Σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί πίνει νερόΗ σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, με την πρόσληψη ικανών ποσοτήτων υγρών το καλοκαίρι είναι βασικό στοιχείο για να αντέξουν μικροί και μεγάλοι τη ζέστη και την υγρασία. Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κατανάλωση νερού και χυμών αυτή την εποχή;

 

Το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο στον πλανήτη μας. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, τα δέντρα, τα ζώα και ο άνθρωπος χρειάζονται το νερό για να συνεχίσουν να ζουν! Καθημερινά ο οργανισμός χάνει νερό με διάφορους τρόπους, από τα ούρα, από τα κόπρανα, από τον ιδρώτα, οπότε πρέπει να φροντίζουμε την σωστή του ενυδάτωση.

Ειδικά όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, που η αυξημένη ζέστη μάς κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο και δη τα παιδιά που παίζουν όλη μέρα, πρέπει καθημερινά να αντικαθιστάμε το νερό που χάνουμε ώστε να ενυδατωνόμαστε.

 

Γιατί χρειαζόμαστε το νερό;

Συνολικά το νερό αποτελεί το 98% του βάρους του εμβρύου, περίπου 75% των παιδιών και 50-65% των ενηλίκων. Σκεφτείτε το παρακάτω παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο απαραίτητο είναι το νερό για τον άνθρωπο: για να αποφεύγεται η τριβή στα διάφορα μηχανήματα και αντικείμενα χρησιμοποιούμε λάδι ή άλλες λιπαντικές ουσίες. Αν δεν τις χρησιμοποιούσαμε, τότε τα πράγματα θα καταστρέφονταν πολύ πιο γρήγορα από την τριβή μεταξύ τους (π.χ. όταν ανοιγοκλείνει μια πόρτα). Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το νερό για το σώμα: οι αρθρώσεις μας, για να μην καταστρέφονται κάθε φορά που «χρησιμοποιούνται», έχουν υγρό· χωρίς το νερό δεν θα μπορούσαν οι τροφές να κινηθούν μέσα στο έντερο, το νερό βοηθά τον οργανισμό να ρίχνει τη θερμοκρασία του όταν χρειάζεται ώστε να δροσίζεται κ.ά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την αξία του και πόσο σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας.

 

Πόσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός;

Οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε έχουν νερό, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό (φρούτα και λαχανικά) και άλλες σε μικρότερο (ξηρά τροφή, λάδι). Η ποσότητα, όμως, αυτή είναι πολύ λίγη. Γι’ αυτό κάθε άνθρωπος πρέπει να πίνει τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός για την ενυδάτωσή του,εξαρτώνται από τις δραστηριότητες, την ηλικία, αλλά και από το είδος της τροφής. Έτσι οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες (όπως π.χ. τα σπορ και το παιχνίδι) αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Κάποιες τροφές θέλουν επίσης περισσότερο νερό, είτε γιατί δεσμεύουν μεγάλα ποσά νερού, όπως για παράδειγμα τροφές πλούσιες σε κυτταρίνη-πηκτινικές ύλες, είτε γιατί, όπως για παράδειγμα τα λίπη, απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα χολής για την πέψη τους και συνεπώς αυξημένη ανάγκη σε νερό.

 

Χυμοί και άλλα αφεψήματα για σωστή ενυδάτωση

Οι χυμοί ή το γάλα, ειδικά το καλοκαίρι, λόγω της δροσερής γεύσης τους, αποτελούν το σύμμαχο κατά της ζέστηςκοριτσάκι πίνει νερό αλλά και της αφυδάτωσης. Με το άφθονο νερό που περιέχουν, ενυδατώνουν τον οργανισμό, παρέχοντάς του πολύτιμους ηλεκτρολύτες, για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στα κύτταρα. Περιέχουν επιπλέον και θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Για παράδειγμα οι χυμοί περιέχουν βιταμίνες Α ή C ή και τις δύο, ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Όσο καλοί και αν είναι δεν πρέπει να υποκαθιστούν το νερό αλλά να το συμπληρώνουν και καλό είναι να προτιμώνται ως ενδιάμεσα γεύματα και να μη συνοδεύουν το κυρίως γεύμα. Ένας από τους λόγους που πρέπει να προτιμάμε το νερό με το γεύμα, είναι το ότι δεν προσδίδει επιπλέον θερμίδες, είναι χαμηλό σε νάτριο και δεν περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη, ζάχαρη ή άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το γεύμα.

Συγκριτικά με τους χυμούς, τα αναψυκτικά υπολείπονται σε θρεπτική αξία, γιατί περιέχουν αναλογικά μικρότερη ποσότητα φρούτου. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη μας κάνουν να διψάμε περισσότερο. Εάν το παιδί σας επιμένει να πιει αναψυκτικό, προτιμήστε σίγουρα κάποιο χωρίς ζάχαρη αλλά σε καμία περίπτωση μην υποκαταστήσετε το νερό με αναψυκτικά και φροντίστε να καταναλώνονται πάντα με μέτρο.

 

Η συμβουλή του GoneisOnline

Οποιοδήποτε παγωμένο ποτό προκαλεί υποθερμία, οπότε δεν μας ξεδιψάει πραγματικά. Επιπλέον, οι ακραίες θερμοκρασίες όσων πίνουμε απειλούν την υγεία των δοντιών μας (διαστολή – συστολή – θραύση). Γι’ αυτό προτιμάτε να πίνετε και να δίνετε στα παιδιά νερό μισό-μισό (ζεστό-κρύο) και χυμούς δροσερούς, αλλά όχι παγωμένους.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΝΕΡΟ;

Ακριβώς επειδή τα μικρά παιδιά δεν έχουν την αίσθηση της δίψας, οι γονείς πρέπει να αναλάβουν δράση, ώστε να ενυδατώνονται σωστά.

  • Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό, όπου κι αν βρίσκεστε με το παιδί, και σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνετέ του να πίνει.
  • Έχετε πάντα νερό στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Φροντίστε ώστε τα ενδιάμεσα σνακ να είναι χυμός ή τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα.
  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, δώστε στο παιδί αρκετό νερό και κυρίως όταν έχει ζέστη.

 

Με τη συνεργασία της ιατρού-βιοπαθολόγου, ειδικευμένης στη χειρουργική της παχυσαρκίας, Δρ. Μαρίας Ψωμά.

happy baby