Συμβουλές για γονείς

Το θαύμα της ζωής

έγκυος με αρκουδάκι

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς τρέφεται το έμβρυο κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης. Η φύση για μία ακόμη φορά μας εκπλήσσει με τη… σοφία της και στο θαύμα της ζωής που αποκαλείται «αρχή της δημιουργίας ενός ανθρώπου»!

 

Στην αρχή, το έμβρυο τρέφεται από το κυκλοφορικό σας σύστημα με τη βοήθεια των «ριζών» ή τροφοβλαστών, που υπάρχουν στο ενδομήτριο. Πολύ γρήγορα, όμως, καθώς μεγαλώνουν  οι ανάγκες του εμβρύου, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία, οι τροφοβλάστες σχηματίζουν τον πλακούντα,  μια σαρκώδη μάζα με σπογγώδη σύσταση. Ο σύνδεσμος ανάμεσα στο έμβρυο και τον πλακούντα  είναι ο ομφάλιος λώρος. Στον πλακούντα καταλήγουν τα δικά σας αιμοφόρα αγγεία και από εκεί  ξεκινούν  τα  αγγεία  του  μικρού σας. Ωστόσο, το αίμα σας δεν αναμειγνύεται  ποτέ με το αίμα του παιδιού σας. Προορισμός του πλακούντα είναι να παρέχει οξυγόνο, νερό και τροφή στο έμβρυο και ταυτόχρονα  να απομακρύνει τα απόβλητά του. Ο πλακούντας, ενώ αφήνει κάποιες θρεπτικές ουσίες να τον διαπερνούν εύκολα, όπως, για παράδειγμα, τα ιχνοστοιχεία, ανα γκάζεται να  φιλτράρει  ορισμένες τροφές  και  να  τις επεξεργαστεί. Αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα, το  όργανο  αυτό  τις  αποθηκεύει, ώστε το μωράκι  σας να αντλεί τα απαραίτητα πολύτιμα συστατικά, όποτε τα χρειάζεται. Εκτός από φίλτρο,  επεξεργαστής και αποθηκάριος, ο πλακούντας  έχει και το ρόλο του φρουρού, αφού φράσσει τη δίοδο  σε πολλά μικρόβια  –δυστυχώς όχι σε όλα– τα οποία μπορεί να μολύνουν το μωρό σας.

 

Ο ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ

  • Είναι  ουσιαστικά ένα  όργανο γεμάτο αίμα, όπου στη μία πλευρά  βρίσκεστε εσείς και στην άλλη το έμβρυο.
  • Επιτρέπει στο οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες να περνούν από εσάς στο έμβρυο και τα απόβλητα από το έμβρυο  να  περνούν στο σώμα σας για να τα αποβάλετε.
  • Είναι ένα προσωρινό όργανο, που παρεμβάλλεται μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας του.
  • Από τον πλακούντα ξεκινάει ο ομφάλιος λώρος και καταλήγει στην κοιλιά του εμβρύου.
  • Η μητρική πλευρά του πλακούντα  (η αντίθετη από αυτή που ξεκινάει ο ομφάλιος  λώρος)  είναι«κολλημένη» στο ενδομήτριο.
  • O ρόλος του πλακούντα είναι πολύ σημαντικός για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη  και πολλές παθήσεις  επικίνδυνες για τη μητέρα και το παιδί  ξεκινούν από την κακή λειτουργία του.

 

Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ 

Πρόκειται για έναν σωλήνα από μια ουσία σαν ζελέ, ο οποίος περιέχει δύο αρτηρίες και μια φλέβα και ενώνει το έμβρυο με τον πλακούντα. Το μήκος του φτάνει από μισό έως ενάμισι μέτρο και το πάχος  του μέχρι και τα δύο εκατοστά. Η μία του άκρη καταλή γει στο σημείο όπου θα βρίσκεται αργότερα  ο ομφαλός  του μικρού σας και η άλλη συνδέεται  με τον πλακούντα. Η φλέβα  μεταφέρει στο έμβρυο την τροφή και το οξυγόνο που άντλησε ο πλακούντας από το αίμα σας και στη συνέχεια τα  αφομοίωσε,  ενώ  οι  αρτηρίες επιστρέφουν τα άχρηστα προϊόντα του εμβρύου στον πλακούντα που τα διοχετεύει, στη συνέχεια, στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Με τη γέννηση του παιδιού σας λήγει και η «θητεία» του ανθεκτικού και ελαστικού αυτού σωλήνα, ο οποίος εξασφάλιζε στο μικρό σας τα απαραίτητα για την αναπτυξή του συστατικά, ενώ ταυτόχρονα του άφηνε  όλα  τα  περιθώρια  να κάνει όσες κινήσεις και τούμπες ήθελε στους εννέα μήνες της ενδομήτριας διαμονής του. Έτσι, λοιπόν,  μόλις κοπεί ο ομφάλιος λώρος κατά τον τοκετό, διακόπτονται οι δεσμοί ανάμεσα στο δικό σας αίμα και του μωρού, το οποίο γίνεται πια… αυτόνομο. Τα υπολείμματα  του ομ φάλιου λώρου στην κοιλιά του νεογέννητου πέφτουν  λίγες μέρες αργότερα, αφήνοντας στο σημείο εκείνο το ανεξίτηλο σημάδι που έχουμε όλοι μας: τον αφαλό.

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Ο πλακούντας υποκαθιστά τα εξής όργανα του εμβρύου:

  1. ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ: Οι πνεύμονες του εμβρύου είναι ανενεργοί και το απαραίτητο οξυγόνο μεταφέρεται από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Με τον ίδιο τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το έμβρυο προς τη μητέρα μέσω του πλακούντα.
  2. ΝΕΦΡΟΙ: Το έμβρυο αν και ουρεί μέσα στη μήτρα (τα ούρα του είναι άσηπτα και ακίνδυνα), το μεγαλύτερο μέρος από τα άχρηστα απόβλητα του μεταβολισμού του αποβάλλεται μέσω του πλακούντα προς την κυκλοφορία της μητέρας, η οποία με τη σειρά της τα αποβάλλει στο περιβάλλον.
  3. ΕΝΤΕΡΟ: Στο έμβρυο η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, γίνεται από το αίμα της μητέρας μέσω του πλακούντα.
  4. ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ: Ο πλακούντας παράγει πολύ σημαντικές ορμόνες, οι οποίες βοηθούν στην αποφυγή ενδεχόμενης αποβολής.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήραγυναικολόγου, Νίκου Μουρελάτου

happy baby