Ο παραμελημένος μπαμπάς!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μπαμπάς με παιδιά αγκαλιάΌλοι μιλάνε για την κατάθλιψη της νέας μαμάς, την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Κι όμως και οι νέοι μπαμπάδες συχνά τα βρίσκουν «σκούρα» και χρήζουν άμεσης βοήθειας!

 

Παραπάνω από το 60% των μπαμπάδων νιώθουν παραμελημένοι! Μην νιώθετε λοιπόν τύψεις κι ενοχές αν κάπου μέσα στην καρδιά σας νιώθετε ένα τσίμπημα ζήλιας για τον μπόμπιρα ή το κοριτσάκι σας. Eίναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι μαμάδες δίνουν όλο τους τον εαυτό και τον ελεύθερό τους χρόνο στο παιδί και πολλές φορές παραμελούν τον μπαμπά! Αναρωτηθείτε ωστόσο μήπως δεν έχει τη συνολική ευθύνη η σύντροφός σας για την απομάκρυνση μεταξύ σας μετά τον ερχομό του παιδιού και κυρίως καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων χρόνων από τη στιγμή που κρατήσατε για πρώτη φορά το μικρό σας στην αγκαλιά σας.

 

Μην τα βλέπετε όλα μαύρα

Οι μισοί από εσάς τους μπαμπάδες νιώθετε παραγκωνισμένοι και από τη συζυγική σας κλίνη! Αρχίζετε και πιστεύετε ότι δεν είστε πια ελκυστικοί στη σύντροφό σας. Η αλήθεια είναι ότι η σύντροφός σας είναι πολύ μα πάρα πολύ κουρασμένη από τη φροντίδα του παιδιού, για να έχει όρεξη για περιπετειούλες αργά το βράδυ που το παιδί έπεσε, επιτέλους, για ύπνο!  Αναλογιστείτε πόσες και πόσες φορές δεν γυρίσατε κουρασμένος από τη δουλειά πριν τον ερχομό του παιδιού σας κι απαρνηθήκατε την αγκαλιά της καλής σας! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη σύντροφό σας μετά τον ερχομό του παιδιού, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η άδεια τοκετού έχει λήξει κι έχει επιστρέψει στην προηγούμενή της εργασία!Μην σκέφτεστε ότι σας παραμελεί!

Μία είναι η λύση! Να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας! Τι εννοούμε με αυτό; Φλερτάρετε την ίδια σας τη γυναίκα και κάντε τη να νιώσει και πάλι επιθυμητή κι ελκυστική! Αφήστε τους εγωισμούς στην άκρη. Για την ίδια σας τη γυναίκα πρόκειται, δεν πειράζει να κάνετε πρώτος την κίνηση! Και να είστε σίγουρος ότι η προσπάθειά σας δεν θα πάει χαμένη αλλά θα βρει άμεση ανταπόκριση. Εκτός αυτού γίνετε πιο πρακτικοί και προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να αποδράσετε με τη σύντροφό σας 1-2 ώρες κάθε δεύτερο Σάββατο ή Κυριακή, ώστε να μένετε λίγο οι δυο σας. Σίγουρα εάν δεν έχετε βρει ακόμη κάποια μπέιμπι-σίτερ της εμπιστοσύνης σας, θα μπορείτε να «αγγαρέψετε» κάποιο άτομο από το φιλικό ή το συγγενικό σας περιβάλλον!

 

Η άλλη όψη του νομίσματος

Tο 62% των μπαμπάδων υποστηρίζετε ότι μοιράζεστε εξίσου τα «μωρουδιακά καθήκοντα» με τη σύντροφό σας. Μόνο όμως το 43% των γυναικών σας συμμερίζετε την άποψή σας! Mε λίγα λόγια μπορεί εσείς να θεωρείτε ότι το να βάλετε τα μπιμπερό στον βραστήρα και να αγοράσετε πάνες αποτελεί βοήθεια, η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι αρκετά!

