Σ’ εξωτικά νησιά θέλω να σε πάω!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγάρι αγκαλιάΠολλοί γονείς ονειρεύονται εξωτικά μέρη χωρίς το μωρό τους. Τι πρέπει να έχουν, όμως, υπόψη τους για να μη γκρεμιστούν τα όνειρά τους;

 

Θυμάστε τον λιλιπούτειο πρωταγωνιστή του “Home Alone”, που ευχήθηκε να περάσει τις διακοπές του χωρίς τους γονείς του; Τελικά το μετάνιωσε βέβαια! Τι γίνεται, όμως, όταν ο μπαμπάς και η μαμά θέλουν να κάνουν διακοπές χωρίς το μωρό ή το παιδί τους; Γινεται; Τι πρέπει να γνωρίζουν;

 

Μαμά, μη φεύγεις!

Πριν αποφασίσετε εάν θα κάνετε μόνοι σας διακοπές, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της οικογένειας γενικά, με την ουσιαστική σχέση των γονιών μεταξύ τους αλλά και με το παιδί. Ποιοι είναι αυτοί;

Και οι δύο γονείς έχουν καλή σχέση με το παιδί τους, που τους έχει επιτρέψει να γνωρίζουν στο μέτρο του δυνατού τα «θέλω» και τις ανάγκες του μωρού (σταθερό ωράριο φαγητού, καλόβολο μωρό κ.τ.λ.) ή του παιδιού, ώστε να μπορέσουν να αναθέσουν σε κάποιον άλλον για λίγο τη φροντίδα του και να τον κατατοπίσουν κατάλληλα.

Σε καθημερινή βάση περνούν ουσιαστικό χρόνο (δηλαδή ποιοτικό και όχι τόσο ποσοτικό) κάθε μέρα μαζί του για παιχνίδι, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση. Όσοι εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην είναι παρόντες και ποσοτικά (λόγω έλλειψης χρόνου) και ποιοτικά (λόγω κούρασης) στην καθημερινότητα του παιδιού, θα πρέπει να αποκλείσουν τις χωριστές διακοπές, καθώς είναι η μοναδική ευκαιρία για να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο μαζί του.

Έχουν κοινωνικοποιήσει το παιδί με τέτοιον τρόπο, ώστε να νιώθει ευτυχισμένο-ασφαλές με τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη φροντίδα του για τις ημέρες που θα λείψουν. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να διοργανώσουν μια ρομαντική απόδραση, που σίγουρα θα ξεκουράσει και θα ανανεώσει τη σχέση τους, όσο καλή και αν είναι ήδη.

 

Τι θα πείτε στο παιδί

Για να εξηγήσετε σε ένα παιδί ότι θα λείψετε μερικές μέρες υπάρχουν μερικές έξυπνες συμβουλές:

  • Πείτε του πόσο σημαντικό είναι για εκείνο η μαμά και ο μπαμπάς να είναι αγαπημένοι και χαρούμενοι αλλά και πόσο το αγαπάτε. Έτσι, θα είναι και το ίδιο χαρούμενο. Μην το αφήσετε με την εντύπωση ότι φεύγετε επειδή δεν ήταν καλό παιδί και σας κούρασε.
  • Δώστε του, αν μπορείτε, τη δυνατότητα επιλογής σχετικά με το άτομο που θα το φιλοξενήσει, για το διάστημα που θα λείψετε.
  • Διαβεβαιώστε το για τη συνεχή δυνατότητα επικοινωνίας του μαζί σας, πως όπου και αν βρίσκεστε, σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης θα βρεθείτε αμέσως κοντά του.
  • Μην επιχειρήσετε να το δελεάσετε με υλικές ή άλλες μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις, για να σας «αφήσει» να φύγετε.

