Ο αδελφός μου είναι άρρωστος!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μικρό και μεγάλο αδελφάκιΤι συμβαίνει όταν ένα από τα παιδιά της οικογένειας αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας; Πώς αντιδρούν τα αδέλφια του και πώςπρέπει να χειριστούν την κατάσταση οι γονείς;

 

Είθισται τα μεγαλύτερα αδέλφια να γίνονται προστατευτικά απέναντι στα μικρότερα. Αυτή είναι η αποστολή του μεγάλου αδελφού ή της μεγάλης αδελφής.Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που είτε μικρότερα είτε μεγαλύτερα τα παιδιά αναλαμβάνουν μια ειδική αποστολή: να συμφιλιωθούν με την ιδέα να αγαπήσουν και να φροντίσουν το αδελφάκι τους που έχει πρόβλημα υγείας, είτε πρόκειται για ειδικές ανάγκες είτε για κάποια ασθένεια (π.χ. διαβήτης) ή κάποια ψυχολογική διαταραχή (π.χ. αυτισμός).

Το να υπάρχει μέσα στην οικογένεια ένα παιδί που χρειάζεται αυξημένη φροντίδα είναι πρόκληση όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τα υγιή αδέλφια του, που πρέπει να αντιληφθούν τι συμβαίνει και να βοηθήσουν όσο μπορούν. Όμως όσο πιο μικρά είναι σε ηλικία τόσο πιο δύσκολο είναι να κατανοήσουν γιατί οι γονείς τους ασχολούνται με το αδελφάκι τους, ενώ συχνά οι γονείς παραμελούν τα υγιή τους παιδιά. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι σύλλογοι για παιδιά με ειδικές ανάγκες στοχεύουν συνήθως μόνο στην ψυχολογική υποστήριξη των γονέων και όχι των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας που είναι υγιή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουν οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις;

 

ΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι ανάλογα με την ηλικία του ένα παιδί μπορεί να αντιληφθεί διαφορετικά πράγματα για την αδελφική ασθένεια ή ανικανότητα. Συγκεκριμένα:

 • Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας: Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν την ασθένεια σε όλο το εύρος της. Επιπλέον δεν είναι σε θέση να εκφραστούν λεκτικά, επομένως εκφράζουν τα συναισθήματά τους με τη συμπεριφορά τους και τις αλλαγές σε αυτή. Παρατηρούν διαφορές στα αδέλφια τους με ειδικές ανάγκες, αλλά δεν κατανοούν απόλυτα γιατί αυτά τα παιδιά χρειάζονται έξτρα φροντίδα.
 • Παιδιά σχολικής ηλικίας: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις διαφορές με τα αδέλφια τους και κατανοούν την ορολογία της κατάστασης του άρρωστου παιδιού. Μπορεί να εκδηλώσουν φόβο ότι η ασθένεια είναι κολλητική ή να αισθανθούν ενοχές που είναι υγιή. Μερικά δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των γονιών, ενώ άλλα «θυσιάζονται» για τα αδέλφια τους. Τα συναισθήματά τους είναι αλληλοσυγκρουόμενα σε αυτή την ηλικία απέναντι στα άρρωστα αδέλφια τους.
 • Προέφηβοι και έφηβοι: Αντιλαμβάνονται πλήρως τις παραμέτρους της ασθένειας και μάλιστα μπορεί ακόμη και να ερευνήσουν γι’ αυτή και να κάνουν εξειδικευμένες ερωτήσεις για να μάθουν περισσότερα. Τους ενδιαφέρει πώς η κατάσταση του άρρωστου παιδιού μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους ζωή, την αποδοχή από τους συνομηλίκους τους, ενώ πα ράλληλα μπορεί να ανησυχούν για το μέλλον του και να δεχτούν να αναλάβουν ευθύνες και καθήκοντα που δεν τους αναλογούν.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!

Ένα παιδί με αυξημένες ανάγκες φροντίδας, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, μοιραία γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γονέων. Το αποτέλεσμα, όταν υπάρχουν υγιή αδέλφια, είναι να αισθάνονται ότι παραγκωνίζονται οι δικές τους ανάγκες• και όπως είναι φυσικό αντιδρούν. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους, όπως:

 • Τα παιδιά αισθάνονται μόνα ή παραμελημένα και ζηλεύουν την έξτρα προσοχή του παιδιού με το πρόβλημα υγείας.
 • Εύχονται να είχαν και εκείνα πρόβλημα για να τα προσέξουν οι γονείς ή ενίοτε προσποιούνται πως έχουν κάποιο πρόβλημα για να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους.
 • Ανησυχούν ότι το πρόβλημα του αδελφού τους είναι μεταδοτικό και θα κολλήσουν.
 • Προσπαθούν να μη γίνονται βάρος στους γονείς τους, γι’ αυτό δεν ζητούν τίποτα, μοιάζουν να «θυσιάζονται» για το άρρωστο παιδί και ενίοτε αισθάνονται ένοχα επειδή είναι υγιή.
 • Ντρέπονται για το πρόβλημα υγείας που έχει το αδελφάκι τους, γι’ αυτό δεν κάνουν παρέες ή αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό.
 • Καταπιέζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα για να μην επιβαρύνουν την οικογένεια.
 • Ανησυχούν σε υπερβολικό βαθμό για την υγεία και το μέλλον του άρρωστου παιδιού.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ;

