Ρεφλεξολογία & εγκυμοσύνη

μασάζ

Τι είναι η ρεφλεξολογία; Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται η παρακολούθηση τέτοιων σεμιναρίων; Η εναλλακτική μέθοδος που υπόσχεται να σας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης.

 

H ρεφλεξολογία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ. Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «εναλλακτικής ιατρικής». Θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τέχνη που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει  μια κατάσταση ισορ ροπίας και αρμονίας στο σώμα, το νου και το πνεύμα. Συγκεκριμένα, η εναλλακτική αυτή μέθοδος αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό ως ένα σύνολο μυών, νευρώνων και αγγείων με γνώμονα τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ

Στη διάρκεια των σεμιναρίων ρεφλεξολογίας δίνεται έμφαση στην περιοχή των χεριών και των ποδιών. Αναρωτιέστε γιατί; Στα άκρα υπάρχουν οι περισσότερες  απολήξεις των νεύρων. Συγκεκριμένα, κάθε σημείο τους αντιστοιχεί και σε έναν αδένα ή κάποιο όργανο. Στη ρεφλεξολογία, γενικότερα, όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικά των άκρων, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά τα αντανακλαστικά. Οι συνεδρίες για την επίτευξη των στόχων ολοκληρώνονται μέσα σε 68 επισκέψεις και στην αρχή έχουν μικρή διάρκεια (1 ώρα περίπου), 12 φορές την εβδομάδα.

 

3 ΧΡΥΣΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ!

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρεφλεξολογίας είναι σημαντικές για να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση. Ποιες είναι αυτές;

  1.  Μείωση την έντασης. Η ρεφλεξολογία οδηγεί σε χαλάρωση και συμβάλλει στην ενίσχυση του «αμυντικού συστήματος» του οργανισμού.
  2. Βελτίωση της ροής του αίματος στον οργανισμό. Η καλή ροή του αίματος στον οργανισμό απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες που συσσωρεύονται όταν το λεμφικό ή το απεκκριτικό σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά.
  3. Βελτιώνει τη νευρική λειτουργία. Η χαλάρωση που προσφέρει η εναλλακτική αυτή μέθοδος μειώνει την πίεση στα νεύρα και στα αγγεία, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος στον οργανισμό.

ΜΑΣΑΖ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μέθοδος μασάζ που χρησιμοποιείται στη ρεφλεξολογία δεν αλλάζει. Συνήθως, το μασάζ στο οποίο υποβάλλεται η εγκυμονούσα είναι πιο «ελαφρύ», δηλαδή πιο ήπιο και χαλαρωτικό, αφού το σώμα κατά τη διάρκεια της 9μηνης πορείας είναι ευαίσθητο. Γενικότερα, η μέθοδος θα ήταν καλό να αποφεύγεται κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες κύησης, όταν, δηλαδή, το σώμα αλλά και ο οργανισμός της μέλλουσας μαμάς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Ωστόσο, μετά από το χρονικό  αυτό διάστημα η εναλλακτική αυτή μέθοδος πρόληψης και θεραπείας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Συγκεκριμένα μέλλουσες μαμάδες, που έχουν ήδη παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια ρεφλεξολογίας, διαπίστωσαν ότι τις βοήθησαν αρκετά στην αντιμετώπιση της έντονης κούρασης, της πρωινής ναυτίας, των πρησμένων ποδιών καθώς και άλλων ενοχλήσεων.

 

ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ!

Ο τρόπος με τον οποίο ο ρεφλεξολόγος θα προσεγγίσει την εγκυμονούσα εξαρτάται από το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται αλλά και τις ανάγκες της για χαλάρωση και ευεξία. Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι στόχοι του ρεφλεξολόγου  ανά τρίμηνο.

1ο τρίμηνο

Εάν μια μέλλουσα μαμά βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο κύησης,  ο ρεφλεξολόγος θα αποφύγει να «επέμβει» στα αντανακλαστικά σημεία τα οποία αντιστοιχούν στα γεννητικά όργανα της εγκυμονούσας. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου το άγγιγμά του αποσκοπεί στην ανακούφιση της μέλλουσας μαμάς. Το μασάζ, συνήθως, γίνεται στις ωμοπλάτες, στα μπράτσα ή στα πόδια.

2ο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου οι ενοχλήσεις ενδεχομένως να γίνουν πιο αισθητές. Γι’ αυτό και η προσέγγιση του ρεφλεξολόγου αλλάζει και έχει ως στόχο να ανακουφίσει τη μέλλουσα μαμά από αυτές. Μια από τις κινήσεις που θα εφαρμόσει ο ρεφλεξολόγος για να ανακουφιστεί η εγκυμονούσα από τους πόνους στη μέση είναι οι μαλάξεις στη βάση του αντίχειρα (δηλαδή στο μετακάρπιο) με κατεύθυνση προς το δάχτυλο.

3ο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ο οργανισμός κάθε εγκυμονούσας προετοιμάζεται για τη γέννα. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου στόχος του ρεφλεξολόγου είναι η χαλάρωση, ώστε η μέλλουσα μαμά να υποδεχθεί το νεογέννητό της χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να επιτευχθεί η γενικότερη χαλάρωση, ο ρεφλεξολόγος θα κάνει μασάζ στο εσωτερικό μέρος των ακροδαχτύλων, όπου βρίσκονται πολλές απολήξεις νεύρων.

TOP TIPS

  • Η ρεφλεξολογία σε καμία περίπτωση δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι καλό να αποφευχθεί, όπως σε περίπτωση που το άτομο το οποίο δέχεται τη θεραπεία έχει εσωτερικά υποβοηθήματα στην περιοχή των ποδιών ή των χεριών.
  • Η ρεφλεξολογία μπορεί να χαρίσει ηρεμία και αίσθημα ευεξίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα που παρακολουθούν σεμινάρια παρουσιάζουν πονοκέφαλο αμέσως μετά τη συνεδρία.
  • Οι συνεδρίες ρεφλεξολογίας μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της λοχείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η μαμά μπορεί να ανακουφστεί από τους πόνους στην πλάτη που προκαλούνται από τη διαδικασία του θηλασμού αλλά και της φροντίδας τους νεογέννητου. Ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση της ροής του γάλακτος.

 

Με τη συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρ. Γυναικολόγου,μέλους του Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, Θάνου Παπαθανασίου

 

category: 
happy baby