Οι 10 κανόνες του έξυπνου γονιού!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και μωρό φωτογραφίαΠοιά λέξη λένε πιο συχνά οι γονείς στα παιδιά τους;

Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα το μαντέψατε! Η πρώτη λέξη που λένε πιο συχνά, είναι το «σ’αγαπώ» η δεύτερη λέξη είναι το «μη»!

 

Η πρώτη λέξη έχει σχέση με την έκφραση των συναισθημάτων και είναι καλό να ακούγεται συχνά, ενώ η δεύτερη λέξη έχει σχέση με την τάξη & την πειθαρχία, εν γένει τον ορισμό των ορίων που θέτετε και επιθυμείτε να ακολουθούν τα παιδιά σας. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει, διότι δεν έχετε καταφέρει να τους δώσετε να κατανοήσουν τους οικογενειακούς κανόνες & τι επιτρέπεται και τι όχι, αναγκάζεστε συνεχώς να λέτε τα ίδια και τα ίδια και να επαναλαμβάνετε συνεχώς «μη αυτό», «μη εκείνο», «μη το άλλο».

 

Από τη στιγμή που το μωρό ξεκινήσει να μπουσουλά & αργότερα να περπατά, θέλει να τα εξερευνήσει όλα! Όσα πράγματα έβλεπε τόσο καιρό από μακρυά και του έκαναν εντύπωση,τώρα έχει την δυνατότητα να τα...πλησιάσει και να τα περιεργαστεί. Η περιέργειά του είναι απίστευτη και η επιθυμία του για εξερεύνηση μεγάλη. Επομένως όσους κανόνες του επιβάλλετε, όσα «μη» και αν του πείτε το παιδί δεν θα σας ακούσει. Θέλει να πιάσει με τα χέρια του και να περιεργαστεί τα πάντα μέσα στο σπίτι, γιατί μόνο μέσω της αφής & της γεύσης, μπορεί να κατανοήσει τι  είναι. Το αποτέλεσμα; Ένα επαναλαμβανόμενο «μή», ακούγεται συνεχώς από τα χείλη σας, όμως αντί να διορθώνει χειροτερεύει τα πράγματα.Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ακόμη το σωστό από το λάθος. Λόγω της ηλικίας τους, δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν το καλό από το κακό, το ακίνδυνο από το επικίνδυνο και αυτό είναι λογικό!

 

Απλά νιώθουν την έντονη παρόρμηση να δοκιμάσουν τα πάντα.Βρίσκονται περιτρυγυρισμένα από ένα μαγικό κόσμο, που κρύβει συναρπαστικές εμπειρίες, νέες γνώσεις & εικόνες. Φανταστείτε εσάς μέσα σε ένα κατάστημα ρούχων ή μέσα σε ένα κατάστημα αυτοκινήτων για να ικανοποιήσουμε και τον μπαμπά, από όπου θα μπορούσατε να πάρετε και να δοκιμάσετε τα πάντα! Καταπληκτικό δεν θα ήταν; Έτσι νιώθει και το μωρό σας! Η γνώση έρχεται μέσα από την αναζήτηση & τη δοκιμή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αναποδογυρίσει τον καφέ που μόλις ετοιμάσατε πάνω στο τραπέζι ή θα αδειάσει όλες τις κατσαρόλες από το ντουλάπι στο πάτωμα για να παίξει. Το μωρό δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του, τις πράξεις & τις παρορμήσεις του, λόγω ηλικίας και λόγω ανωριμότητας. Δεν έχει κανέναν αυτοέλεγχο. Άρα οι γονείς χρειάζεται να μεριμνήσουν για την ασφάλειά του,ορίζοντας κανόνες.Επειδή όμως το παιδί είναι μικρό και δεν μπορεί βεβαίως να κατανοήσει αυτούς τους κανόνες, αρχικά θα τους ακολουθείτε εσείς!

 

Χρειάζονται όρια από τους γονείς

Οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι λίγο πριν το παιδί γίνει 1 έτους, είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να μπουν οι βάσεις της πειθαρχίας, ώστε το παιδί να αρχίσει να βιώνει τις πρώτες ματαιώσεις των επιθυμιών του, έτσι ώστε μέσω αυτής της διαδικασίας, να αρχίσει να καταλαβαίνει τι επιτρέπεται και τι όχι, μέσα στον μικρόκοσμό του.

Βέβαια το μωρό δεν μπορεί αρχικά να αφομοιώσει τους κανόνες που ισχύουν στον κόσμο των ενηλίκων. Χρειάζεται χρόνος, επανάληψη, και πολλές υπενθυμίσεις ώσπου τελικά να το καταφέρει.

Ο ρόλος συνεπώς των γονιών είναι να παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή για το παιδί τους, ματαιώνοντας διάφορες παράλογες επιθυμίες του. Χρειάζεται αυτοί να βάλουν τα πρώτα όρια σε αυτόν τον απέραντο, ωραίο & μαγικό κόσμο, τον οποίο το μωράκι σας αρχίζει να γνωρίζει.