μικρά αδελφάκια στο κρεβάτιΗ κύρια και βασικότερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο γονιός είναι να μιλήσει έγκαιρα και ανοιχτά στο παιδί του για το πρόβλημα που έχει το αδελφάκι του, στην κατάλληλη γλώσσα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά συχνά επιδεικνύουν εξαιρετική ωριμότητα και μπορούν να γίνουν τα καλύτερα στηρίγματα για τα αδέλφια τους που πάσχουν, αρκεί οι γονείς να χειριστούν σωστά το θέμα. Σε μια οικογένεια όπου οι γονείς έχουν ενοχές για την ασθένεια του ενός παιδιού, το υγιές παιδί θα έχει και εκείνο ενοχές και θα κρύβεται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένειά του.

Αντίθετα όσο πιο ενημερωμένο είναι ένα παιδί, τόσο πιο χρήσιμο είναι, πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις παραμέτρους της ασθένειας, αλλά και προετοιμασμένο για το μέλλον. Επιπλέον, οι γονείς είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τους και τις ανάγκες των υγιών παιδιών τους, τις οποίες εάν δεν καλύψουν ανοίγουν και άλλα προβληματικά «μέτωπα» μέσα στην οικογένεια. Έτσι, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι και τα υγιή παιδιά χρειάζονται προσοχή αλλά και χρόνο, που θα περνούν με τους γονείς τους, χωρίς να σκέφτονται διαρκώς την κατάσταση του αδελφού ή της αδελφής τους. Ιδού τι πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς:

 • Όταν προγραμματίζετε τις οικογενειακές δραστηριότητες να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα όλοι μαζί. Εάν κάποια δραστηριότητα είναι πολύ κουραστική ή ασύμβατη με το παιδί που έχει πρόβλημα, αναθέστε προσωρινά τη φροντίδα του σε κάποιον έμπιστο και μη στερήσετε από το άλλο σας παιδί την έξοδο.
 • Ενθαρρύνετε τα υγιή παιδιά σας να αναπτύξουν ενδιαφέροντα και χόμπι και εξασφαλίστε τους χώρο και χρόνο γι’ αυτά.
 • Φροντίστε ώστε το υγιές παιδί να κάνει και υγιείς φίλους. Εάν είναι προβληματισμένο για το πώς θα τους παρουσιάσει το πρόβλημα που έχει το αδελφάκι του, εξηγήστε του τι πρέπει να λέει και κάντε μερικές πρόβες διαλόγων σχετικά για να βοηθηθεί.
 • Αναθέστε κατά τέτοιον τρόπο τις ευθύνες, ώστε ακόμη και το παιδί με ειδικές ανάγκες ή πρόβλημα υγείας να έχει καθήκοντα, υποχρεώσεις αλλά να υπακούει και σε κανόνες στο μέτρο των δυνατοτήτων του αλλά και όσο του επιτρέπει η κατάστασή του.Μην υπερφορτώνετε το άλλο σας παιδί με ευθύνες που δεν του αναλογούν, όσο πρόθυμο κι αν είναι.
 • Ενθαρρύνετε οικογενειακές συζητήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπου όλοι θα εκφράζουν τη γνώμη τους, τα αισθήματά τους για την κατάσταση, είτε αρνητικά είτε θετικά, αλλά και τις απορίες τους.
 • Βρείτε ευκαιρίες για να επαινείτε τα αδέλφια που παραστέκονται στο πρόβλημα του παιδιού σας, το βοηθούν και σκέφτονται ομαδικά. Έτσι, τους δίνετε το μήνυμα ότι κάθε πρόβλημα αντιμετωπίζεται καλύτερα ομαδικά!
 • Απαντάτε ειλικρινά στα παιδιά σας για το πρόβλημα που έχει το αδελφάκι τους και κυρίως εμφυσήστε τους μια θετική στάση ζωής, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζετε. Η θετική σκέψη είναι ο καλύτερος και ο πιο υγιής τρόπος να βοηθήσετε το άλλο ή τα άλλα σας παιδιά να αντεπεξέλθουν και να αντλήσουν δύναμη.

Αφιερώστε αρκετό χρόνο και στα υγιή παιδιά σας και να μην τα παραμελείτε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιή!

 

Με τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριαςοικογενειακής συμβούλου, Χαράς Παπασαράντη.

happy baby