Το παιδί που… τσιρίζει!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί φωνάζειΗ φύση των μικρών παιδιών τα «προστάζει» να εξερευνούν τις δυνατότητες αλλά και τις ικανότητές τους. Έτσι και οι κραυγές είναι άλλος ένας τρόπος εξερεύνησης της επικοινωνίας αλλά και του εαυτού τους!

 

Oι κραυγές είναι μια μορφή επικοινωνίας που διασκεδάζει τα μικρά παιδιά. Ήδη από τη βρεφική ηλικία έχουν εξερευνήσει τη δυνατότητα να παράγουν διαφορετικούς ήχους σε διάφορες εντάσεις. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να πείσετε το παιδί σας να σταματήσει να τσιρίζει;

 

Σωστή καθοδήγηση

Όπως συμβαίνει με κάθε νέο πείραμα των μικρών παιδιών, έτσι και για να μάθουν ποια ένταση στη φωνή είναι η σωστή χρειάζονται την κατάλληλη καθοδήγηση. Με άλλα λόγια είναι ευκαιρία εσείς οι γονείς να μάθετε στο παιδί σας ποιες πρακτικές είναι κοινωνικά αποδεκτές όταν επικοινωνούμε και ποιες όχι. Οι στρατηγικές για να καθοδηγήσετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας στο να σταματήσει να φωνάζει είναι απλές…

  1. Μη δείχνετε πανικόβλητοι ή θυμωμένοι όταν το παιδί αρχίζει να φωνάζει. Κάθε ένδειξη ότι αυτή του η συμπεριφορά σας βγάζει από την ηρεμία σας και χάνετε την ψυχραιμία σας του δίνει το μήνυμα ότι οι φωνές είναι ένας τρόπος να προσελκύσει την προσοχή σας. Με άλλα λόγια όταν μοιάζει να φωνάζει σε έναν τοίχο κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια. Εάν όμως πιστέψει ότι ο τρόπος του σας θύμωσε ή σας τρόμαξε, καταλαβαίνει ότι τουλάχιστον ασχολείστε μαζί του και φυσικά θα επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά κάποια στιγμή και θα αρχίσει να σας χειραγωγεί.
  2. Χρησιμοποιήστε χειρονομίες για να του δείξετε ότι πρέπει να κάνει ησυχία. Για παράδειγμα βάλτε το δάχτυλο στα χείλη σας ζητώντας ησυχία και πείτε του «μιλάμε με χαμηλή φωνή τώρα». Έτσι, διδάσκετε το μωρό φωνάζειπαιδί σας ότι προτιμάτε να ακούτε από εκείνο τους ωραίους και χαμηλούς ήχους που μπορεί να παράγει!
  3. Φωνάζουμε έξω! Μόλις αρχίζει να τσιρίζει βγείτε αμέσως έξω και αρχίστε να φωνάζετε μαζί του. Εάν ζείτε σε πολυκατοικία βέβαια δεν θα δείξουν κατανόηση οι γείτονες όμως αυτός είναι ένας παραστατικός τρόπος για να δείξετε στο παιδί ότι οι φωνές επιτρέπονται μόνο έξω από το σπίτι και όχι μέσα σε αυτό.

Γιατί φωνάζει;

  • Εντυπωσιάζεται από τη δύναμη της φωνής του!
  • Του αρέσει να δοκιμάζει την ένταση των ήχων!
  • Εντυπωσιάζεται από το πόσο άμεσα προκαλεί το ενδιαφέρον των μεγάλων και είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή τους και να δοκιμάσει τα όριά τους.
  • Είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη γνωστική διαδικασία και τη λεκτική του ανάπτυξη, όπου συνειδητοποιεί την ατομικότητά του.
  • Αν έχει αδέλφια που φωνάζουν, θέλει να τα μιμηθεί ή αν οι φωνές είναι συνηθισμένη πρακτική επικοινωνίας μέσα στο σπίτι, το παιδί δεν έχει άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσει. Μην ξεχνάμε ότι οι γονείς και ο τρόπος συμπεριφοράς τους αποτελεί πρότυπο για το κάθε παιδί.

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου, M.sc στη Σχολική Ψυχολογία, Νατάσας Γκοτσοπούλου.

happy baby