Τα πρόωρα βρέφη «βλέπουν» με τα χέρια τους!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νεογέννητο ημερώνΠροσθέτοντας άλλο ένα λιθαράκι γνώσης για τα πρόωρα βρέφη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακόμη και αν έχουν γεννηθεί δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση της κύησης έχουν αντιληπτικές ικανότητες μέσω της αφής τους!

 

Ακόμη και τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα μπορούν να αναγνωρίσουν και να ξεχωρίσουν δύο αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων με το χέρι τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από έρευνα οι επιστήμονες από δύο πανεπιστημιακά εργαστήρια του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι τα πρόωρα βρέφη έχουν πλήρως αναπτυγμένη την αντίληψη μέσω της αφής. Η πηγή όλων των πληροφοριών και της γνώσης για ένα μωρό είναι τα αισθητήρια όργανα (μάτια, μύτη, αφή κ.ο.κ.), που όμως δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά στα πρόωρα βρέφη, όπως στα 9μηνα μωρά.

Τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό, ένα 9μηνίτικο μωρό δέχεται μια πληθώρα ερεθισμάτων μέσω της αφής: το πλένουν, το ντύνουν, το δίνουν στη μητέρα του και το αγγίζει, το θηλάζει, κ.τ.λ. Το δέρμα του, το κατεξοχήν αισθητήριο όργανο, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και αντικείμενα με διαφορετικές υφές. Είναι κοινός τόπος ότι αντανακλαστικά ένα νεογέννητο σφίγγει την παλάμη του για να γραπώσει κάτι, π.χ. ένα δάχτυλο. Αυτό το αντανακλαστικό δεν είναι τυχαίο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες γέννησής του ένα μωρό έχει αποτελεσματικά αναπτυγμένη την αντιληπτική του ικανότητα μέσω της αφής, που το βοηθά να καταλάβει τα πρώτα πράγματα για τον κόσμο που το περιβάλλει. Τι συμβαίνει, όμως, με ένα πρόωρο μωρό; Η αφή το βοηθάει εξίσου;

 

Το πείραμα

Για να το ανακαλύψουν οι επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα σε 24 πρόωρα μωρά που είχαν γεννηθεί τον 7ο μήνα. Οι επιστήμονες έδιναν μια μικρή πυραμίδα στα μισά μωρά και έναν μικρό κύλινδρο στα άλλα μισά, χρονομετρώντας πόσο τα κρατούσαν. Μόλις τα μωρά συνήθιζαν το 1ο αντικείμενο, σε όσα έδωσαν πυραμίδα έδωσαν κύλινδρο και το ανάποδο, χρονομετρώντας τα και πάλι.

 

Τι σημαίνει;

Το πείραμα αυτό αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι τα πρόωρα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ένα αντικείμενο με τα χέρια τους και να δείχνουν προτίμηση σε ένα νέο, αντανακλώντας την ικανότητά τους να ξεχωρίζουν δύο αντικείμενα διαφορετικού σχήματος. Με άλλα λόγια κάθε φορά που τα πρόωρα κρατούν ένα αντικείμενο, όπως και τα 9μηνίτικα, είναι σε θέση να εξάγουν πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό και να τις αποθηκεύουν στη μνήμη τους, ενώ παράλληλα δείχνουν σημάδια ότι μαθαίνουν μέσα από αυτό. Κάθε τέτοια ανακάλυψη είναι σημαντική, γιατί συμβάλλει ώστε οι επιστήμονες να κατανοούν περισσότερο τις αντιληπτικές ικανότητες των πρόωρων μωρών και έτσι να βοηθούν τους νεογνολόγους να βελτιώσουν τις μεθόδους φροντίδας τους, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το να μειώσουν το στρες που βιώνουν τα πρόωρα, προσφέροντάς τους τις ιδανικότερες συνθήκες για να αναπτυχθούν.

 

Πηγή: Centre national de la recherche scientifique (CNRS, cnrs.fr).

 

 

Ελληνικά
happy baby