Τα 9 «είδη» ταμπεραμέντου των μωρών!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό με μπουρνούζιΓνωρίζοντας το ταμπεραμέντο του παιδιού σας μπορείτε να προσαρμόσετε και το στυλ της ανατροφής του σε αυτό, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από τη βρεφική ακόμη ηλικία.

 

Ταμπεραμέντο είναι τα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που εμφανίζονται ήδη από τη γέννησή του και οργανώνουν πώς θα αντιδράσει το παιδί στα διάφορα ερεθίσματα γύρω του. Το ταμπεραμέντο και η αλληλεπίδραση με το οικογενειακό περιβάλλον διαμορφώνουν αρχικά την προσωπικότητα του παιδιού.

 

Ο ρόλος σας ως γονείς μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολος, εφόσον παρατηρείτε προσεχτικά, αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τα χαρακτηριστικά του παιδιού σας και προσαρμόζεστε ανάλογα, σε αυτά. Επιπλέον, θα μπορείτε να του προσφέρετε τις κατάλληλες εμπειρίες μεγαλώνοντας, ώστε να αναπτύξει όχι μόνο το δικό του ταμπεραμέντο, αλλά και το αντίθετο.

 

Επίπεδο δραστηριότητας

Το επίπεδο δραστηριότητας, δείχνει το βαθμό στον οποίο ένα μωράκι κινείται ή είναι ήσυχο. Το μωράκι σας στριφογυρίζει στην κούνια του; Κουνιέται διαρκώς στο πάρκο; Μεγαλώνοντας το απορροφούν καθιστικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική ή κατασκευές ή είναι διαρκώς στο πόδι; Σιγά σιγά θα μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στο ταμπεραμέντο του, ενώ σταδιακά θα αρχίζετε να το εξοικειώνετε και με τις αντίθετες.

 

Βαθμός συγκέντρωσης

Πρόκειται για το επίπεδο συγκέντρωσης και προσοχής που δείχνει το παιδί, όταν δεν ενδιαφέρεται για κάτι. Σχετίζεται με το πόσο τα εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν αυτό που κάνει το παιδί εκείνη τη στιγμή. Διασπάται εύκολα η προσοχή του όταν υπάρχουν ήχοι, φώτα ή άλλα ερεθίσματα στο περιβάλλον; Του αρέσει να του δίνετε διαφορετικά παιχνίδια ή θέλει τα ίδια; Εκνευρίζεται με τις αλλαγές ή είναι περίεργο; Η διάσπαση είναι θετικό χαρακτηριστικό,όταν βοηθάει το παιδί να στρέψει την προσοχή του από κάτι αρνητικό σε κάτι θετικό, ενώ θεωρείται αρνητική όταν δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση του παιδιού σε κάτι σημαντικό.

 

Ένταση

Η ένταση δείχνει το επίπεδο που έχουν οι αντιδράσεις του βρέφους, είτε είναι θετικέςείτε είναι αρνητικές. Μήπως το μωρό σας αντιδρά έντονα και με φωνές σε καθετί; Δείχνει την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκειά του με έντονο τρόπο; Ή μήπως είναι πολύ ήσυχο, όταν στενοχωριέται; Αυτά τα γνωρίσματα του χαρακτήρα του θα σας οδηγήσουν στην καθημερινότητά σας. Σε ένα ήσυχο παιδάκι πρέπει οι παρατηρήσεις και οι νουθεσίες μας να γίνονται επίσης με ήσυχο τρόπο, ώστε το παιδάκι να μην γίνει ντροπαλό, ή να μην φοβάται να πει αυτά που θέλει ή αυτά που νιώθει.

 

«Κανονικότητα»

Αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρεται στο κατά πόσο το μωρό σας είναι προβλέψιμο ή αλλάζουν συχνά οι αντιδράσεις του στις ίδιες βιολογικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στον ύπνο και το φαγητό. Έχει σταθερό ωράριο ύπνου και φαγητού ή έχει ακατάστατες ώρες; Στη δεύτερη περίπτωση ίσως χρειάζεται παραπάνω βοήθεια για να δημιουργήσει κάποια κανονικότητα στο ρυθμό του. Ως ενήλικοι, όσοι διαθέτουν καλό εσωτερικό προγραμματισμό ανταποκρίνονται πολύ καλά στη ρουτίνα, ενώ τα άτομα με ασθενή κανονικότητα αντεπεξέρχονται καλύτερα στις αλλαγές ή τις αντίξοες συνθήκες.

