Θέλετε παιδιά ψυχικά υγιή; - Περιορίστε την τηλεόραση!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

kids watching tv Οι επιστήμονες μετρούν τις επιπτώσεις της τηλεόρασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο για δεκαετίες, και ένα από τα πιο καθιερωμένα συμπεράσματα είναι ότι βλέποντας τηλεόραση μειώνεται αυτό που η επιστήμη ονομάζεται Θεωρία του Νού.

Η Θεωρία του Νου (Theory of Mind - ToM) αναφέρεται στην ικανότητά του ατόμου να συλλαμβάνει και να κατανοεί σωστά νοητικές καταστάσεις (γνώσεις, τις πεποιθήσεις, τις προθέσεις, τις επιθυμίες), τόσο για τον εαυτό του όσο και των άλλων. Ειδικά στα παιδιά, η θεωρία ToΜ περιλαμβάνει επίσης την ικανότητά να αντιλαμβάνονται ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν επιθυμίες, πεποιθήσεις και προθέσεις διαφορετικές από τις δικές τους.

Η θεωρία Tom είναι, λοιπόν, ένα μέτρο της ενσυναίσθησης, η οποία δυστυχώς σύμφωνα με την επιστήμη, βλέποντας τηλεόραση αυτή μειώνεται.

Το 2013, βγήκε στην Journal of Communication μία έρευνα με τίτλο «Η σχέση μεταξύ τής έκθεσης στην τηλεόραση και στην Θεωρία του Νου ανάμεσα σε  παιδιά προσχολικής ηλικίας."

Στα πορίσματά της ανέφερε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με τηλεόραση στο δωμάτιό τους (δηλαδή, εκείνα που εκτίθενται συχνά σε τηλεόραση) είχαν ασθενέστερη κατανόηση των πεποιθήσεων και των επιθυμιών των άλλων. Βρέθηκε επίσης ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν συχνά τηλεόραση εμφάνισαν μειωμένη γνωστική ανάπτυξη, στην ουσία δηλαδή περιορισμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ακόμη πιο ειδικά σύμφωνα με έρευνες για ενήλικες και το περιοδικό Scientific American :

  • Για κάθε δύο ώρες τηλεόραση που κάποιος ενήλικας παρακολούθησε ως εφηβος, οι πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ανεβαίνει κατά 20 τοις εκατό.
  • Για κάθε πρόσθετη ώρα τηλεόρασης που παρακολούθησε κατά την παιδική ηλικία, οι πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης ανεβαίνουν κατά 8 τοις εκατό
  • Με κάθε πρόσθετη ώρα τηλεόρασης, οι πιθανότητες να καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα ανεβαίνουν κατά 27 τοις εκατό.

Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Φαίνεται ότι η αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης νωρίς στη ζωή αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμπλοκής σε εγκληματική συμπεριφορά αργότερα.

Αυτό δεν σημαίνει κατ’ανάγκη ότι ένα παιδί που ξοδεύει δύο ώρες την ημέρα βλέποντας αστυνομικές σειρές μεγαλώνοντας θα είναι ένας ειδικός στα εγκλήματα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 50 τοις εκατό του κινδύνου ανάπτυξης αντικοινωνικής συμπεριφοράς προέρχεται από τα γονίδια ενός ατόμου. Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50 τοις εκατό επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, εκ των οποίων η τηλεόραση είναι μείζονος σημασίας.

Το γεγονός είναι, η τηλεόραση είναι το λιγότερο διαδραστικό από τα νέα μέσα. Κάποιος που παρακολουθεί με αφοσίωση συχνά απομονώνεται από το περιβάλλον του το διάστημα αυτό. Αυτό είναι κακό για την καλλιέργεια του μυαλού, την στιγμή που  η αλληλεπίδραση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της κοινωνικοποίησης και της μάθησης.

Είναι δέ ιδιαίτερα κακό για τα παιδιά που θα μπορούσαν να έχουν ή ήδη τείνουν προς κάποια επιθετική συμπεριφορά.

Όπως λέει ο εγκληματολόγος και νευροεπιστημονικός ερευνητής Joseph Schwartz, "Βλέποντας το παιδί περισσότερη τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει διάφορες νευροβιολογικές αλλαγές που επιδεινώνουν τελικά τυχόν υποκείμενες τάσεις προς την επιθετική συμπεριφορά."

Έτσι, αν έχετε, ας πούμε, ένα νεαρό γιο που ήδη παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην του επιτραπεί η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το να είσαι γονιός σε αυτήν την εποχή είναι μία κατάσταση γεμάτη προκλήσεις. Η επιστήμη απλά καθιστά σαφές ότι είναι κρίσιμο κάποιος να γνωρίζει και να είναι προσεκτικός όσον αφορά το τι συμβαίνει μέσα και έξω από το σπίτι σχετικά με τα παιδιά του.

Ενώ μπορεί να είναι βολικό να αφήνουμε ένα παιδί  μπροστά από την τηλεόραση, σκεφτείτε πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι γι’αυτό το παιδί η εμφάνιση κατάθλιψης η αντικοινωνικής συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή του. Αξίζει πραγματικά να επενδύει κάποιος  το χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να στρέψει τα παιδιά του να ασχοληθούν με κάτι άλλο, από το να επιτρέψει στην  τηλεόραση να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία τους.

Η ανάπτυξη ισχυρών εγκεφάλων απαιτεί πειθαρχία, αλλά αξίζει κάθε κόπο στο τέλος.

 

Πηγή inc.com

happy baby