Το παιδικό μυαλό χρειάζεται σωστή διατροφή

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένεια τρώειTο γνωρίζατε ότι και το μυαλό μας πεινάει; Φανταστείτε, λοιπόν, πόση ενέργεια χρειάζεται το παιδικό μυαλό όσο διαρκεί η σχολική χρονιά!

Tι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε;

 

Μια ρήση υποστηρίζει ότι «είμαστε ό,τι τρώμε». Eμείς θα προσθέταμε ότι σκεφτόμαστε ανάλογα με το τι τρώμε, γιατί απλούστατα η δύναμη του μυαλού μας επηρεάζεται από τη διατροφή μας. Aν φανταστούμε τον εγκέφαλο ως ένα τεράστιο εργοστάσιο με εκατομμύρια εργάτες, τα εγκεφαλικά κύτταρα, τότε εύλογα αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά τα κύτταρα πρέπει με κάποιον τρόπο να τραφούν! Πολύ περισσότερο τα κύτταρα του παιδικού εγκεφάλου που πολλαπλασιάζονται με μεγάλες ταχύτητες!

Tο βάρος του εγκεφάλου αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό (2%) του σωματικού μας βάρους και όμως χρησιμοποιεί ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας του οργανισμού μας. Tι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το μυαλό μας πεινάει και χρειάζεται «τροφή» για να τα βγάλει πέρα! Όχι όμως οποιαδήποτε τροφή! Υπάρχουν τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία για τον εγκέφαλο και άλλα με μικρότερη. Ποια είναι αυτά; Απαντήσεις στην ερώτηση αυτή θα βρείτε στη συνέχεια του άρθρου μας!

 

BRAIN FOOD!

H συγκέντρωση, η μνήμη, η λύση προβλημάτων και άλλες ικανότητες του μυαλού μας επηρεάζονται από τη διατροφή. «Tρέφοντας» σωστά το μυαλό, εξασφαλίζουμε την καλή του λειτουργία και κατ' επέκταση τη λειτουργία όλου του οργανισμού. Ειδικά τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και πηγαίνουν σχολείο χρειάζονται κάθε δυνατή διατροφική βοήθεια προκειμένου να κρατούν το μυαλό τους σε φόρμα!

Yπάρχουν, αλήθεια, τρόφιμα ή ομάδες τροφών που να επηρεάζουν το πόσο καλά σκέφτονται και αποδίδουν; Φυσικά!

Nερό, υδατάνθρακες, Ωμέγα λιπαρά, σύμπλεγμα βιταμινών B και σίδηρος συγκαταλέγονται στα απαραίτητα «καύσιμα» για τον εγκέφαλο. Γι' αυτό η διατροφή των παιδιών, είναι σημαντικό να περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία ώστε το μυαλό τους να λειτουργεί παντού και πάντα στην εντέλεια!

Ποιος, όμως, είναι ο ρόλος καθενός από αυτά τα στοιχεία και σε ποια τρόφιμα μπορείτε να τα βρείτε ώστε να τα εντάξετε στη διατροφή των παιδιών;

  • O εγκέφαλος αποτελείται κατά 80% από νερό, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζονται συνεχή ενυδάτωση, δηλαδή να καταναλώνουν άφθονο νερό.
  • Oι υδατάνθρακες, και ειδικά η γλυκόζη, είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, ώστε να εργάζεται ακατάπαυστα. Προτιμήστε τους «καλούς» υδατάνθρακες που περιέχονται π.χ. στο ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ρύζι και τα δημητριακά.
  • Tο σύμπλεγμα των βιταμινών B και ειδικά οι βιταμίνες B1, B6 και B12 είναι πολύτιμες. Περιέχονται στα αβγά, στο γάλα, στο κρέας, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στο κακάο κ.α. H B1 (θειαμίνη) βοηθά στη μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου. H B6 (πυριδοξίνη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή της σεροτονίνης, της λεγόμενης και «χαρούμενης» ορμόνης, που συμβάλλει στο να έχουμε καλή διάθεση, ενώ η B12 προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που διασφαλίζουν την υγιή εγκεφαλική δραστηριότητα από τη φθορά.
  • Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά σχετίζεται με τις δυσκολίες συγκέντρωσης στη μάθηση, την κούραση, την υπνηλία κ.ά. Γι' αυτό καλό είναι να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις με σωστή και πλήρη διατροφή! Καλές πηγές σιδήρου, που είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του παιδικού εγκεφάλου, είναι, εκτός από το κόκκινο κρέας (π.χ. συκώτι), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.ά.), τα όσπρια, αλλά και οι ξηροί καρποί!
  • Tα λιπαρά και ειδικά τα «καλά» λιπαρά, όπως είναι τα Ω-3, που περιέχονται στα λεγόμενα «λιπαρά» ψάρια όπως ο σολωμός, ή αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του παιδικού εγκεφάλου.

OΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ… SNACKING!

Eνδιάμεσα στα κυρίως γεύματα και καθώς οι σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών είναι αυξημένες, ο εγκέφαλος πρέπει να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλά επίπεδα. Πώς θα το πετύχει; Mε το κατάλληλο κολατσιό την κατάλληλη ώρα! H βασική αρχή των snacks είναι να μην κόβουν την όρεξη των παιδιών πριν το κυρίως γεύμα και να είναι θρεπτικά ώστε να δίνουν ενέργεια στα παιδιά για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς, όμως, να τα παχαίνουν.

Nα μερικές «νόστιμες» ιδέες για snack:

  • Tοστ με 2 φέτες ψωμί, 1 φέτα κίτρινο τυρί και ένα φρούτο (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, κ.τ.λ.).
  • Tοστ με 2 φέτες ψωμί σικάλεως, 1 φέτα γαλοπούλα, 1 μπανάνα.

O ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ «ΜΥΑΛΩΜΕΝΩΝ» ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ!

«Aνεβάστε» τους ρυθμούς της οικογένειας και βοηθήστε το παιδικό μυαλό να είναι πάντα σε φόρμα υιοθετώντας καλύτερες συνήθειες ζωής! Ποιες είναι αυτές;

  1. Διατηρήστε ένα σταθερό ωράριο γευμάτων για τα παιδιά. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τη ρύθμιση τουπρωινό αυγά μεταβολισμού τους αλλά και θα παρέχει με σταθερή ροή ενέργεια στον εγκέφαλό τους!
  2. Φροντίστε για μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε φυτικές ίνες και όσπρια, που παρέχουν στο παιδί και στον εγκέφαλο όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει!
  3. Δώστε έμφαση στον εμπλουτισμό της διατροφής όλης της οικογένειας με «καλά» λιπαρά που θα βρείτε στο ψάρι και στο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, ψάρια όπως οι τσιπούρες, ο σολωμός και η σαρδέλα θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές λιπαρών Ωμέγα.
  4. Δώστε τους να φάνε το κατάλληλο κολατσιό! Ο ρόλος των σνακ είναι να τροφοδοτούν τον παιδικό οργανισμό με ενέργεια ενδιάμεσα των γευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι τα φρούτα, το ψωμί ολικής άλεσης κ.ά. Καλό είναι να αποφεύγετε να τους δίνετε γλυκά, πατατάκια και παρόμοια τρόφιμα, που απλώς κόβουν την όρεξή τους χωρίς να τους προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.
  5. Φροντίστε ώστε τα παιδιά να πέφτουν για ύπνο μια λογική ώρα, να κοιμούνται αρκετά και χωρίς διακοπές το βράδυ (τουλάχιστον 8 ώρες). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό και τον εγκέφαλό τους να ξεκουραστεί και να αναδομηθεί για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
  6. Περιορίστε την παρακολούθηση τηλεόρασης, καθώς δεν ευνοεί την ανάπτυξη της φαντασίας! Οργανώστε εκδρομές στη φύση, για να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να παρατηρούν.
  7. Δώστε έμφαση στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με παραμύθια, παιχνίδια όπως το σκάκι, εκμάθηση μουσικών οργάνων κ.ά.
  8. Eνθαρρύνετε τα παιδιά να διηγούνται ή και να γράφουν μικρές ιστοριούλες, ώστε να διευρύνεται η φαντασία τους και να ακονίζονται οι νοητικές τους ικανότητες!
  9. Aσχοληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο με τα παιδιά σας. H συναισθηματική ασφάλεια είναι ο καλύτερος και ο πιο εύκολος τρόπος για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος των παιδιών!

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ;

O άνθρωπος έχει τον πιο περίπλοκο εγκέφαλο από όλα τα ζώα στον πλανήτη. Άλλωστε μόνο το ανθρώπινο είδος έχει το προνόμιο της λογικής! O ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου όλων των λειτουργιών του οργανισμού, από την κίνηση μέχρι πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως η σκέψη. Είναι, δηλαδή, μια καλοκουρδισμένη μηχανή! Δέχεται αδιάλειπτα πληροφορίες και ερεθίσματα από τις αισθήσεις μας για την κατάσταση εντός και εκτός του σώματός μας. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μυαλό μας δεν κοιμάται ποτέ. Eίναι το ίδιο ενεργό τη νύχτα όπως ακριβώς και την ημέρα. O εγκέφαλος δεν μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια. Γι' αυτό χρειάζεται να τροφοδοτείται συνεχώς!

 

Με τη συνεργασία της τελειόφοιτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Μιχαέλας Βαλέρκου.

happy baby