Παιδική χαρά: Τι πρέπει να ελέγχουν οι γονείς;
Όλες οι παιδικές χαρές δεν είναι ασφαλείς για τα μικρά παιδιά. Τι πρέπει όμως να ελέγχουν οι γονείς, ώστε να επιλέξουν την κατάλληλη παιδική χαρά για το παιδί τους;
Σίγουρα, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για το μικρό σας από μια βόλτα στην παιδική χαρά. Εάν μάλιστα βρίσκεται και κοντά στο σπίτι σας, είστε από τους τυχερούς, γιατί θα μπορείτε να την επισκέπτεστε συχνά.
Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, τις εξορμήσεις σας, μάθετε μερικά χρήσιμα tip που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε εύκολα αν είναι ασφαλής η παιδική χαρά της γειτονιάς σας, και αν είναι κατάλληλη για τα παιχνίδια και τη διασκέδαση του μικρού σας; Εξετάστε τα παρακάτω και θα είστε σίγουροι για την επιλογή σας:
Κριτήρια επιλογής μιας παιδικής χαράς
Τοποθεσία
- Η τοποθεσία, που επιλέγεται ή παραχωρείται για τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς, πρέπει να εξυπηρετεί, όσον αφορά την πρόσβαση, κυρίως τους λιλιπούτειους επισκέπτες της. Οι παιδικές χαρές πρέπει να βρίσκονται κοντά σε σχολεία ή νηπιαγωγεία και γενικά σε κατοικημένες περιοχές, στις οποίες έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ασφαλείας, π.χ. διάβαση πεζών, φανάρια, ώστε να παρέχουν ασφάλεια και να εξασφαλίζουν την εύκολη προσέλευση των παιδιών.
Περίφραξη
- Η σωστή περίφραξη μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για τους μικρούς χρήστες του χώρου. Οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι πάντα περιφραγμένες ολόγυρα, για να μην έχουν τα παιδιά πρόσβαση στο δρόμο. Το ιδανικό ύψος περίφραξης είναι από ενάμισι μέτρο και πάνω, με κάθετα κάγκελα, ώστε να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν εύκολα τα παιδιά. Η είσοδος της παιδικής χαράς πρέπει να μένει μόνιμα κλειστή.
Επίσης, καλό είναι να υπάρχει μπάρα στο πεζοδρόμιο, επαρκούς μήκους στα σημεία εισόδου-εξόδου, ώστε να μην μπορούν να βγαίνουν κατευθείαν στο δρόμο τα παιδιά. Τέλος, ενδείκνυται πόρτα με σούστα και σύρτη.
Υπόστρωμα
- Το έδαφος στις παιδικές χαρές θα πρέπει να μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς μιας πτώσης.
Κατασκευές
- Όσον αφορά την ποιότητα των κατασκευών, μπορεί να υπάρχουν σιδερένιες, ξύλινες και πλαστικές κατασκευές. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κατασκευές μιας παιδικής χαράς είναι κυρίως η συντήρησή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ξύλο, εάν δεν συντηρείται συχνά, εμφανίζει αγκίδες. Το σίδερο, πάλι, στον ήλιο πυρώνει (γενικώς πρέπει να αποφεύγονται οι σιδερένιες τσουλήθρες). Τα παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων αποτελούν ένα εύχρηστο υλικό στις παιδικές χαρές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα στις κούνιες.
Τοποθέτηση κατασκευών
- Οι κατασκευές πρέπει να τοποθετούνται πάντοτε σωστά και από άτομα τα οποία να έχουν μηχανικές γνώσεις. Πρέπει να είναι στέρεες και να γίνεται η στήριξη των κάθετων δοκών σε τσιμέντο που καλύπτεται κατόπιν με χώμα ή άλλο μαλακό υλικό ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών. Το μέγιστο ύψος των κατασκευών δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο μέτρα και να συμπεριλαμβάνει τη σωστή προστασία για ενδεχόμενες πτώσεις. Πρέπει να υπάρχουν κάθετα κάγκελα ύψους 70 εκατοστών και άνω. Τα καθίσματα στις κούνιες πρέπει να είναι από πλαστικό ή από λάστιχο ή να είναι καλυμμένα από αφρώδες υλικό. Γενικά, οι κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να τοποθετούνται από εξειδικευμένα άτομα, τα οποία να φροντίζουν επίσης και τη συντήρησή τους επί μονίμου βάσεως.
Επίβλεψη
- Όσο ασφαλής και αν είναι μια παιδική χαρά, δεν παύει να αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνεχής επίβλεψη των μικρών παιδιών. Οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και να χαίρονται το παιχνίδι.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;
Τα παιδιά απολαμβάνουν πολύ το παιχνίδι στην παιδική χαρά. Το παιχνίδι αποτελεί μέσο επικοινωνίας του παιδιού με τους μεγαλύτερους, αλλά και σταθερό σημείο επαφής με τους συνομηλίκους τους. Η ευκαιρία για παιχνίδι σε έναν υπαίθριο παιχνιδότοπο προσφέρει στο παιδί μία επιπλέον απόδραση στο φυσικό περιβάλλον. Με το παιχνίδι στην παιδική χαρά ή το πάρκο, το μικρό σας ασκεί την κινητικότητά του και ξεκινά για τη μεγάλη περιπέτεια της κατάκτησης του «αγνώστου», εκτός του σπιτιού του.
Ταυτόχρονα, έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, μαθαίνει να προσεγγίζει συνομήλικους και μεγαλύτερους, να μοιράζεται πράγματα και παιχνίδια. Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι ή το παιχνίδι όπου τηρούνται κάποιοι κανόνες, αναπτύσσει επίσης την ικανότητά του να οργανώνεται αυθόρμητα σε ομάδες και πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα προς την κοινωνικοποίηση.
ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...
- Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό και ποτηράκια, χαρτομάντιλα και φαγώσιμα.
- Να ξεναγήσετε το μικρό σας στην παιδική χαρά και να του δείξετε πώς να ασχοληθεί με την κάθε δραστηριότητα, αλλά και να του υπενθυμίζετε συνεχώς τι πρέπει να προσέχει ώστε να μη χτυπήσει.
- Εάν φοβηθεί κάποιο παιχνίδι (την τσουλήθρα ή το μονόζυγο για παράδειγμα) μην το πιέσετε και μην κοροϊδέψετε το φόβο του. Αντίθετα αφήστε το να αποφασίσει μόνο του ποιο παιχνίδι του προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
- Εάν ο μπόμπιρας ή το κοριτσάκι σας είναι μικρότερο των 4 ετών, μάλλον θα κουραστείτε λίγο παραπάνω. Συγκεκριμένα πρέπει να το ακολουθείτε συνεχώς, να μην το χάνετε από τα μάτια σας και γενικώς να το επιβλέπετε. Τα ματάκια του, όμως, που θα λάμπουν από χαρά και τα ξαναμμένα από το παιχνίδι μαγουλάκια του θα σας αποζημιώσουν στο τέλος της βόλτας!
- Εάν η παιδική χαρά έχει σκάμμα, πάρτε μαζί σας κουβαδάκια και τσουγκράνες και αφήστε το μικρό σας να παίξει με το χώμα, χωρίς να φοβάστε μήπως λερωθεί.
Παίξτε με τα μεγαλύτερα παιδάκια σας κρυφτό και κυνηγητό. Θα το ευχαριστηθούν πολύ αλλά και εσείς θα ξαναβρείτε το παιδί που κρύβατε μέσα σας. Τέλος, μην ξεχνάτε κι εσείς φεύγοντας να πάρετε μαζί τα σκουπίδια σας.