Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι αγχωμένο;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί με σφεντόνα

Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει ένας γονιός πότε το παιδί του βιώνει έντονο άγχος.Υπάρχουν βέβαια κάποιες αλλαγές που σημειώνονται στην συμπεριφορά του παιδιού από το άγχος που νιώθει καθημερινά και τις οποίες αλλαγές, εάν τις αντιληφθεί ο γονιός μπορεί να κατανοήσει ότι κάτι συμβαίνει και να το «ψάξει» περισσότερο.

 

Ποιά είναι αυτά τα σημάδια που μπορούν να «υποψιάσουν» τον γονιό;

-          Τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του.

-          Eίναι μελαγχολικό ή ασυνήθιστα υπερκινητικό.

-          Η ξαφνική κι έντονη κινητικότητα και η επιθετικότητα.

-          Οι αλλαγές στον τρόπο και τις ώρες που κοιμάται.

-          Δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ, έχει αϋπνίες ή βλέπει συχνά εφιάλτες.

-          Το «βρέξιμο» του κρεβατιού του.

-          Δεν τρώει σωστά και έχει σημάδια ανορεξίας.

-          Tσακώνεται με άλλα παιδιά και εκνευρίζεται εύκολα.

-          Δαγκώνει τα νύχια του ή τραυλίζει.

-          Kλείνεται συνέχεια στον εαυτό του και βαριέται.

-          Έχει συχνούς πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι ή ακόμη αρρωσταίνει πιο συχνά από το συνηθισμένο.

-          Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του ή να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

-          Δεν αποζητούν την παρέα.

 

Τα πιο μικρά παιδάκια αντιδρούν στο στρες ρουφώντας τον αντίχειρά τους, παίζοντας επίμονα με τα μαλλιά τους, ή σκαλίζοντας τη μύτη τους. Κάποια άλλα μπορεί να αρχίσουν να λένε ψέματα, να φέρονται ατίθασα κι εριστικά, ή να εναντιώνονται στην εξουσία του γονιού.

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας!

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το στρες είναι, καταρχάς,να δημιουργήσετε στο παιδί σας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν δυνατό και υγιή οργανισμό.

Η επαρκής ξεκούραση και η καλή διατροφή θα ενισχύσουν τις φυσικές άμυνες του παιδιού στην αντιμετώπιση του άγχους. Εξίσου μεγάλης σημασίας, είναι η κατάλληλη συμπεριφορά, επικοινωνία και ενασχόληση του γονιού με το παιδί.

Μάθετε να περνάτε χρόνο με το παιδί σας καθημερινά. Όταν καταλάβετε ότι θέλει να σας μιλήσει, ή απλά θέλει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εσάς, μη χάνετε την ευκαιρία να του δείξετε ότι είστε διαθέσιμοι. Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί σας αυτός ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί του είναι πολύ σημαντικός τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για την σχέση του μαζί σας.

 

Είναι σίγουρα δύσκολο για πολλούς από σας τους γονείς, όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά, να καθίσετε στο πάτωμα και να παίξετε με το παιδί σας, ή απλά να μιλήσετε μαζί του. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το παιδί σας να αφιερώνετε έστω και λίγο χρόνο μαζί του καθημερινά, για να του δείχνετε με ό,τι μέσα έχετε στη διάθεσή σας (π.χ. το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τη συζήτηση) ότι το ίδιο είναι για εσάς ένα πολύ σημαντικό άτομο.

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

Βοηθείστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος του, συζητώντας μαζί του για τους λόγους που μπορεί να το προκαλούν.

Από τη μεταξύ σας συζήτηση μπορεί να προκύψουν κάποιες καινούργιες ιδέες και λύσεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίστοιχες ευκαιρίες ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο για συζήτηση με άλλους γονείς ή με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού.

Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με το παιδί ένα πλάνο για σωματική άσκηση, ή να κρατήσετε ημερολόγιο για να σημειώνετε γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα του παιδιού.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας ενημερώνοντάς το και προετοιμάζοντας το έδαφος για καταστάσεις που ενδεχομένως του δημιουργούν άγχος. Για παράδειγμα, φροντίστε να γνωρίζει το παιδί σας αρκετό καιρό πριν για το ραντεβού που έχει με τον γιατρό, και συζητείστε μαζί του για το τι πρόκειται να συμβεί εκεί.

Να θυμάστε ότι το να αισθάνεται κανείς άγχος είναι φυσιολογικό. Πέστε στο παιδί σας ότι είναι απολύτως φυσικό να νιώθει κάποιες φορές μοναξιά, φόβο, ή θυμό. Είναι καλό να ακούει από σας ότι και οι άλλοι άνθρωποι θα αισθάνονταν το ίδιο εάν βρίσκονταν στη δικιά του θέση.

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε ως γονείς τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να χειριστείτε το στρες του παιδιού σας με σύνεση κι ενδιαφέρον.

Παρόλα αυτά θα χρειαστείτε τη βοήθεια του ειδικού, όταν παρατηρήσετε ότι κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα, ή όταν δυσκολεύεστε εσείς οι ίδιοι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, μολονότι έχετε προσπαθήσει επανειλημμένα.

 

Η πρόταση του GoneisOnline

Ακόμη και οι πιο μικρές αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα των παιδιών, μπορούν να τους δημιουργήσουν άγχος.Δεν είναι απαραίτητο ότι εσείς έχετε χειριστεί κάτι λανθασμένα. Εάν δείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια για να βοηθήσετε με την σειρά σας το παιδί σας να το ξεπεράσει, αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης, M.Sc., Ph.D, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Πηγή: aftognosia.gr  Απόδοση: GoneisOnline

happy baby