Πως να βρείτε γρήγορα ένα παιδί που χάθηκε κατά λάθος!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

αγοράκι κλαίει

Κάθε γονιός φοβάται για το ενδεχόμενο να χάσει το παιδί του κατά λάθος μέσα στο πλήθος, σε βόλτα ή σε κάποιο κατάστημα.Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να εξαφανιστεί ένα μικρό παιδί από δίπλα σου και να καταρεύσει ψυχολογικά ο γονιός του από την τρομάρα και το σοκ! Μακάρι να μην συμβεί ποτέ, αλλά για να καλύψετε και αυτή την περίπτωση, δείτε κάποια έξυπνα τρικ, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε γρήγορα το παιδί, καθώς όλο και κάποιος θα μπορεί να σας δώσει πληροφορίες.

Οδηγίες ασφάλειας σε πολυσύχναστα μέρη!

Ντύστε το παιδί σας με έντονα χρώματα. Τα σκούρα ρούχα σίγουρα δεν θα βοηθήσουν το μάτι σας να εντοπίσει το παιδί που χάθηκε, όταν οι περισσότεροι ενήλικες είναι ντυμένοι με μαύρα, καφέ ή γκρι ρούχα. Καλό είναι να αποφύγετε και τα γαλάζια ή τα μπλε χρώματα, καθώς οι συνηθισμένες αποχρώσεις των jeans που φορούν οι ενήλικες κινούνται σε αυτές τις αποχρώσεις. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί κινείται στο ύψος των ποδιών των ενηλίκων.

Ποιό είναι το ιδανικό χρώμα, για να ντύσετε το παιδί, όταν ετοιμάζεστε για βόλτα; Το κίτρινο, γιατί το μάτι μας μπορεί να εντοπίσει το συγκεκριμένο χρώμα με την περιφερειακή όραση! Δεν είναι τυχαίο ότι τα σχολικά λεωφορεία έχουν αυτό το χρώμα.

Φορέστε ένα ιδιαίτερο αξεσουάρ στο παιδί.  Ένα φουλάρι, μια στέκα στα μαλλιά, ένα ρολόι στο χέρι μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να αναφέρετε και αμέσως να δώσετε μια καλύτερη εικόνα του παιδιού που ψάχνετε. Ένα ξανθό αγοράκι 5 ετών διαφέρει από ένα ξανθό αγοράκι 5 ετών με ένα κόκκινο φουλάρι, δεν συμφωνείτε;

Φτιάξτε στο παιδί μια ταυτότητα. Ένα χαρτάκι στην τσέπη του μπουφάν του με όλα τα στοιχεία του είναι απαραίτητο, όταν βγαίνετε βόλτα. Το όνομά του, το όνομα του μπαμπά και της μαμάς και τα τηλέφωνά σας είναι αρκετά. Ένα ταμπελάκι ραμμένο στο μπουφάν του, είναι ακόμα καλύτερο! 

Το κινητό μπορεί να βοηθήσει. Η πιο απλή κίνηση που μπορεί να σας σώσει. Φεύγοντας από το σπίτι τραβήξτε μια φωτογραφία το παιδί. Τώρα όποιον και να πλησιάσετε δείξτε του τη φωτογραφία στο κινητό σας και αμέσως θα πάρει ακριβώς τις πληροφορίες που χρειάζεται ( Χρώμα μαλλιών, χρώμα ρούχων, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά). Μην χάνετε χρόνο με περιγραφές. Τώρα ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Μην απομακρυνθείτε από το σημείο όπου το παιδί σας είδε, για τελευταία φορά.  Αφήστε όλους τους άλλους να ψάξουν πιο μακριά. Εσείς κινηθείτε σε πολύ μικρή ακτίνα από το σημείο που ήσασταν πριν το παιδί χαθεί και μείνετε όσο πιο ψύχραιμη μπορείτε.

Μάθετε στο παιδί από ποιόν πρέπει να ζητάει βοήθεια. Όταν το παιδί φτάσει σε ηλικία που μπορεί να καταλάβει,συζητήστε μαζί του ένα υποθετικό σενάριο.

 «Αν μια μέρα χωριστούμε και εσύ χαθείς...» και υποδείξτε του ποιους ανθρώπους μπορεί να εμπιστευτεί και να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση που δεν σας βρίσκει. Στο σούπερ μάρκετ δείξτε του τις κυρίες στα ταμεία και όχι κάποιον πελάτη.

Στα πολυκαταστήματα δείξτε του τους κυρίους που φοράνε «τη στολή» αφού σίγουρα θα δείτε στην είσοδο security και αν χαθούν μέσα σε κάποιο από τα καταστήματα, πάλι θα πρέπει να αναζητήσουν την κυρία στο ταμείο (όπως ακριβώς στο σούπερ μάρκετ).

Αν δεν μπορούν να βρουν κάποιον από τους παραπάνω ανθρώπους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε μαμάδες που έχουν καροτσάκι. (Το καροτσάκι αναφέρεται γιατί βοηθά τα παιδιά να ξεχωρίσουν τις μανούλες).

Μην δημιουργείτε φόβο στα παιδιά για τους αστυνομικούς. Η φράση «κάτσε ήσυχος γιατί θα έρθει η αστυνομία να σε πάρει» ή παρόμοιες φράσεις, δυστυχώς ακούγονται συχνά. Μπορεί να σας λύνουν προσωρινά κάποιο πρόβλημα, αλλά τι θα γίνει αν το παιδί σας την ώρα που έχει χαθεί δει τον αστυνομικό ή τον  security που τον ψάχνει και αντί να τρέξει κοντά του, κρυφτεί από αυτόν, γιατί νομίζει ότι έχει κάνει κάτι κακό και ήρθε να τον πάρει;

 

Τέλος,όταν τελικά το παιδί βρεθεί και πάλι στην αγκαλιά σας, μην το μαλώσετε. Θυμηθείτε ότι το μόνο που ήθελε, ήταν να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε. Εξάλλου σκεφτείτε, ότι ευθύνεστε κι εσείς για το συμβάν. Ρωτήστε το τί ήταν αυτό που του τράβηξε την προσοχή και απομακρύνθηκε από εσάς και αφού όλοι ηρεμήσετε, συζητήστε το ξανά μαζί του.

Να θυμάστε ότι το παιδί έχει εξίσου με εσάς, τρομάξει πολύ. Πάρτε το λοιπόν από το χέρι και πηγαίνετε μαζί να δείτε τι ήταν αυτό που του τράβηξε την προσοχή και το έκανε να φύγει μακριά από τη μανούλα του.  
 

Τις πολύ ενδιαφέρουσες αυτές ιδέες, προτείνουν οι εκπαιδευτικοί του παιδικού σταθμού Ο θησαυρός της γνώσης   και στο site τους othisavros.weebly.com 
Απόδοση: GoneisOnline   

happy baby