.

 

happy baby