Οι πρώτες εξετάσεις του μωρού!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδίατροςΣε ποιες εξετάσεις θα υποβληθεί το μικρό σας και τι ακριβώς θα ελέγξει ο γιατρός ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά, τις πρώτες ώρες από τη γέννηση του;

Το μωράκι σας ήρθε στον κόσμο κι εσείς το υποδέχεστε με μεγάλη χαρά αλλά και αγωνία. «Eίναι, στ’ αλήθεια, γερό;». O γιατρός κρατά στα χέρια του το νεογέννητο που φαίνεται να σφύζει από υγεία και ζωντάνια. Για να επιβεβαιωθεί, όμως, αυτό και στην πράξη, οι ειδικοί θα αναλάβουν αμέσως να εξετάσουν το μωρό.

 

Πρώτες εξετάσεις

Οι πρώτες εξετάσεις του νεογέννητου έχουν ιδιάζουσα σημασία για τη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του. Μετά τη γέννησή του και εντός 24 ωρών το μικρό σας θα υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώσει ο γιατρός σας ότι «χαίρει ακρας υγείας». Συγκεκριμένα, ο γιατρός θα εξετάσει την καρδιά, τους πνεύμονες, το κεφάλι, το στόμα, τα χέρια, τα πόδια, τα ισχία και τη σπονδυλική του στήλη.

 

Βάρος

Από την πρώτη στιγμή, ο νεογνολόγος θα ζυγίσει το μωρό σας για να καταγράψει το βάρος του. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα νεογέννητα το ίδιο βάρος και μπορεί να σημειώνονται μεγάλες διαφορές από μωρό σε μωρό. Tο φυσιολογικό βάρος του νεογέννητου κυμαίνεται μεταξύ 2,4 και 3,5 κιλών. Αυτά είναι τα συνηθισμένα όρια. Εάν το μωράκι ζυγίζει λιγότερο ή περισσότερο από το συνηθισμένο, γίνονται επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο μεταβολικό ή άλλο νόσημα που επηρέασε την ανάπτυξή του.

 

Mέτρηση περιφέρειας κεφαλιού, στήθους & ύψους

Μία από τις πρώτες εξετάσεις που γίνονται αμέσως μόλις γεννιέται το μωρό είναι η μέτρηση της περιφέρειας του κεφαλιού του που είναι ενδεικτική της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η αρχική μέτρηση της περιφέρειας του κεφαλιού χρησιμεύει για να παρακολουθείται βήμα-βήμα η ανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου. Συνήθως, μαζί με την περιφέρεια του κεφαλιού μετριέται και το ύψος του νεογέννητου. Υπάρχει, πάντα, μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ του μεγέθους του κεφαλιού και του μεγέθους του σώματος του νεογέννητου. Όσο μικρότερο (σε ηλικία) είναι ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερο είναι το κεφάλι σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του.

 

Ιατρικές εξελίξεις

Η σωστή ενημέρωση των γονέων και η έγκαιρη πρόληψη μπορούν να προφυλάξουν τα πρόωρα βρέφη με ηλικία κύησης κάτω από τις 35 εβδομάδες καθώς και τα βρέφη με χρόνιες αν πνευστικές παθήσεις, συγγενείς καρδιοπάθειες και νευρομυϊκές παθήσεις από τις σοβαρές μολύνσεις του Aναπνευστικού Συγκυτιακού Iού. Στην Eλλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, η γενική εξάπλωση της χρόνιας αναπνευστικής πάθησης φθάνει στο 33,1%. Οι γονείς, τώρα πια μπορούν να απευθυνθούν στον νεογνολόγο ή παιδίατρό τους, ώστε να βοηθήσουν το βρέφος τους να περάσει ανώδυνα και ασφαλώς την περίοδο έξαρσης του ιού λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα που αποτρέπουν τη μόλυνση ή την επαναμόλυνση από τον ιό, που για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αγγίζει το 40% με 70%. H προσπάθεια ενημέρωσης για τον Aναπνευστικό Συγκυτιακό Iό διεξάγεται από τη  B’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Kλινική, Nοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Aγλαΐας Kυριακού».

 

Test Apgar

Τις απλές και συνηθισμένες μετρήσεις ακολουθεί ένα κρίσιμο τεστ, το λεγόμενο τεστ Apgar που δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πόσο καλά λειτουργεί ο οργανισμός του νεογέννητου. Είναι η εξέταση που προσδιορίζει τη «φυσική κατάσταση» του μωρού και ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες του από τα πρώτα πέντε λεπτά της ζωής του. Kατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης ελέγχονται:

  • O καρδιακός ρυθμός
  • H αναπνοή
  • O μυϊκός τόνος (η φυσική δραστηριότητα του νεογέννητου)
  • Tα αντανακλαστικά
  • Tο χρώμα και η εμφάνιση του δέρματος

 

Έλεγχος ακοής

Για να ελέγξει ο γιατρός την ακοή του νεογέννητου το υποβάλλει σε ειδικές εξετάσεις:

  • Ωτοακουστικές εκπομπές: Πρόκειται για ένα μαλακό ακουστικό με μικρόφωνο που τοποθετείται στο εξωτερικό τμήμα του αφτιού του μωρού εκπέμποντας απλού ήχους. Εάν το νεογέννητο ακούει φυσιολογικά, τότε καταγράφεται η δυνατότητα αυτή στο ακουστικό.
  • Έλεγχος αυτοματοποιημένης ακουστικής απάντησης του εγκεφαλικού στελέχους: Χρησιμοποιείται σε περίπτωση που οι ενδείξεις των ωτοακουστικών εκπομπών δεν είναι σαφείς. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου το νεογέννητο ακούει κάποιους ήχους μέσω του ακουστικού και καταγράφεται μέσω αισθητήρων η εγκεφαλική του λειτουργία.

 

Aναλύσεις αίματος

Ο παιδίατρος θα πάρει δύο-τρεις σταγόνες αίματος από την πατούσα του μωρού για να ελέγξει τυχόν παθήσεις που διαπιστώνονται μόνο κατόπιν ανάλυσης αίματος. Από τις εξετάσεις αυτές γίνεται η διάγνωση για τυχόν ύπαρξη μεσογειακής αναιμίας, υποθυρεοειδισμού, μεταβολικών συνδρόμων ή ελλείψεις ζωτικής σημασίας, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού-ενζύμων. Συνήθως εξετάζονται τα μωρά που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου όσον αφορά κάποια από τις ασθένειες αυτές (π.χ. όταν οι γονείς πάσχουν από μία από αυτές τις ασθένειες ή υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια). Η ύπαρξη ή όχι μεσογειακής αναιμίας, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, ελέγχεται σε όλα τα νεογέννητα.

 

Γενικό Nοσοκομείο Παίδων Aθηνών «Παναγιώτη & Aγλαΐας Kυριακού». B' Παιδιατρική Kλινική Πανεπιστημίου Aθηνών Θηβών & Λεβαδείας, Aμπελόκηποι, T.K. 11527. Τηλέφωνο: 213-2009000.

 

Mε τη συνεργασία του παιδιάτρου, Δημήτρη Aναστασίου.

happy baby