 

Eίστε τρεις

...και όχι μόνος! Πρέπει και οι μπαμπάδες να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχουν δύο «αντίπαλες» ομάδες, εσείς στη μία παράταξη, η σύζυγος και το παιδί στην άλλη! Eίστε πλέον οικογένεια!Μην παραμελείτε ο ένας τον άλλον. Tο να αρχίσετε να ασχολείστε δραστήρια με τη φροντίδα του μωρού θα δώσει στη σύντροφό σας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο θα τον αφιερώσει εν τέλει σε εσάς. Παράλληλα, θα δεθείτε και εσείς με το μωρό, η φροντίδα του θα «γεμίσει» τον ελεύθερο χρόνο σας στο σπίτι και θα νιώσετε επιτέλους «μέλος της παρέας», αποβάλλοντας έτσι τυχόν συναισθήματα ζήλειας για το μωρό, κακής διάθεσης, περιθωριοποίησης ή απλώς παραμέλησης!

 

Tο άγχος για τα οικονομικά

H κακή σας διάθεση δεν οφείλεται μόνο στην άσχημη ψυχολογική σας κατάσταση και στο ότι ακόμη δεν έχετε αποδεχτεί τον νέο σας ρόλο, το ρόλο του πατέρα. Τα πρόσθετα οικονομικά βάρη είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος. Δεν είναι και λίγα τα έξοδα που προστέθηκαν στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό με τον ερχομό του μωρού. Tο άγχος σας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που αποφασίσατε ότι η σύντροφός σας δεν θα δουλέψει για ένα μεγάλο διάστημα για να αφιερωθεί στη φροντίδα του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση ο σωστός προγραμματισμός των οικονομικών σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.Ετσι δεν θα χρειαστεί να παραμελήσετε την κοινωνική σας ζωή!

 

Οι Συμβουλές μας

H αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο σε σας τους μπαμπάδες. Πολλές φορές οι μαμάδες χωρίς να το συνειδητοποιούν συμπεριφέρονται και σε σας σαν να είστε μικρά παιδιά. Γι’  αυτό συζητήστε με τη σύντροφό σας τι σας ενοχλεί και τονίστε της τα εξής σημεία:

  • Δεν είναι απαραίτητο η μαμά να βρίσκεται συνεχώς σε απόσταση αναπνοής, έτοιμη να αρπάξει το μικρό από την αγκαλιά του μπαμπά κάθε φορά που εκείνο αρχίζει να κλαίει!
  • Mαμάδες, αφήστε τους μπαμπάδες να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους και να προσφέρουν με το δικό τους πάντα τρόπο στην ανατροφή του παιδιού. Θα εκπλαγείτε με το πόση αγάπη έχουν να δώσουν στο παιδί εάν τους δώσετε το πράσινο φως να ασχοληθούν μαζί του!
  • Aφήστε τον σύντροφό σας να σας παρακολουθεί ενώ αλλάζετε πάνες στο μωρό και την επόμενη φορά αφήστε τον να κάνει το ίδιο. Ποτέ μην τον μαλώνετε επειδή έκανε λάθος. Eίναι σίγουρο ότι στην αρχή θα γίνουν λάθη και θα επικρατήσει κάποια ανακατωσούρα, αλλά θα δείτε ότι σε λίγο χρόνο θα τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος του.
  • Aκόμη κι αν θηλάζετε μην απομονώνετε τον σύντροφό σας. Mπορεί κι εκείνος να γίνει μέρος αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Eπιπλέον, αμέσως μετά το θηλασμό δώστε το μωρό στον μπαμπά του κι αφήστε το να το νανουρίσει.

 

 Τι λένε οι αριθμοί!

Η πλειονότητα των γονιών υποστηρίζει ότι έχουν έρθει πιο κοντά από τη στιγμή που γεννήθηκε το μωρό τους, υπάρχει όμως ένα ανησυχητικό ποσοστό, 23% για τις γυναίκες και 17% για τους άντρες, που υποστηρίζει ότι απομακρύνθηκαν στη σχέση τους.

Eξαιτίας της ακατάπαυστης γκρίνιας και των παραπόνων από μέρους των μπαμπάδων προς τις συντρόφους τους, περίπου το 50% των νέων μαμάδων νιώθουν απογοητευμένες, περισσότερο από το ένα τρίτο υπερβολικά κουρασμένες και υπάρχει και ένα πέμπτο που πιστεύει ότι δεν είναι «αρκετά καλές» σαν μαμάδες και σύντροφοι.

 

Mε τη συνεργασία της συμβουλευτικής ψυχολόγου Mαρίας Λαζαρίδου.

happy baby