Παρακολούθηση της καρδιά του εμβρύου σε mp3

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

υπερηχοςΆλλος ένας, νέος τρόπος παρακολούθησης της καρδιάς του εμβρύου υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια για το έμβρυο, αλλά και ότι θα σώσει ζωές με απλούστατο τρόπο, που περιλαμβάνει δύο μικρόφωνα, έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο internet!

 

 

Μια νέα ασφαλής προσέγγιση στην παρακολούθηση της καρδιάς του εμβρύου δίνει την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον θα σώζονται ακόμη περισσότερα έμβρυα που γεννιούνται με καρδιακά προβλήματα ή και πρόωρα. Η ελπίδα έρχεται όχι από την ιατρική, όπως κανονικά θα περιμέναμε, αλλά από το τμήμα Ηλετρονικής Μηχανικής του Ινστιτούτου  Μηχανολογίας και Τεχνολογίας Manoharbhai Patel στην Γκόντια της Ινδίας.

Ο επικεφαλής του τμήματος A. K. Mittra και οι συνάδελφοί του δημιούργησαν μια απλή συσκευή η οποία βασίζεται σε ένα σύστημα δύο μικροφώνων, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του εμβρύου όταν η μητέρα ξεκουράζεται ή κοιμάται και να στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα στην ίδια αλλά και στο γιατρό της για τυχόν αρρυθμίες του αγέννητου παιδιού της.

 

Η νέα συσκευή

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρακολούθηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου όταν η μαμά είναι στο σπίτι και ξεκουράζεται μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική στην έγκαιρη πρόβλεψη προβλημάτων και άρα στην πρόληψη της «προωρότητας» και άλλων προγεννητικών επιπλοκών. Η συσκευή που κατασκεύασαν οι μηχανικοί διαθέτει δύο μικρούς ακουστικούς αισθητήρες (μικρόφωνα), που παρακολουθούν με ευκολία την καρδιά του εμβρύου και τους παλμούς του και τροφοδοτούν με πληροφορίες έναν αναλυτή κυμάτων σε ένα pc συνδεδεμένο στο internet, που η μητέρα μπορεί να έχει δίπλα της. Το πρώτο μικρόφωνο συνδέεται στην κοιλιά της μητέρας για να προσλαμβάνει τους ήχους της καρδιάς του εμβρύου και το δεύτερο είναι τοποθετημένο σε κάποια απόσταση από την κοιλιά, για να προσλαμβάνει άλλους ήχους του σώματος. Το λογισμικό του υπολογιστή παίρνει τα στοιχεία των μικροφώνων και δημιουργεί αρχεία wav, τα οποία μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω για να διαπιστωθούν ανωμαλίες. Εάν εντοπιστεί πρόβλημα το αρχείο wav μετατρέπεται σε αρχείο mp3 (το γνωστό τύπο αρχείου που χρησιμοποιούμε για τη μουσική), ώστε να μπορεί να σταλεί μέσω του διαδικτύου στον υπολογιστή του γιατρού, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα παραπέμψει την έγκυο για περαιτέρω παρακολούθηση.

 

Η καρδιά του εμβρύου

Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να χτυπά στις 21-22 μέρες ζωής, αλλά οι αρρυθμίες εμφανίζονται συνήθως μετά το 2ο τρίμηνο κύησης, στο 1-2% των εμβρύων. Οι αρρυθμίες (δηλαδή ο ακανόνιστος ρυθμός που χτυπά η καρδιά είτε πρόκειται για βραδυκαρδίες είτε για ταχυκαρδίες) και ειδικά η απότομη πτώση των παλμών για περισσότερο από ένα λεπτό μπορούν να παρουσιαστούν αρκετό διάστημα πριν τελικά ο γιατρός εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς του εμβρύου, με τη βοήθεια και άλλων συμπτωμάτων και εξετάσεων. Κι αυτό γιατί συνήθως οι αρρυθμίες στο έμβρυο παρουσιάζονται τη νύχτα λίγο πριν η έγκυος πέσει για ύπνο και όχι στον τακτικό υπερηχογραφικό της έλεγχο. Εκείνη την ώρα είναι πιο χαλαρή, ο δικός της καρδιακός παλμός μειώνεται και άρα πέφτει η πίεσή της και εάν το έμβρυο είναι επιρρεπές σε πρόβλημα καρδιάς εμφανίζεται πτώση και στους δικούς του παλμούς. Το τυπικό υπερηχογράφημα που παρακολουθεί την ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να εντοπίσει μερικά προβλήματα, όμως δεν είναι επαρκές για τη συνεχή παρακολούθηση του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού. Αυτή τη στιγμή οι συγγενείς καρδιοπάθειες στα έμβρυα εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται με τη διενέργεια εμβρυϊκού υπερηχο-καρδιογραφήματος κατά τη 13η-14η ή 18η-22η εβδομάδα κύησης.

 

Επιτυχημένο, απλό και φθηνό!

Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι έχουν ήδη δοκιμάσει με πλήρη επιτυχία αυτό το σύστημα παρακολούθησης σε αρκετές γυναίκες που κυοφορούν, η καθεμία σε διαφορετικό στάδιο της εγκυμοσύνης της. Επίσης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι παθητικό, δηλαδή δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό της, καθώς δεν μεταδίδει οποιασδήποτε μορφής ενέργεια στο έμβρυο μέσω της μήτρας και άρα είναι και πολύ ασφαλές. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι η τεχνική αυτή είναι φθηνή καθώς το μόνο που προϋποθέτει είναι η μητέρα να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή και να έχει σύνδεση με το internet. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι μια τόσο απλή τεχνολογία θα εφαρμοστεί στην πράξη ώστε να γεννιούνται λιγότερα μωρά με καρδιακά προβλήματα!

 

Πηγή: Sciencedaily

 

happy baby