Πως να αποφύγετε τον πρόωρο τοκετό!

έγκυος κρατά ρολόϊ

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η έγκυος για να αποφύγει έναν πρόωρο τοκετό; Μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες αυτού του γεγονότος; Για να απομακρύνετε τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού, αυτό που χρειάζεται είναι να προσέχετε τον εαυτό σας καθ΄όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

 

Επτά (7) Βήματα προστασίας κατά του πρόωρου τοκετού.

 

1. ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ένας από τους καλύτερους και απλούστερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο να γεννήσετε πρόωρα είναι να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας αμέσως μόλις μάθετε πως είστε έγκυος ή αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να μείνετε. Ο γιατρός σας θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές διατροφής  και πρόσληψης βάρους, ενώ θα σας εξετάσει για τυχόν μολύνσεις ή ασθένειες που μπορεί να βλάψουν την εγκυμοσύνη σας. Επίσης, θα σας συνταγογραφήσει κάποιες προγεννητικές βιταμίνες, οι οποίες εκτός των άλλων θρεπτικών συστατικών θα περιέχουν και φολικό οξύ. Αυτό είναι μια βιταμίνη τύπου Β, η οποία  μπορεί  να προστατέψει το έμβρυο από γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως είναι η δισχιδής ράχη.

Τέλος, οι έρευνες έχουν δείξει πως το φολικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αποκόλλησης του πλακούντα και της προεκλαμψίας, δύο καταστάσεων που ευθύνονται για το 20% περίπου  των πρόωρων γεννήσεων. Mια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες (κυρίως φολικό οξύ) αμέσως μόλις αποφασίσετε  να κάνετε ένα παιδί.

 

2. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών που είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα σε σχέση με κάποιες άλλες. Οι έρευνες διατείνονται πως εάν έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό πρόωρων τοκετών, εάν καπνίζετε, εάν έχετε υψηλή πίεση αίματος, εάν πάσχετε από διαβήτη, εάν η κύησή σας είναι πολύδυμη (δίδυμα, τρίδυμα κ.τ.λ.), εάν προσβληθήκατε από κάποια κολπική μόλυνση, εάν είστε πάνω από 35, εάν είστε υπέρβαρη ή ελλιποβαρής και εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία εκτομής τραχήλου για βλάβες στο Παπ Τεστ, ανήκετε στις ομάδες «υψηλού κινδύνου». Εάν, λοιπόν, συντρέχει κάτι από  τα παραπάνω, μην αμελήσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσετε μαζί να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους.

Αυτός πιθανότατα θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας προτείνοντάς σας ειδική διατροφή και άσκηση. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό, ο μαιευτήρας σας θα πραγματοποιήσει διακολπικά υπερηχογραφήματα για μέτρηση του μήκους του τραχήλου. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να μπει ένα ειδικό  ράμμα στον τράχηλο για να εμποδίσει τη διαστολή του.Για παν ενδεχόμενο, όμως, είτε ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες είτε όχι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τους τρόπους φροντίδας των πρόωρων νεογνών.

 

3. ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ !

Εντάξει, αυτό ίσως σας ακούγεται παράξενο. Τι σχέση μπορεί να έχει, άλλωστε, ο τοκετός με την κατάσταση των δοντιών σας; Μεγάλη, όπως αποφάνθηκε η Αμερικανική Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας. Σύμφωνα με αυτήν οι έγκυες με περιοδοντική νόσο παρουσιάζουν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Κι ο λόγος είναι η προσταγλαδίνη, ένας παράγοντας φλεγμονής που απελευθερώνεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Επομένως, μέσα στη λίστα των γιατρών που πρόκειται να επισκεφθείτε μην ξεχάσετε να εντάξετε κι τον οδοντίατρο. Αυτός θα προχωρήσει σε έναν βαθύ καθαρισμό των δοντιών για την απομάκρυνση των βακτηριδίων, της πέτρας και των τοξινών των βακτηριδίων που βρίσκονται κάτω από τα ούλα. Φυσικά, από εκεί και πέρα θα πρέπει κι οι ίδιες να φροντίσετε την στοματική σας υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας σας τρεις φορές την ημέρα.

 

4. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ

Για πολλές γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που τις βοηθά να τρώνε απενοχοποιημένα ό,τι βρουν μπροστά τους. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Η υγιής πρόσληψη βάρους είναι η πιο έξυπνη κίνηση εάν θέλετε να προφυλάξετε το έμβρυο από πρόωρη γέννηση. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το φυσιολογικό είναι να παίρνουν οι έγκυες 11 με 15  κιλά,  τα οποία, βέβαια, μειώνονται για τις υπέρβαρες πριν την κύηση. Μιλήστε με τον γιατρό σας και ζητήστε του να σας ενημερώσει. Επιπλέον, φροντίστε να τρέφεστε σωστά και, εφόσον σας επιτραπεί, να κάνετε μια ήπιας μορφής άσκηση για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.

