Πως να μεγαλώσετε ένα παιδί υγιεινά, σε έναν ανθυγιεινό κόσμο.

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

σνάκΤα θέματα της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και της πρόληψης απασχολούν έντονα τους γονείς. Θέλουμε να  μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε και να επιλέγουν υγιεινά φαγητά, οπότε αξίζει να προσπαθήσουμε παραπάνω γι'αυτό!

 

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το παιδικό σώμα αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα. Έχει λοιπον μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό του ενήλικα από πλήρεις τροφές με υψηλή θρεπτική αξία (πλούσιες σε συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες κ.λπ.) που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωστά. Όσο λιγότερο επεξεργασμένες και όσο λιγότερα χημικά πρόσθετα περιέχουν οι τροφές που λαμβάνουν τα παιδιά μας, τόσο πιο υγιή  θα είναι στο μέλλον.

Η πληροφόρηση των γονιών και η προετοιμασία τους για το πώς θα διαχειριστούν τη γοητεία που ασκεί στο παιδί τους η κακή διατροφή, είναι πρωταρχικής σημασίας. Μια εύκολη, υγιεινή ρουτίνα είναι το δυνατό σημείο για κάθε γονέα. Να θυμάστε ότι χτίζετε γερά διατροφικά θεμέλια για τη δίαιτα των παιδιών σας έτσι ώστε η υγιεινή διατροφή να είναι μέρος της καθημερινότητας τους για την υπόλοιπη ζωή τους.

 

Από την θεωρία στην πράξη

Παρότι πολλοί γονείς θεωρούν κάποιες από τις παραπάνω γενικές συμβουλές δύσκολες στην εφαρμογή, ως και ακατόρθωτες, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες για να εξασφαλίσετε την ανατροφή των παιδιών σας σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας.

1. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο πιο εύκολες και πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειες σας.
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μόνον πλεονεκτήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με τα παιδιά που λαμβάνουν τεχνητές φόρμουλες γάλακτος σε σκόνη. Μειωμένη επίπτωση της παχυσαρκίας, καλύτερο ανοσοποιητικό, μειωμένη επίπτωση του διαβήτη, καλύτερη νευροκινητική εξέλιξη είναι μερικά μόνο από τα οφέλη.

Ακόμη και αν οι περιστάσεις σας επιτρέπουν να θηλάσετε το παιδί σας για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, τα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί είναι τεράστια και θα γίνουν εμφανή κατά την διάρκεια της ζωής του. 

 

2. Οι πρώτες στερεές τροφές που πρέπει να φάει ένα  παιδί θα πρέπει να μην είναι επεξεργασμένες.

Καρότα, μπρόκολο, μαγειρευτή κολοκύθα και άλλα λαχανικά και φρούτα όπως αβοκάντο, μπανάνα και καρπούζι θα εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά σας. Τα νήπια δεν θα πρέπει καν να γνωρίζουν ότι τροφές όπως τα μακαρόνια και τα παγωτά υπάρχουν! Δύσκολο βέβαια.

Οι γονείς που διαμαρτύρονται λέγοντας «μα πώς να τα ταΐσω υγιεινά αν το μόνο που τρώνε είναι μακαρόνια με τυρί;» έχουν ξεκινήσει με λάθος τρόφιμα στη κουζίνα και θα πρέπει να υπομείνουν μερικά βίαια ξεσπάσματα προτού καθιερώσουν έναν καλύτερο τρόπο διατροφής.

 

3. Η τηλεόραση εκπαιδεύει για την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και για ένα φαρμακευτικό τρόπο υγιεινή διατροφήζωής.

Μέσα από την τηλεόραση προωθούνται συνεχώς μηνύματα από τα οποία εσείς μάταια προσπαθείτε να απομακρύνετε τα παιδιά σας, όπως «φάτε έξω ή ανοίξτε μια συσκευασία που θα σας προσφέρει ένα έτοιμο παρασκευασμένο φαγητό», «σερβιριστείτε ένα ποτήρι έτοιμου χυμού» και πολλά άλλα.

Από την άλλη, οι δάσκαλοι ξεχωρίζουν αμέσως τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τηλεόραση. Είναι αυτά που έχουν καλή εστίαση και μεγάλες χρονικές περιόδους συγκέντρωσης.  
Αν δεν μπορείτε να καταργήσετε την τηλεόραση, κάτι που στον κόσμο μας είναι εξαιρετικά δύσκολο, προσπαθήστε τουλάχιστον αφενώς να μειώσετε τις ώρες που παρακολουθούν, αφετέρου να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί και επιλεκτικοί ως προς τα προγράμματα που παρακολουθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους.

 

4. Οι πρώτοι φίλοι των παιδιών σας είναι τα παιδιά των δικών σας φίλων.

Είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια σας να δημιουργήσετε ένα υγιεινό σπιτικό, να εντάξετε στην ζωή σας κι άλλους γονείς που να είναι αφοσιωμένοι σε ένα παρόμοιο τρόπο ζωής με το δικό σας, ειδικά αν έχετε να πολεμήσετε και με συγγενείς που ζουν αποκλειστικά με συσκευασμένες τροφές και junk-food. Σε κάθε περίπτωση εάν είστε σταθεροί και δίνετε πρώτοι το καλό παράδειγμα, τα παιδιά σας μεγαλώνοντας θα υιοθετήσουν τις απόψεις σας. Κι όσο κι αν κάποιες στιγμές το έτοιμο φαγητό θα φαντάζει στα μάτια τους γοητευτικό, πάντα θα θυμούνται αυτά που τους έχετε διδάξει!

 

5. Κρατήστε το πρόχειρο φαγητό έξω από το σπίτι.

Η μάχη για την καλή διατροφή κερδίζεται ή χάνεται στο super market. Αν μπορείτε να προσπεράσετε το διάδρομο με τις επεξεργασμένες τροφές και να συνεχίσετε αδιάφορα, έχετε νικήσει!

Εάν εξηγήσετε στα παιδιά σας με επιχειρήματα τις διατροφικές επιλογές σας, εάν τους μιλήσετε για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όχι μόνο θα σας καταλάβουν αλλά θα σας το υπενθυμίζουν. Εξάλλου γίνονται συχνά τόσα πολλά σε σχέση με την υγιεινή διατροφή, που η δημοσιότητα σας βοηθά.Στο σχολείο επίσης γίνονται συχνές αναφορές προς την σωστή κατεύθυνση αναφορικά με θέματα διατροφής,που τα παιδιά ρουφούν σαν σφουγγάρι.Εάν κι εσείς στοχεύετε προς την ίδια κατεύθυνση, τότε πράγματι θα πείσετε τα παιδιά σας. Όταν δυστυχώς ξεσπάσει το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο,μαζί με τα παιδιά διαβάστε το και εξηγήστε τους τη σημασία του και συγχρόνως επιχειρηματολογήστε υπέρ των επιλογών σας.Τα παιδιά αισθάνονται και καταλαβαίνουν ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζετε ως οικογένεια,τα προστατεύουν και συμφωνούν με τις επιλογές σας,όσο κι αν κάποιες φορές ξεφεύγουν, όπως και όλοι μας άλλωστε.Όμως οι βάσεις έχουν μπει και πάντα θα βρίσκονται στο μυαλό τους.Έτσι κι εσείς θα έχετε πετύχει!

Κάντε μια χάρη σε σας και στα παιδιά σας. Όταν ψωνίζετε όλοι μαζί μην περνάτε καν από τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές. Ψωνίστε στην περιοχή με τα λαχανικά, τα φρούτα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά. Εμπλέξτε τα παιδιά σας και βάλτε τα να κάνουν επιλογές μεταξύ αυτών. Αχλάδια, ροδάκινα ή δαμάσκηνα; Σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι; Πουλερικά, ψάρι ή κόκκινο κρέας; Οι επιλογές τους θα είναι οι πιο νόστιμες, γιατί τα διάλεξαν τα ίδια!

 

6. Το να συζητάτε με τα παιδιά σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

Όσο οι διαφορές μεταξύ της υγιεινής διατροφής των παιδιών σας και των άλλων γίνονται πιο καταφανείς, τόσο περισσότερη συζήτηση είναι απαραίτητη. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να εκτιμήσουν ότι η οικογένεια σας κινείται σε μια πρωτοποριακή κατεύθυνση σε σχέση με τη σωστή διατροφή και τον τρόπο ζωής. Εξηγήστε ότι κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και ότι όπως κάποια πράγματα γίνονται διαφορετικά στην δική σας οικογένεια, έτσι συμβαίνει και με το θέμα της υγιεινής διατροφής.

 

7. Άσκηση

Βάλτε τα παιδιά σας σε κίνηση. Απομακρύνετε τα παιδιά από τον καναπέ και μετακινήστε τα προς την παιδική χαρά. Στην πραγματικότητα το να τρέχουν και να πηδάνε – αντί να κολυμπούν ή να κάνουν ποδήλατο – είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά σας να ενισχύσουν και να αναπτύξουν σωστά τα οστά τους.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο και το πήδημα, που είναι μέρος του φυσικού τρόπου παιχνιδιού, διεγείρουν συγκεκριμένους υποδοχείς στα οστά και αυξάνουν τη μέγιστη οστική πυκνότητα.   

Η συμβουλή του GoneisOnline: Διαβάστε επίσης Πόσο αλάτι κρύβεται στο φαγητό των παιδιών και ποιές είναι οι συνιστώμενες ποσότητες.

 

Dr.  Δημήτρης Τσουκαλάς, Γεν. Δ/ντης Detox Center, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II, American Academy of Detoxification Specialists, American Holistic Medicine Association.

happy baby