Πρώτη φορά μπαμπάς! Τί αλλάζει;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

dad with baby

Ένα νέο πλασματάκι έρχεται στη ζωή. Πόσο & πως, επηρεάζεται ο κάθε μπαμπάς από τον ερχομό του;

 

Κάθε νέο μωρό, φέρνει μαζί του έναν αέρα αλλαγής. Οι μητέρες συνήθως προσαρμόζονται ευκολότερα σε αυτό, ενώ οι μπαμπάδες αισθάνονται αρκετά αγχωμένοι, από την νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύονται να το δείξουν. Πρόκειται για μια περίοδο προσαρμογής για τους μπαμπάδες, καθώς καλούνται να αλλάξουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους & τη σχέση τους με τη γυναίκα τους, για να δημιουργήσουν χώρο για έναν ακόμη.

Για το νέο τους μωρό!

 

Η ψυχολογία του μπαμπά, αλλάζει. Ιδού κάποιες σκέψεις που τον απασχολούν, αλλά δυσκολεύεται να τις εκφράσει!

 

Όλοι τους σκέφτονται τους δικούς τους μπαμπάδες και αναρωτιούνται εάν θα είναι ίδιοι με αυτούς ή διαφορετικοί. Οι περισσότεροι μέλλοντες μπαμπάδες, αισθάνονται αγχωμένοι, παρότι οι άνδρες δυσκολεύονται να το δείξουν. Αυτά τα φορτισμένα συναισθήματα δημιουργούν την ενέργεια που χρειάζονται για να συνδεθούν με το μωρό και να γίνουν οι μπαμπάδες που χρειάζεται το μωρό τους. Συνεπώς, είναι μια υγιής ανησυχία, αυτή που τους διακατέχει!

Ορισμένοι μέλλοντες μπαμπάδες αλλάζουν την εμφάνισή τους.Για παράδειγμα, μπορεί να αφήσουν γένια, ενώ άλλοι δουλεύουν περισσότερες ώρες ή αρχίζουν και δεύτερη δουλειά για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να στηρίξουν την οικογένειά τους που μεγαλώνει. Κάποιοι άλλοι άντρες πάλι, φτιάχνουν το σπίτι ή αρχίζουν να μελετούν διάφορα, γιατί ο ρόλος του μπαμπά τους δημιουργεί το αίσθημα της ευθύνης & θέλουν να προετοιμαστούν όσο μπορούν καλύτερα!

 

Ο πατέρας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού, πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί. Πολλοί μπαμπάδες "παίζουν" με το μωρό τους πριν αυτό γεννηθεί, μιλώντας του και τραγουδώντας του ή κάνοντας απαλό μασάζ στην κοιλιά της μητέρας. Το μωρό θα αναγνωρίσει τη φωνή του πατέρα στη γέννα, εάν αυτός είναι κοντά του και οι μέλλοντες μπαμπάδες θα καταλάβουν πόσο συναρπαστικός είναι ο ρόλος του μπαμπά, καθώς γνωρίζουν σιγά σιγά, το μωρό τους!

 

Μάθετε ότι...

Τα μωρά με μπαμπάδες που ασχολούνται μαζί τους, επιδεικνύουν πολλά ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, γεννιούνται πιο εύκολα, έχουν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν και έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, εάν ο μπαμπάς τους ασχολείται με αυτά.

 

Οι μπαμπάδες, προσφέρουν στα μωρά ένα είδος αλληλεπίδρασης διαφορετικό από αυτό που παίρνουν τα μωρά, από τη μητέρα τους. Όταν το μωρό γίνει 4 εβδομάδων περίπου, αντιδρά μοναδικά βλέποντας τον πατέρα του & διαφορετικά βλέποντας την μητέρα του. Τεντώνεται μπροστά και στο πρόσωπό του διαφαίνεται μια ενθουσιώδης προσμονή - τα φρύδια ανασηκώνονται, το στόμα ανοίγει και τα μάτια του λάμπουν.

Είναι έτοιμο να παίξει. Τα παιχνίδια, οι ιστορίες, οι προσφωνήσεις και τα γελάκια που μοιράζονται με τον μπαμπά, είναι διαφορετικά από αυτά που μοιράζονται μια μαμά με το μωρό της.

 

Οι μπαμπάδες & οι μαμάδες συχνά έχουν ιδιαίτερους τρόπους ανατροφής,μιας και ο ρόλος του μπαμπά διαφέρει από αυτόν της μαμάς. Προσφέρουν στο παιδί διαφορετικές οπτικές της ζωής και ο καθένας προσθέτει τις δικές του δεξιότητες στην ανατροφή του. Και οι δυο αρχίζουν την εκπαίδευση του παιδιού, απλά κάνοντάς το - φροντίζοντας το μωρό ο καθένας με τον τρόπο του, μαθαίνοντας από τα λάθη τους.

 

Συμβουλές για νέους μπαμπάδες:

 

Ο κάθε γονιός χρειάζεται χρόνο για να δοκιμάσει αυτές τις νέες δεξιότητες.
Εκτός από την παρακολούθηση μαθημάτων προγεννητικής αγωγής και το διάβασμα διαφόρων άρθρων, οι μπαμπάδες μπορούν να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα ως έναν τρόπο για να αρχίσουν να συλλογίζονται την πατρότητα.

 

-Πώς να παίξεις με το μωρό σου ή να το ηρεμήσεις όσο βρίσκεται στη μήτρα; Πώς αντιδρά; Έχετε φτιάξει κάποιο ειδικό τραγουδάκι για εκείνο;
 

-Πόσο πολύ θέλετε να ασχοληθείτε με τη σωματική φροντίδα του μωρού; Ποια καθήκοντα σχετικά με τη φροντίδα του μωρού θέλετε να κάνετε; Πότε θα τα κάνετε;
 

-Ποια στοιχεία του δικού σας πατέρα θέλετε να μιμηθείτε; Ποια πράγματα θέλετε να κάνετε διαφορετικά;
 

-Έχετε αλλάξει την εμφάνισή σας; Ποια είναι η δικιά σας εικόνα ενός καλού πατέρα;
 

-Το παιδί σας θα φορά τα δικά σας μωρουδιακά ρούχα, θα παίζει με τα παλιά σας παιχνίδια ή θέλετε να κάνετε μια νέα αρχή;

-Θα αναβάλλετε κάποιες δραστηριότητες ή συνήθειές σας, προκειμένου να κάνετε την μετάβαση στον νέο σας ρόλο πιο εύκολη; Για παράδειγμα μπορεί να συνηθίζατε να φεύγατε τα Σάββατα για ψάρεμα, έχετε σκεφθεί ότι θα χρειαστεί στην αρχή να το αποφύγετε προκειμένου να βοηθήσετε την σύντροφό σας στην φροντίδα του μωρού;

 

Ελπίζοντας να απολαύσετε το ταξίδι στο κόσμο της πατρότητας, σας ευχόμαστε να σας ζήσει το μωρό!

 

Πηγή: pampers.gr

happy baby