Παχύσαρκο παιδί; Προφυλάξτε το!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παχουλό παιδί, παχύσαρκο μωρό,Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και ως εκ τούτου οι παχύσαρκοι γονείς συνήθως κληροδοτούν τα περιττά κιλά τους, στα παιδιά τους.

 

Σε κάθε οργανισμό υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχουν το σωματικό βάρος, τη σύσταση του σώματος και την κατανομή του λίπους, καθώς και γονίδια που ελέγχουν την όρεξη και τον μεταβολισμό μέσω ενός καταρράκτη αλυσιδωτών αντιδράσεων όπου εμπλέκονται ορμονικοί και άλλοι μεταβολικοί παράγοντες. Αυτά τα γονίδια κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά και επομένως υπέρβαροι γονείς έχουν παχύσαρκα παιδιά και γονείς με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν παιδιά που παρουσιάζουν τάση για παχυσαρκία.

 

Η παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται και αφορούν την παιδική ηλικία, αλλά επιβαρύνουν πολύ και την ενήλικη ζωή των παιδιών αυτών. Καθώς μεγαλώνουν, πολλές αρρώστιες απειλούν την υγεία τους, συνήθως και σε συνδυασμό και με άλλα θέματα, ανεξάρτητα από τη διατροφή. Όλα αυτά δύναται να οδηγήσουν σε προσβολή του καρδιαγγειακού συστήματος και των ενδοκρινών αδένων, με ανάπτυξη συνήθως στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, νεφροπάθειας και άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Είναι επομένως πολύ σημαντική η πρόληψη της παχυσαρκίας με κάθε τρόπο. Αυτό θα συμβεί εάν δώσουμε προσοχή κατά κύριο λόγο στη διατροφή των παιδιών, με τήρηση των πιο κάτω κανόνων διατροφής που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  • Ακολουθήστε τη διατροφική πυραμίδα. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, που χρειάζεται κάθε οργανισμός για να αναπτυχθεί σωστά. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών και γλυκών τροφών.
  • Αθληθείτε συχνά. Περπατήστε, τρέξτε, κάντε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι προστατεύετε την υγεία τους και συγχρόνως διασκεδάζετε μοιραζόμενοι οικογενειακές στιγμές και ποιοτικό χρόνο μαζί τους.
  • Φροντίστε να μην λείπουν από το καθημερινό μενού και το τραπέζι της οικογένειας, τα λαχανικά και τα φρούτα.
  • Περιορίστε τα γλυκά και τα λίπη & επιλέξτε ποιοτικά υλικά για την παρασκευή του φαγητού.
  • Καθιερώστε τρία κύρια γεύματα, κατά την διάρκεια της ημέρας. Δώστε έμφαση στο πρόγευμα, το οποίο είναι απαραίτητο στα παιδιά, ενώ φροντίστε το βραδινό να είναι πιο λιτό.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, με άσκηση και πρόληψη, είναι δυνατό τα παιδιά να καταφέρουν να «ξεφύγουν» από τα παραπανίσια κιλά, που μόνο κακό θα κάνει και στην υγεία τους και στην εμφάνισή τους.

 

Πηγή: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

happy baby