Πως να πείσετε τα παιδιά να φάνε ψάρι!
Το ψάρι είναι πηγή ζωής.Είναι θρεπτικό,με λίγες θερμίδες και πηγή βιταμινών και αξίζει να το τρώνε τα παιδιά.
Παρόλα αυτά, το ψάρι μοιάζει να μην είναι μέρος της καθημερινής διατροφής και ειδικά των παιδιών, που μπορεί να μην τους αρέσει η μυρωδιά του. Οι γονείς συχνά εγκαταλείπουν από πολύ νωρίς τη μάχη τού να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε ψάρι, γεγονός που τους στερεί μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, καλών λιπαρών και βιταμινών. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ξαναβάλετε στο πιάτο τους τα ψάρια;
Τί προσφέρουν τα ψάρια;
Από θρεπτικής άποψης, είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, εκτός από τα Ω3 λιπαρά οξέα που έχουν, τα ψάρια είναι και πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες αλλά και μέταλλα είναι απαραίτητα ιδιαίτερα για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την καλή όραση.
Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν πως οι Εσκιμώοι που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ψαριών εμφάνιζαν μειωμένο ποσοστό ισχαιμικών καρδιοπαθειών. Επίσης, ύστερα από σειρά μελετών βρέθηκε πως τα Ω3 λιπαρά συμβάλλουν όχι μόνο κατά των θρομβώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στο δέρμα και σε πολλά άλλα.
Κρέας ή ψάρι;
- Tο ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι η καλύτερη πηγή ζωικών πρωτεϊνών, λιπαρών και απαραίτητων αμινοξέων.
- Το ψάρι δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά.
- Το ψάρι, είναι από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
- Το ψάρι μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα και είναι πιο εύπεπτο από το κρέας.
Πότε να δώσω ψάρι στα παιδιά;
Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών περίπου στον 8ο μήνα της ζωής τους. Νωρίτερα δεν συνιστάται, για να προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο είδος του ψαριού που εντάσσεται στο διαιτολόγιο ενός παιδιού, γιατί τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο τόνος θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Έξυπνη… ψαροφαγία
Όπως προείπαμε, οι γονείς εγκαταλείπουν από νωρίς την προσπάθεια να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε ψάρι. Κι όμως, όπως συμβαίνει με κάθε συνήθεια, με λίγη υπομονή και μερικά μαγειρικά κόλπα, κάθε παιδί μπορεί να καταναλώσει ψάρι, ακόμη και να το αγαπήσει! Να τι πρέπει να έχετε υπόψη:
- Μην κάνετε κακή αρχή με τα ψάρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα καθαρίζετε πολύ προσεκτικά ώστε να μην έχει καθόλου κόκαλα.
- Μαγειρεύετε τα ψάρια μαζί με κάτι άλλο. Συνήθως είναι η ψαρίλα που κάνει αποτρεπτικό το ψάρι για τα παιδιά. Έτσι, εάν το προσθέσετε σε σούπα, μακαρόνια ή σαλάτα, είναι πολύ πιο εύκολο να το φάνε.
- Δώστε τους εναλλακτικά κροκέτες και φιλέτα ψαριού, που όμως θα ψήνετε στο φούρνο και δεν θα τηγανίζετε. Εάν τα σερβίρετε με λίγη μουστάρδα, ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό, γίνονται πιο θελκτικά.
- Πολτοποιήστε το ψάρι και φτιάξτε ντιπ με μαγιονέζα ή γιαούρτι που μπορείτε να αλείψετε σε κρακεράκια ή ψωμί για ένα νόστιμο σνακ.
- Βγείτε έξω για φαγητό σε μια καλή ψαροταβέρνα και φάτε οικογενειακώς ψαρικά. Συνήθως η ιδέα του φαγητού εκτός σπιτιού πείθει τα παιδιά να φάνε πιο εύκολα ψάρι!
Φρέσκα ψάρια ή κατεψυγμένα;
Η τιμή του ψαριού είναι συχνά μια αιτία που το απομακρύνει –λανθασμένα βέβαια– από το τραπέζι μας. Πολλοί γονείς καταφεύγουν στα κατεψυγμένα ψάρια που είναι προτιμότερα από ένα μπαγιάτικο ψάρι, με την προϋπόθεση βέβαια να έχουν καταψυχθεί σωστά. Αν, λοιπόν, δεν γνωρίζετε πώς να αγοράσετε φρέσκα ψάρια, προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Όμως τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες), επειδή οξειδώνονται και το λίπος τους ταγκίζει, καλό είναι να τρώγονται φρέσκα.
Μυστικά μαγειρέματος!
Αυτό που αποτρέπει συχνά μικρούς και μεγάλους από την κατανάλωση ψαριού είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά του. Να τι μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε την χαρακτηριστική ψαρίλα:
-Πριν μαγειρέψετε οποιοδήποτε ψάρι, τρίψτε τα σκεύη και τα χέρια σας με φλούδες λεμονιού.
-Πλύντε το ψάρι με κρύο νερό και, αφού το καθαρίσετε, αφήστε το για 5-6 λεπτά στο ψυγείο, ραντισμένο με χυμό λεμονιού. Έτσι, το κρέας του θα γίνει σφιχτό και δεν θα μυρίζει.
Τί ψάρια να προτιμήσω;
Όπως ο καιρός του κολιού είναι ο Aύγουστος, έτσι και κάθε άλλο ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του, για να είστε βέβαιοι ότι είναι φρέσκο!
Άνοιξη: Παλαμίδα, σπάρος, συναγρίδα, πέρκα, χάνος, σκορπιός, σφυρίδα, ροφός, χέλι.
Kαλοκαίρι: Kουτσομούρα, μελανούρι, τσιπούρα, παλαμίδα, λυθρίνι, σπάρος, κολιός, σαρδέλα, συναγρίδα, πέρκα, χάνος, σκορπιός, σφυρίδα, ροφός.
Φθινόπωρο: Tσιπούρα, παλαμίδα, σαφρίδι, κοκάλι, συναγρίδα, πέρκα, χάνος, σκορπιός, σφυρίδα, ροφός.
Xειμώνας: Mαρίδα, μπαρμπούνι, γόπα, συναγρίδα, πέρκα, χάνος, σκορπιός, σφυρίδα, ροφός, λαβράκι.
Το ψάρι… μας ανεβάζει!
Ίσως το μυστικό που θα βελτιώσει τη διάθεσή σας να κρύβεται σε ένα πιάτο ψάρια! Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kuopio στη Φινλανδία, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, κινδύνευαν να πάθουν κατάθλιψη κατά 31% περισσότερο.