Τί να προσέχετε όταν κάνετε μπάνιο το μωράκι!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Πως να κάνετε μπάνιο το μωρό με ασφάλειαΜικρές συμβουλές για ασφάλεια στο μπάνιο!

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να σας τρομάζει είναι το μπάνιο του μωρού σας, καθώς πρόκειται για ένα πλασματάκι τόσο δα! Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε, όμως, αρκεί φυσικά να τηρήσετε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και τότε όλα θα πάνε καλά! Άλλωστε θα ανακαλύψετε κι εσείς ότι πρόκειται για μία διαδικασία συναρπαστική για το μωρό σας αλλά και για μία επιπλέον ευκαιρία για εσάς να του… ψιθυρίσετε ακόμη περισσότερα γλυκόλογα!

 

Σωστή προετοιμασία!

Τις πρώτες εβδομάδες και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος δεν υπάρχει λόγος να κάνετε μπάνιο το μωρό σας! Μπορείτε να το καθαρίζετε τοπικά με ένα μαλακό πανάκι, κάνοντας απαλές κινήσεις! Μετά από λίγο καιρό όμως και αφού έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος, μπορείτε να δοκιμάσετε να πλύνετε το μωράκι σας! Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας και για τη δική σας ευκολία αλλά και για την ασφάλεια του μωρού σας είναι ότι κάθε φορά που θα το κάνετε μπάνιο θα πρέπει να έχετε δίπλα σας όλα τα απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγμα το σαπουνάκι του μωρού και η πετσετούλα με την οποία θα το σκουπίσετε μετά. Έτσι, η προσοχή σας θα είναι 100% στραμμένη στο μωρό σας! Προσοχή! Ποτέ μην αφήσετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη ούτε για ένα λεπτό, π.χ. για να μιλήσετε στο τηλέφωνο! Ένα μωρό μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 2 πόντους νερού!

 

Κατάλληλη θερμοκρασία του νερού!

Μπορεί εσείς να προτιμάτε να κάνετε μπάνιο με καυτό νερό, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα μωράκια! Γι’ αυτό πριν κάνετε μπάνιο το μωρό σας θα πρέπει να δοκιμάσετε ή να μετρήσετε τη θερμοκρασία του νερού, η οποία θα πρέπει να είναι περίπου στους 32 με 36ο C. Ένας τρόπος για να τσεκάρετε τη θερμοκρασία είναι με το εσωτερικό του καρπού σας ή με τον αγκώνα σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι προς το χλιαρό και όχι προς το πολύ ζεστό! Ένα άλλος τρόπος, με πιο σίγουρα και… ακριβή αποτελέσματα μέτρησης είναι το θερμόμετρο μπάνιου! Μία τέτοια αγορά θα σας φανεί πολύ χρήσιμη για την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού!

Επιπλέον, φροντίστε το δωμάτιο του μπάνιου να είναι ζεστό πριν ξεκινήσετε να το πλένετε, καθώς τα μωράκια κρυώνουν εύκολα!

 

Προσοχή, γλιστράει!

Ακριβώς επειδή οι μπανιέρες είναι απίστευτα ολισθηρές, καλό θα ήταν να κάνετε τον πρώτο καιρό μπάνιο το μωρό σας σε βρεφικό μπανάκι. Αργότερα, καθώς θα μεγαλώνει, μπορείτε να τοποθετείτε το μπανάκι του μέσα στην μπανιέρα και παράλληλα μην ξεχνάτε τα αντιολισθητικά πατάκια μπάνιου. Επίσης, ένα προστατευτικό μαξιλαράκι μπορεί να προστατεύσει το κεφάλι του μωρού σας από επικίνδυνα χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρατάτε σταθερά το μωρό για να μη γλιστρήσει όσο θα το κάνετε μπάνιο. Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, θα πρέπει να το μάθετε να κάθεται στη μπανιέρα και όχι να στέκεται όρθιο! Έτσι, όταν το παιδί μπορεί πλέον να κάνει μπάνιο σε καθιστή θέση, μία τάπα στο κάτω μέρος της μπανιέρας μπορεί να προσφέρει επιπλέον ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει αυτό ότι μπορείτε να αφήσετε το παιδί από τα μάτια σας, νομίζοντας ότι η μπανιέρα πλέον είναι απολύτως ασφαλής!

 

Στάθμη του νερού!

 

Να θυμάστε ότι για τα μωράκια που είναι έως 6 μηνών η στάθμη του νερού στην μπανιέρα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 με 7 εκατοστά και αυτό γιατί είναι εύκολο να πνιγούν, ακόμη και αν εσάς σας φαίνεται ότι πρόκειται για ελάχιστη ποσότητα νερού! Ακόμα όμως και όταν το μικρό σας μεγαλώσει και μάθει να κάθεται στην μπανιέρα, πάλι θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην στάθμη του νερού. Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ύψος της μέσης του παιδιού σας, όταν βρίσκεται σε καθιστή θέση!

 

Όχι, όταν τρέχει το νερό!

Καλό θα ήταν να μην τοποθετείτε το μωρό σας στην μπανιέρα, όταν το νερό τρέχει, κυρίως για δύο λόγους: πρώτον, γιατί η θερμοκρασία του νερού μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα και να γίνει είτε υπερβολικά ζεστό για το μικρό σας είτε κρύο, και δεύτερον, γιατί η στάθμη του νερού ανεβαίνει γρήγορα!

 

Μακριά από τη βρύση!

Μην αφήνετε το μωρό σας να ακουμπάει τη βρύση του μπάνιου! Γι’ αυτό καλύψτε την με τα ειδικά προστατευτικά προϊόντα για τη βρύση. Τα μωρά έχουν την τάση να εξερευνούν τα πάντα αλλά και με τη δύναμή τους είναι ικανά να ανοίξουν τη βρύση!

 

Μακριά απο ηλεκτρικές συσκευές!

Τέλος, ένας ακόμη κανόνας που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι να μην έχετε κοντά στην μπανιέρα κάποια ηλεκτρική συσκευή, όπως για παράδειγμα το πιστολάκι, για το φόβο της ηλεκτροπληξίας!

happy baby