Όταν το παιδί αργεί να μιλήσει!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κοριτσάκι σκεπτικόΤο μικρό σας αρνείται να συμμετέχει στις «φιλοσοφικές» σας συζητήσεις; Μην ανησυχείτε. Κάθε παιδί μιλάει σε διαφορετική ηλικία. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι συμβαίνει και γιατί!

 

Φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη

Όλα τα παιδιά προχωρούν προφορικά με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά τα περισσότερα μέχρι το 18ο μήνα έχουν αρθρώσει την πρώτη λέξη. Ακόμα κι αν οι λέξεις αυτές δεν είναι και τόσο κατανοητές! 

Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία αξίζει να σημειωθούν: 

  • Tα αγόρια τείνουν να αναπτύσσονται λίγο αργότερα σε σχέση με τα κορίτσια. 
  • Tα παιδιά που επικοινωνούν με τους μη λεκτικούς ήχους και ενέργειες αλλά σας κατανοούν πλήρως, συνήθως, είναι υγιέστατα. 
  • Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις γλωσσικής καθυστέρησης στα παιδιά κάτω των 3 ετών αποτελούν δική τους απόφαση. 
  • Tα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια αρχίζουν να μιλούν πολύ αργότερα, αφού πάντοτε έχουν κάποιον να μιλήσει γι’ αυτά!

Γενικά δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς οι λεκτικές δυσκολίες αυξάνονται.Tα προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας αποτελούν την πιο κοινή αναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά και έχουν επιπτώσεις στο 14%-20% των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η γλωσσική ικανότητα των 3χρονων παιδιών έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε έτη. 

 

Τις πταίει;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Συνήθως, όμως, τα παιδιά που αργούν να μιλήσουν απλώς δεν βρίσκουν το λόγο! Μπορεί, για παράδειγμα, οι γονείς τους να μην τους δίνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ή να προκαθορίζουν τις ανάγκες ή τις απαντήσεις των παιδιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι γονείς υποβάλλουν ερωτήσεις στο παιδί του στιλ «Προτιμάς να πιεις το χυμό σου και αργότερα το γάλα σου, έτσι δεν είναι;», δεν δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την τέχνη του λόγου, αφού ο τύπος αυτής της ερώτησης απαιτεί μια μονολεκτική απάντηση. Ένα ποσοστό της τάξης του  60% των περιπτώσεων  γλωσσικής καθυστέρησης, λοιπόν, οφείλεται απλώς και μόνο στο λάθος τρόπο συμπεριφοράς των γονιών, ενώ μόνο το υπόλοιπο 40% μπορεί να υπολανθάνει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα.

Μάλιστα, μόνο το 1 στα 10 παιδιά εμφανίζει καθυστερημένη ομιλία εξαιτίας κάποιου σημαντικού σωματικού ή νοητικού προβλήματος. 

 

Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν: 

  • Επίκτητη απώλεια ακοής (ως αποτέλεσμα μόλυνσης, κάποιας ασθένειας ή κάποιου τραυματισμού). 
  • Κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως η δυσλεξία ή ο αυτισμός. 
  • Κάποια μορφή νευρικής εξασθένησης. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη ανίχνευση και επέμβαση είναι σημαντικές, έτσι ώστε το παιδί σας να αποφύγει περαιτέρω κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα. 

 

Eάν ανησυχείτε ζητήστε βοήθεια!

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Έχετε, ωστόσο, κατά νου ότι εάν πρόκειται για παιδί κάτω των 2 ετών, τότε η γλωσσική καθυστέρηση μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική. 

  • Εάν εν τέλει το παιδί χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση, τότε θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ειδικών για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, όπως κάποιου λογοθεραπευτή, ενός ψυχολόγου, ενός εργοθεραπευτή και φυσικά ενός παιδιάτρου-αναπτυξιολόγου, οι οποίοι και θα σας καθοδηγήσουν σχετικά με το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν και τελικά θα κάνουν τη διάγνωση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσο πιο σύντομα διαγνωστεί το πρόβλημα, τόσο το καλύτερο. 

Βοηθήστε το παιδί να μιλήσει

Ανεξάρτητα από το εάν η λεκτική καθυστέρηση του παιδιού προέρχεται από σωματικές ή περιβαλλοντικές αιτίες, υπάρχουν πολλά τα οποία μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού: 

- Αφιερώστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο παιδί σας. Μιλήστε, διαβάστε και τραγουδήστε μαζί του.

- Περιορίστε το χρόνο που παρακολουθεί τηλεόραση το παιδί. Ακόμη και τα αποκαλούμενα «εκπαιδευτικά» προγράμματα στερούν από το παιδί σας το λεκτικό παιχνίδι του διαλόγου.

- Επιδοκιμάστε τις προσπάθειες που κάνει το παιδί σας να μιλήσει, ακόμη κι όταν δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει κάτι. 

- Διαβάστε του κατάλληλα για την ηλικία του βιβλία, ακόμη κι όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού! Εκμεταλλευτείτε την ώρα που περιμένετε μαζί του στην τράπεζα για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, ή κάποια διαδρομή με το λεωφορείο.

- Γράψτε με το νέο έτος το μικρό παιδί σας στον παιδικό σταθμό. Η συναναστροφή με τα άλλα παιδάκια θα του «λύσει» κυριολεκτικά τη γλώσσα.

 

Βοήθεια, το παιδί μου τραυλίζει!

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρείται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ο τραυλισμός. Οι γονείς τις περισσότερες φορές πανικοβάλλονται και αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως τα περισσότερα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ευφράδεια καθώς μεγαλώνουν και οι γλωσσικές τους ικανότητες θα καλυτερέψουν. Η έλλειψη ροής του λόγου είναι συχνότερη κατά την προσχολική ηλικία, όταν το παιδί μαθαίνει να μιλάει, ειδικότερα, δε, όταν το παιδί μαθαίνει να εκφράζει καινούριες, αφηρημένες έννοιες. Εάν, πάντως, η ανησυχία σας δεν καταλαγιάζει, τότε θα πρέπει να πάρετε αρχικά μία πρώτη γνώμη από έναν παθολόγο Λόγου και Ομιλίας, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για να συμπεράνει εάν υφίσταται πρόβλημα ή όχι.

Τέλος, πρέπει να παρατηρείτε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυξάνεται ή ελαττώνεται η έλλειψη ευφράδειας στο λόγο του.

 

happy baby