Πόσο διαρκεί η επιλόχεια κατάθλιψη;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με επιλόχια κατάθλιψη

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη χτυπά νέες μητέρες με παιδιά έως και 4 ετών!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μία νέα μητέρα, μπορεί να πάθει κατάθλιψη με τον ερχομό του μωρού της. Συνήθως τα προβλήματα ξεκινούν πριν τον τοκετό, αλλά γίνονται πιο εμφανή αμέσως μετά τον τοκετό. Σε αυτό παίζει ρόλο και η απότομη αλλαγή των ορμονών που συντελείται στο σώμα των γυναικών, αμέσως μετά τον ερχομό του μωρού τους.

 

Το 85% περίπου των νέων μητέρων, παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται από 24 ώρες έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Σε άλλες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά είναι ήπιας μορφής, ενώ σε άλλες μητέρες τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά.

Καλό είναι η μητέρα, ο σύντροφός της, ή άλλα κοντινά της άτομα, να συζητήσουν το πρόβλημα με τον γιατρό της, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η ηλικία και οι προηγούμενες εγκυμοσύνες δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, για την εμφάνιση ή μη, της επιλόχειας κατάθλιψης.

 

Όμως Αυστραλοί ερευνητές έπειτα από έρευνα που έκαναν βρήκαν, ότι σχεδόν μια στις τρεις νέες μαμάδες αναφέρει καταθλιπτικά συμπτώματα, τουλάχιστον μια φορά στο χρονικό διάστημα από τη γέννα μέχρι τα 4 έτη του παιδιού της και ότι η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις νέες μαμάδες όταν το παιδί τους φτάσει την ηλικία των 4 ετών και όχι κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.507 νέες μητέρες, οι οποίες γέννησαν σε 6 νοσοκομεία της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Στη συνέχεια τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Obstetrics and Gynaecology & έδειξαν ότι το 23% των μαμάδων με ένα μόνο παιδί, δήλωσαν ότι παρουσίασαν καταθλιπτικά συμπτώματα 4 χρόνια μετά τη γέννα, ενώ το ποσοστό μειωνόταν στο 11% για τις μαμάδες με 2 ή περισσότερα παιδιά.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι οδηγίες σχετικά με την ψυχική υγεία που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία & στην Αυστραλία, εστιάζουν στην εγκυμοσύνη και στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερες από τις μισές γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη τα πρώτα χρόνια της μητρότητας.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν στους 3, στους 6 και στους 18 μήνες μετά τον τοκετό και κατόπιν στα 4 χρόνια του παιδιού και βάση των απαντήσεών τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Τί να κάνετε

Eάν παρατηρήσετε συμπτώματα άγχους στον εαυτό σας, αισθάνεστε πελαγωμένες ή ψυχολογικά πεσμένες, μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας και ζητήστε βοήθεια γιατί την αξίζετε!

Πηγή: vita.gr

 

category: 
happy baby