Τα ωφέλη του Μητρικού θηλασμού, στα πρόωρα νεογνά

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό θηλάζει

Τα πρόωρα νεογνά & τα νεογνά με ζητήματα βάρους  κατά την κύηση, έχουν τεράστια οφέλη από το θηλασμό!

Το μητρικό γάλα, κρίνεται αναντικατάστατο για τα βρέφη, έως και την ηλικία των 6 μηνών και στην συνέχεια, για όσο επιθυμούν η μητέρα και το μωρό.

 

Ανάλογα με την ηλικία κύησης της γυναίκας & στην συνέχεια αναλόγως με την ηλικία και τις ανάγκες του μωρού, το μητρικό γάλα έχει διαφορετική σύσταση. Η μητέρα φύση με την απέραντη σοφία της έχει προβλέψει και γι αυτό, ώστε το μωρό να λαμβάνει τα απαραίτητα για την υγεία του & την σωστή του ανάπτυξη συστατικά!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ως λόγος για τη χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος, συζητείται η χαμηλή πρόσληψη βάρους του νεογνού.

 

Το υποκατάστατο γάλακτος, δεν είναι η μοναδική λύση!

Υπάρχουν ειδικές τεχνικές ως προς την άντληση του μητρικού γάλακτος, καθως και η δυνατότητα προσθήκης ενισχυτών του μητρικού γάλακτος, έτσι ώστε να αυξήσουμε τη θερμιδική αξία του και να τροποποιήσουμε τη σύστασή του,ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Συνεπώς ακόμη και σε ένα πρόωρο νεογνό, που εμφανίζει πρόβλημα λόγω εξειδικευμένων αναγκών, μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να λύσουμε τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμιδική κάλυψη του νεογνού και την αύξηση του βάρους του & να πετύχουμε να έχουμε μητρικό γάλα σε επαρκή ποσότητα, που να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες του πρόωρου μωρού.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά τη γέννηση ενός πρόωρου νεογνού;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το πρωτόγαλα είναι πολύτιμο & αντλείται κυρίως με το χέρι. Καθώς το πρωτόγαλα, περιέχει υψηλή συγκέντρωση ανοσοσφαιρινών, τα γνωστά σε όλους μας αντισώματα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό  στην προσπάθειά μας να ελαττώσουμε τις λοιμώξεις που μπορεί να απειλήσουν το πρόωρο μωράκι, κατά τη νοσηλεία. Όσο μικρή και να είναι η ποσότητά του, χρειαζόμαστε το πρωτόγαλα!
Στη συνέχεια δεν πρέπει να αμελήσουμε τη συστηματική άντληση του μητρικού γάλακτος, η οποία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως & χωρίς καθυστερήσεις. Οι αντλήσεις πρέπει να είναι συχνές και ομοιόμορφα κατανεμημένες, μέσα στο εικοσιτετράωρο. Δεν υπάρχει μανούλα πρόωρου μωρού, αποφασισμένη να θηλάσει, η οποία να αποτύχει να έχει επαρκή παραγωγή γάλακτος, κατά την έξοδό της από την κλινική. Οι τεχνικές είναι πολλές και, όταν εφαρμόζονται σωστά,αποδίδουν τα μέγιστα. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή καθοδήγηση, από επαγγελματίες σύμβουλους γαλουχίας, οι οποίοι μπορούν και να καθοδηγήσουν & να στηρίξουν ψυχολογικά την μητέρα.

Σημαντικό είναι να έχουμε στο νου μας, οτι πρέπει να γίνει έγκαιρη μετάβαση του μωρού, στο στήθος της μητέρας. Υπάρχει μία περίοδος πριν το εξιτήριο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε με επαφή δέρμα με δέρμα και προσπάθεια τοποθέτησης του νεογνού στο στήθος.
Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε, τη σταθερή πρόσληψη βάρους, όταν το νεογνό πλέον θα βρίσκεται στο σπίτι του. Το πιθανότερο σενάριο είναι να χρειαστεί να συνεχιστούν οι αντλήσεις για κάποια μικρή περίοδο. Το επιπλέον μητρικό γάλα, μπορεί να χορηγείται στο μωρό, με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός από το μπιμπερό.
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί, είναι οτι τα πρόωρα χρειάζονται και μπορούν να πάρουν μητρικό γάλα. Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες (ειδικές λοιμώξεις της μητέρας, λήψη φαρμάκων) και με σωστή διερεύνηση θα δούμε οτι, πολύ συχνά, δεν είναι απόλυτες και μετά από ενημέρωση των γονέων και εφόσον θέλουν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, μπορούν να ξεπεραστούν.

Η συμβουλή του παιδιάτρου

Ένα πρόωρο νεογνό, στερήθηκε απότομα το περιβάλλον της μήτρας, σε μια ηλικία πολύ τρυφερή. Οι δυσκολίες που έχει μπροστά του, τόσο κατά τη νοσηλείας του στο νοσοκομείο, όσο και κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του στο σπίτι, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθεια για χορήγηση μητρικού γάλακτος.

 

 

Νικόλαος Mαυρίδης,Παιδίατρος – Νεογνολόγος,Διδάκτορας ΑΠΘ, Διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας  IBCLC

happy baby