Τέλος, και οι λιπόβαρες γυναίκες θα πρέπει να ανησυχούν, εφόσον το μη φυσιολογικό τους βάρος και η συνεπαγόμενη, θρεπτική ανεπάρκεια είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρη γέννηση. Ελέγξτε τον Δείκτη Μάζας Σώματος πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να αποκτήσετε παιδί και προσπαθήσετε να μπείτε στα όρια του φυσιολογικού. Εάν δηλαδή ήδη κυοφορείτε, μιλήστε με το γιατρό σας για να περιορίσετε  τους κινδύνους.

 

γιατρός εξετάζει έγκυο

5. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ

Οι εγκυμονούσες με κατάθλιψη ή υψηλά ποσοστά άγχους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και γι’ αυτό χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα, γνωστά ως «εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης» (π.χ. Prozac, Paxil) αυξάνουν περαιτέρω σε ορισμένες γυναίκες τον κίνδυνο αυτόν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξετε αγωγή.

 

6. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό σημαίνει να παίρνετε καλούς υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής αλέσεως, να εντάξετε στη διατροφή σας υγιείς πηγές πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών, αλλά και να καταναλώνετε αρκετές μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Επιπροσθέτως, παρότι οι ερευνητές δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουροι, η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων, κυρίως από ψάρια όπως ο σολομός, φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα των πρόωρων γεννήσεων. Φάτε, επομένως, πολλά λιπαρά ψάρια, αβγά και φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, και ακόμη κι αν οι έρευνες δεν επαληθευτούν θα έχετε τουλάχιστον φροντίσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού σας.

Μια άλλη καλή δια τροφική επιλογή που θα σας προφυλάξει από τις πρόωρες γεννήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η επιλογή γευμάτων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη C. Η συνιστώμενη ποσότητα στις εγκύους είναι 1.200 mg ασβεστίου (περίπου 8 ποτήρια γάλακτος) και 85 mg βιταμίνης C (περίπου δηλαδή ένα πορτοκάλι). Επιπλέον, στο υγιεινό σας πρόγραμμα καλό θα ήταν να εντάξετε και την άσκηση, εάν και εφόσον η κατάσταση και το στάδιο της εγκυμοσύνης σας το επιτρέπουν.

Ενημερωθείτε από το γυναικολόγο σας για το τι είδους ασκήσεις μπορείτε να εκτελέσετε. Τέλος, παρότι ήδη το γνωρίζετε, οφείλουμε να αναφέρουμε πως για να αποφύγετε τον πρόωρο τοκετό αλλά και για να γεννήσετε ένα υγιές και φυσιολογικού βάρους μωρό θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα και να πείτε «αντίο» στα αλκοολούχα ποτά.

 

7. ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Παρότι λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν όταν ο τοκετός ξεκινήσει, μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα μπορείτε να προστατέψετε την υγεία του εμβρύου. Αρχικά, υπάρχει η δυνατότητα ο γιατρός να καθυστερήσει τον τοκετό μερικές μέρες ή και εβδομάδες με το να σας χορηγήσει τοκολυτικά, φάρμακα δηλαδή που περιορίζουν τις συσπάσεις που προκαλεί ο τοκετός. Μέσα σε αυτό το περιθώριο χρόνου που κερδίζεται ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή για να βελτιώσει την υγεία του μωρού, επιταχύνοντας την ωρίμανση των πνευμόνων του, που συνήθως είναι το βασικό πρόβλημα των πρόωρων νεογνών.

Επίσης, η καθυστέρηση του τοκετού προσφέρει στη γυναίκα  τον απαραίτητο χρόνο να μεταβεί έγκαιρα στο μαιευτήριο. Εάν, επομένως, αι σθανθείτε συσπάσεις που επαναλαμβάνονται κάθε δέκα λεπτά, εάν έχετε κολπική διαρροή υγρών, εάν αισθάνεστε πίεση στην πυελική χώρα, εάν νιώθετε  πόνους χαμηλά στη μέση ή έχετε κράμπες  που ξε κινούν  από την πλάτη και μεταφέ ρονται και στο μπροστινό μέρος του σώματος καλό θα ήταν να αρχίσετε να υποψιάζεστε πρόωρο τοκετό, ακόμη κι αν δεν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τέλος, εάν δεν νιώθετε σίγουρες ότι τα συμπτώματα που βιώνετε αποτελούν ενδείξεις πρόωρης γέννησης, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας. Πάντως, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός, αφού σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων έχετε λιγότερες από 50% πιθανότητες να γεννήσετε αμέσως μόλις πάτε στο μαιευτήριο, ακόμη κι αν έχετε όλα τα συμπτώματα πρόωρου τοκετού.

 

category: 
happy baby