Πως να απαντήσετε στα χιλιάδες «γιατί» ενός τρίχρονου!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κορίτσι γράφει με κιμωλία

Ένας από τους σημαντικούς τομείς ανάπτυξης του τρίτου χρόνου,της ζωής του παιδιού,είναι ο τομέας της ομιλίας.Καθώς φυσά τα τρίτα του κεράκια,η ομιλία του βελτιώνεται και αλλάζει και αρχίζει να θυμίζει όλο και περισσότερο τον τρόπο ομιλίας των μεγάλων.

 

Το παιδί αρχίζει να μιμείται τον τρόπο που μιλάτε εσείς, χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις που συνηθίζετε να επαναλαμβάνετε εσείς.Προσέχετε λοιπόν τις...εκφράσεις σας, καθώς τα μικρά σας παπαγαλάκια καραδοκούν και ακούν τα πάντα!

Αν και η εξέλιξη του λόγου διαφέρει από παιδί σε παιδί, στην πλειοψηφία τους τα παιδιά,γίνονται περισσότερο ομιλητικά όσο μεγαλώνουν.Δεν είναι όμως μόνο ότι διευρύνεται το λεξιλόγιό τους, συγχρόνως βελτιώνεται και το συντακτικό τους και πλέον όταν μιλούν, κάνουν λιγότερα λάθη.

Από την άλλη πλευρά,βλέπεις τα μάτια τους να βγάζουν σπίθες και το μυαλό τους να παίρνει χιλιάδες στροφές,καθώς ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα μονομιάς! Ο κόσμος γύρω τους είναι απίστευτα πολύχρωμος και ιδιαίτερα ενδιαφέρων και τα προ(σ)καλεί να τον ανακαλύψουν.

Και σε αυτή ακριβώς την φάση, μία λέξη εδραιώνεται στο λεξιλόγιό τους, αρχίζει και συνεχίζει όλες τις προτάσεις τους.

Η λέξη «γιατί;».

Ελάτε παραδεχτείτε το, όλοι εσείς που το το μικρούλι σας δεν έχει φθάσει σε αυτή την ηλικία, βρίσκετε το άρθρο μας υπερβολικό. Απλά περιμένετε και σε λίγο καιρό θα γίνετε κι εσείς ένας από αυτούς τους γονείς που τρέμουν αυτή την ερώτηση. Όχι διότι δεν θέλουν να απαντήσουν και να ικανοποιήσουν την περιέργεια του μικρού τους μπόμπιρα, αλλά γιατί ξέρουν ότι ο κατάλογος είναι ατελείωτος και κάθε απάντηση που δίνουν, γεννά νέες απορίες στα παιδιά, τα οποία ρωτούν ξανά και ξανά...γιατί;Το καλύτερο όλων δε, είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά δεν θα ξέρετε τί να του απαντήσετε, καθώς το μυαλό τους παράγει τις πιο απίθανες απορίες, που ούτε είχατε ποτέ φανταστεί.

Πρέπει να κατανοήσετε όμως, ότι τις περισσότερες φορές αυτό που στην πραγματικότητα επιζητά το παιδί είναι η επικοινωνία μαζί σας, καθώς χρησιμοποιεί το λεξιλόγιό του μαθαίνοντας καινούργιες έννοιες. Απολαμβάνει επίσης την προσοχή που του δείχνετε, κάθε φορά που απαντάτε στις ερωτήσεις του.

Το «γιατί;» δίνει μια νέα διάσταση στην περιέργεια του παιδιού. Το παιδί, σας βλέπει σαν πηγή γνώσης, θεωρεί ότι γνωρίζετε τα πάντα και θέλει να μάθει κι αυτό, όλα όσα ξέρετε. Αυτό που εσείς ως γονείς χρειάζεται να κάνετε είναι να εκμεταλλευτείτε σωστά αυτή τη φάση της αναζήτησης, όχι μόνο για να λύσετε τις απορίες του, αλλά για να το εκπαιδεύσετε πώς να χρησιμοποιεί τη λογική του και να κάνει τους λογικούς συνειρμούς που απαιτούνται, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χαρά της επικοινωνίας.

Τί να κάνετε:

-Απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια, χρησιμοποιώντας απλές λέξεις και φράσεις που αναγνωρίζει και μπορεί να καταλάβει.

-Αποφύγετε τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και τις πολλές λεπτομέρειες, όταν του εξηγήτε κάτι. Μείνετε στη βασική ανάλυση. Λίγα και ουσιώδη πράγματα αρκούν

-Μην του κόβετε τη φόρα, ακόμα κι αν επαναλαμβάνει τις ίδιες ή κάνει τις πιο απίθανες ερωτήσεις.Φανείτε υπομονετικοί.

-Αντιστρέψτε το παιχνίδι, κάνοντας κι εσείς ερωτήσεις στο παιδί, ενθαρρύνοντας τη μεταξύ σας επικοινωνία κια συνεπώς την αλληλεπίδραση.Αυτό βοηθά τα παιδιά αφάνταστα να προοδεύσουν.Όλοι έχετε δει κάποια παιδάκια που γνωρίζουν πολλά πράγματα.Είναι αυτά τα παιδάκια που οι γονείς τους συζητούν μαζί τους και τους εξηγούν τον κόσμο γύρω τους.

-Όταν το παιδί σάς κάνει μία ερώτηση, ανταπαντήστε ρωτώντας το «εσύ τι νομίζεις ότι είναι αυτό;». Θα εκπλαγείτε από το βάθος και τον πλούτο της σκέψης του παιδιού και πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι το παιδί ήθελε να μάθει κάτι διαφορετικό από αυτό που εσείς υποθέτατε ότι ρωτούσε.

-Αγοράστε βιβλία. Αγοράστε πολλά βιβλία,με θέματα που ενδιαφέρουν το παιδί και δείξτε του από μικρή ηλικία ότι μπορεί κανείς ν’ ανατρέξει σε αυτά,για ν’ απαντήσει στις απορίες του και να βρει πληροφορίες.

-Προτιμάτε πάντα τα βιβλία να είναι πολύχρωμα,διαφορετικά μεταξύ τους και με ωραίες εικόνες.Η εικονογράφηση σε αυτή την ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα παρατηρητικά και μαθαίνουν πολλά από τις εικόνες και τις γωτογραφίες.Μία εικόνα, ισούται με χίλιες λέξεις, λέει μία κινέζικη παροιμία. Και είναι αλήθεια!

happy baby