Οι ιδανικές διακοπές

Και αφού τακτοποιήσατε το θέμα του παιδιού, ώρα να ασχοληθείτε με εσάς! Τι πρέπει να προσέξετε;

Στόχος των διακοπών σας χωρίς παιδί είναι η ξεκούραση, η οποία θα φέρει γαλήνη και ηρεμία, χωρίς να αποκλείονται εντελώς το ξεφάντωμα κάποιες βραδιές, οι δραστηριότητες που ευχαριστούσαν το ζευγάρι, πριν αναλάβει οικογενειακές υποχρεώσεις και γενικά πράγματα που συνήθιζαν να απολαμβάνουν μαζί. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στην ένταση και την απόλυτη ηρεμία. Καλό είναι να υπάρχει ένα γενικό πλάνο δραστηριοτήτων για να μη βαρεθείτε, που δεν θα αποκλείει όμως και τις αυθόρμητες αποφάσεις.

Οι διακοπές δεν έχουν παρά να ενισχύσουν την καλή σχέση. Στην αντίθετη περίπτωση οι διακοπές μπορεί να είναι μια ευκαιρία για ανακωχή και αμοιβαίο συμβιβασμό, που ίσως βοηθήσει το ζευγάρι να δει κάποια πράγματα περισσότερο αντικειμενικά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πηγαίνοντας διακοπές, θα εξαφανιστούν όλες οι διαφορές και όλα τα προβλήματα. Εάν το ζευγάρι μόνο τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, τότε ίσως και να επιβάλλεται η απόδραση, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει και να τα ξαναβρεί, μακριά από την εργασία, το στρες και όσους λειτούργησαν αρνητικά για τη σχέση τους.

 

Οδηγίες διακοπών!

Μέρος της ημέρας σας στις διακοπές με τον σύντροφό σας θα πρέπει να περιλαμβάνει και την περιποίηση του εαυτού σας, που μπορεί να μην είναι η ουσία, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας ξεχωριστής, ρομαντικής ημέρας.

Αν αρέσουν οι εκπλήξεις στον σύντροφό σας, τότε καλή ιδέα είναι να διοργανώσετε μια έκπληξη.

Την πρώτη ημέρα των διακοπών υπάρχει συνήθως μεγάλος ενθουσιασμός, αλλά και ταλαιπωρία. Για να μην απογοητευθεί το ζευγάρι, εάν δεν καταφέρει εκείνη την ημέρα να κάνει πολλά πράγματα ή να ακολουθήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο, καλό είναι να ακολουθήσει ένα μάλλον συντηρητικό πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει την τακτοποίησή του στο χώρο διαμονής του, ξεκούραση, καλό φαγητό και εξόρμηση σε κάποιον πολύ κοντινό προορισμό ή έναν μικρό περίπατο στην πόλη.

Την τελευταία ημέρα υπάρχει συνήθως το άγχος της επιστροφής στη ρουτίνα και τα πιθανά προβλήματα, που δημιουργούν κάποιες φορές ένα άσχημο συναίσθημα, ανάλογο με αυτό που βιώνεται από πολλούς στο τέλος της Κυριακής, την οποία ακολουθεί η Δευτέρα. Καλό είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή σύντομων προορισμών και δραστηριοτήτων.

 

Η συμβουλή μας

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κατανοήσει το γεγονός ότι παρόλο που οι συνθήκες, ίσως και η ίδια τους η σχέση έχει ωριμάσει και φθάσει σε διαφορετικό σημείο από εκείνο που ξεκίνησε, μπορεί να ξεφύγει από την καταπιεστική ρουτίνα και να δοκιμάσει έστω για λίγο καινούρια πράγματα.

 

Με τη συνεργασία της MFc Ψυχολόγου-Νευροψυχολόγου, ειδικού Αναπτυξιακών-Μαθησιακών Δυσκολιών και Συμβουλευτικής (απόφοιτης του Πάντειου Πανεπιστημίου & του Deree College, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αναπτυξιακή Νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Essex), Χρυσάνθης Ανδρόνογλου.

category: 
happy baby