 

Επίπεδο αισθητηριακών ερεθισμάτωνευαίσθητο παιδί, ερεθίσματα

Αναφέρεται στο πόσο ευαίσθητο είναι το παιδί σε φυσικά ερεθίσματα όπως ήχοι, γεύσεις, θερμοκρασία, αφή, πόνος και πόσο δυνατό πρέπει να είναι ένα ερέθισμα για να αντιδράσει το παιδί. Σταδιακά μπορείτε να βοηθήσετε  το παιδί να μην έχει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις παρουσιάζοντας και εξοικειώνοντάς το με διαφορετικά ερεθίσματα και καταστάσεις, ώστε να μετριάσετε τις αντιδράσεις του που μπορεί πρωτίστως να βλάψουν το ίδιο.

 

 

Προσέγγιση / Απόσυρση

Αναφέρεται στη χαρακτηριστική αντίδραση του παιδιού σε νέες καταστάσεις και πρόσωπα. Προσεγγίζει το μωρό σας με ευχαρίστηση νέα πράγματα και πρόσωπα ή είναι διστακτικό και αντιδραστικό; Αν τείνει να είναι διστακτικό, θα χρειαστεί να του δημιουργήσετε κατάλληλες ευκαιρίες, ώστε σταδιακά να μπορεί να προσεγγίζει χωρίς δυσκολία νέα πρόσωπα και καταστάσεις.

 

Προσαρμοστικότητα

Η προσαρμοστικότητα, σχετίζεται με το πόσο εύκολα προσαρμόζεται το μωρό σε αλλαγές και μεταβατικές περιόδους, για παράδειγμα σε  νέες ρουτίνες, ή αλλαγή στα πρόσωπα που το φροντίζουν. Περιβάλλετε το μωράκι σας με αγάπη και μιλήστε του με απαλή, καθησυχαστική φωνή, όταν υπάρχουν αλλαγές και μεταβατικά στάδια.Αυτό θα το βοηθήσει σιγά σιγά να κατανοήσει τι συνέβει, γιατί μην ξεχνάμε ότι τα μωράκια μπερδεύονται με τις αλλαγές.

 

Επιμονή

Η επιμονή αφορά στο πόσο χρόνο το παιδί συνεχίζει να ασχολείται με μια δραστηριότητα, όταν υπάρχουν διάφορα εμπόδια. Επιμένει ή τα παρατάει; Βάζει τα κλάματα και ζητά βοήθεια; Μπορεί το μωρό σας να περιμένει 2-3 λεπτά, όταν έρθει η ώρα του γεύματος περιμένοντάς σας να το ετοιμάσετε ή ξεσπά σε κλάματα; Όταν ένα παιδί επιμένει σε κάτι, εκεί που του λένε να σταματήσει, τότε θεωρούμε ότι το παιδί είναι πεισματάρικο. Όταν ένας ενήλικος συνεχίζει, τότε θεωρούμε ότι έχει την αρετή της επιμονής να εκπληρώσει τους στόχους του!

 

Διάθεση

Η διάθεση είναι η τάση του παιδιού να αντιδρά στον κόσμο, είτε με  θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Το μωρό είναι ευδιάθετο ή κακοδιάθετο την περισσότερη ώρα; Το παιδί εστιάζει την προσοχή του στα θετικά ή τα αρνητικά σημεία μιας κατάστασης; Η παρατηρητικότητά σας και η υπομονή σας, είναι τελικώς αυτό που θα το βοηθήσει ώστε μεγαλώνοντας να αναπτύξει μια ισορροπημένη στάση ζωής, διότι με γνώμονα τα παραπάνω θα του δείχνεται τα θετικά σημεία μιας δραστηριότητας ή μιας κατάστασης που προέκυψε.

 

Πηγή:tanea.gr

happy baby