Περιποιηθείτε τα μαλλιά και τα νύχια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος γυναίκαΤι είδους αλλαγές πρέπει να περιμένετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας στα μαλλιά και στα νύχια σας;

 

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους. Δύο βασικές αλλαγές, που εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αποτελούν βασικά σημεία φροντίδας αλλά και περιποίησης από μέρους των γυναικών, είναι τα μαλλιά και τα νύχια, στα οποία εντοπίζουμε την ίδια ουσία, την κερατίνη.

 

Τα μαλλιά σας!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα μαλλιά κάθε γυναίκας ενδέχεται να αντιδράσουν διαφορετικά!

- Σε κάποιες γυναίκες τα μαλλιά γίνονται πλούσια και στιλπνά, ενώ σε άλλες δείχνουν άτονα ή γίνονται λιπαρά. Στις περισσότερες, τα μαλλιά γίνονται λιπαρά προς το τέλος της εγκυμοσύνης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων προγεστερόνης στο αίμα, οι οποίες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής. Ένα άλλο σημάδι, που μαρτυρά την αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής, είναι να παρατηρήσετε πως ενώ μακραίνουν γρήγορα, από την άλλη «πέφτουν» σε μεγαλύτερη συχνότητα από πριν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απότομης αλλαγής στην παραγωγή των ορμονών κατά τα 2 πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

- Επειδή, όπως προαναφέραμε, τα συμπτώματα και οι αλλαγές στην εγκυμοσύνη δεν είναι για όλες τις γυναίκες τα ίδια, κάποιες έγκυες θα παρατηρήσουν πως τα μαλλιά τους μπορεί σταδιακά να γίνονται πιο πυκνά και πιο γερά, χωρίς να τα χάνουν! Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των ορμονικών αλλαγών, καθώς πάνω από το 90% των μαλλιών σας περνά ταυτόχρονα σε αναγενή φάση, δηλαδή σε φάση ανάπτυξης! Σε αυτήν την περίπτωση λίγο μετά τον τοκετό είναι πιθανόν να αρχίσετε να χάνετε τα μαλλιά τα οποία δεν χάσατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μορφή πολλών… τουφών, προκειμένου να βγουν νέα μαλλιά! Η τριχόπτωση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί για διάστημα 18 μηνών, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να σας τρομοκρατεί, διότι ο όγκος των μαλλιών σας, εν τέλει, θα αποκατασταθεί.

- Αλλαγές ενδέχεται να παρατηρήσετε και στην τριχοφυΐα του σώματός σας, η οποία μπορεί να αυξηθεί και στο σώμα, αλλά και στο πρόσωπο!

 

Τι πρέπει να προσέξετε:

- Αποφεύγετε να βάφετε τα μαλλιά σας, γιατί οι βαφές περιέχουν χημικά συστατικά, τα οποία δεν κάνουν καλό ούτε στο έμβρυο αλλά ούτε και σε εσάς, διότι ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα σας ή ακόμη και να μην «πιάσει» το χρώμα των μαλλιών που επιθυμούσατε.

- Σημαντικό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από τα προϊόντα styling, τα οποία κουράζουν αλλά και καταστρέφουν την τρίχα σας. Εάν επιθυμείτε να κάνετε μία αλλαγή που θα αναζωογονήσει τα μαλλιά σας, μπορείτε να τα κόβετε λίγο στις άκρες, κάθε μήνα, ώστε να δυναμώνουν!

 

Τα Νύχια

- Οι περισσότερες γυναίκες δίνουν μεγάλη προσοχή στα νύχια, τα οποία όσο περισσότερο είναι περιποιημένα, τόσο πιο όμορφα δείχνουν τα άκρα! Τα φαινόμενα της ονυχολυσίας, του σπασίματος των νυχιών, αλλά και της σύντομης ανάπτυξης είναι άκρως φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε για να τα προστατέψετε είναι να χρησιμοποιείτε γάντια, όταν κάνετε δουλειές ή ανακατεύεστε με νερά, αλλά και κρέμα χεριών προκειμένου να τα ενυδατώνετε, αλλά και να τα προστατεύετε. Μετά τον τοκετό, μπορείτε να είστε ήσυχες πως τα νύχια σας θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, αν και κάποιες φορές γίνονται κάπως πιο εύθραυστα!

 

category: 
happy baby