Τα όρια δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά. Πρέπει να είναι δίκαια & σχετικά απλά, μα συγχρόνως συγκεκριμένα, σταθερά & το βασικότερο; Aμετάβλητα! Όμως ναι μεν χρειάζεται να μπουν όρια στη συμπεριφορά και τα «θέλω» του παιδιού, όμως παράλληλα πρέπει να αφήσετε ελεύθερο το παιδί να αναπτυχθεί & να μεγαλώσει. Πως όμως θα γίνει αυτό; Μήπως αν αρχίζετε να το περιορίζετε, να το μαλώνετε, να το φοβερίζετε, θα εμποδίσετε την ανάπτυξή του και την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του; Ποιός είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό; Φροντίστε για την ασφάλεια του παιδιού και των αντικειμένων που σας ενδιαφέρουν λειτουργώντας με βάση το μυαλό και  όχι με βάση την δυνατότητά σας να τα εξουσιάζετε λέγοντας «μη το κάνεις» και «κακό παιδί».

Σίγουρα δεν θέλετε να μεταμορφώσετε το παιδάκι σας σε ένα  ντροπαλό ή φοβισμένο ανθρωπάκι, από τις συνεχείς απαγορεύσεις, έτσι δεν είναι;

Για να έχει η λέξη «μή» βαρύτητα, όταν την ξεστομίζετε, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την εξυπνάδα σας, για να βάλετε τάξη και σας προτείνουμε διάφορους τρόπους, ώστε να διαλέξετε αυτούς που ταιριάζουν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία & στο στυλ της διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζετε.

 

Aκολουθείστε τους παρακάτω 10 απλούς κανόνες!

  • Εξαφανίστε τους πειρασμούς και τις πιθανές πηγές διαμάχης, δημιουργώντας ένα φιλικό για το παιδί περιβάλλον μέσα στο σπίτι σας.
  • Αφήστε μερικά αντικείμενα που δεν κινδυνεύουν να σπάσουν, ώστε να δει το παιδί τι συμβαίνει, όταν πέσουν κάτω.
  • Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις. Πείτε για παράδειγμα. «Ας αφήσουμε το βαζάκι στη θέση του» αντί να πείτε τρομαγμένοι «μη, όχι, κακό». Αν δεν θέλετε να σπάσει το βαζάκι πάρτε το από εκεί! Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως: «μη, όχι, ποτέ» με την παραμικρή αφορμή. Tα πολλά «όχι» και «μη» χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, όταν επαναλαμβάνονται συνέχεια. Γι’ αυτό βάλτε προτεραιότητες στις απαγορεύσεις σας.
  • Για την ασφάλεια, την υγεία & την διατροφή δεν διαπραγματευόμαστε!Να είστε σταθεροί και απόλυτοι σε κάποιες βασικές απαγορεύσεις. Ότι απαγορεύεται σήμερα, απαγορεύεται & αύριο. Τηρήστε λοιπόν με συνέπεια τους κανόνες που εσείς θέτετε.
  • Αποφύγετε τις φωνές και τον άγριο ή επιθετικό τόνο, όταν βάζετε απαγορεύσεις. Ο τόνος της φωνής πρέπει να είναι ήπιος, αλλά το ύφος σας αυστηρό, έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει ότι η διαφορά δεν βρίσκεται στις φωνές αλλά στο νόημα αυτών που λέτε. Επειδή αυτό είναι δύσκολο κομμάτι, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές πρόβες, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι κάτι που θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού!
  • Η απαγόρευση πρέπει να βρίσκει σύμφωνους και τους δύο γονείς. Δεν μπορεί ο ένας να αναιρεί τα λεγόμενα του άλλου, γιατί τότε το παιδί παίρνει διπλό και διφορούμενο μήνυμα, το οποίο το μπερδεύει.
  • Εξασφαλίστε πολλές εναλλακτικές προτάσεις. Αν αρνηθείτε κάτι στο μωράκι, καλό είναι να έχετε να του προσφέρετε κάτι άλλο σε αντάλλαγμα, ματαιώνοντας ανώδυνα τις πιθανόν παράλογες επιθυμίες του.
  • Αποσπάστε την προσοχή του. Σε αυτή την ηλικία τα παιδάκια ξεχνούν εύκολα. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα ενδιαφέροντα ερεθίσματα, ώστε να στρέφετε το ενδιαφέρον του αλλού.
  • Οι επικρίσεις σας, όταν κάνετε παρατηρήσεις, πρέπει να στρέφονται εναντίον της πράξης και όχι εναντίον του παιδιού. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως «κακό παιδί». Αντίθετα, δώστε έμφαση στο αποτέλεσμα της πράξης. Προτιμήστε δηλαδή να εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι.Πείτε για παράδειγμα «Δεν ρίχνουμε κάτω το φαγητό, γιατί λερώνει το χαλί».
  • Να εκτιμάτε την καλή διαγωγή του παιδιού, κάθε φορά που αυτό την επιδεικνύει. Φανείτε γεναιόδωροι με τις επιβραβεύσεις σας όποτε υπακούει στις εντολές σας.Αυτό θα τα κάνει να επιδεικνύει συχνότερα αυτή την συμπεριφορά.Τέλος δείτε πως μπορείτε να τα προστατεύσετε από επικίνδυνους πειραματισμούς,φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο για την ηλικία τους!
happy baby