«Να μείνω σπίτι σήμερα;»

παιδί κρυωμένο

Η νέα σχολική περίοδος σηματοδοτεί –εκτός από μαθήματα– και κρυολογήματα. Ποια συμπτώματα σας υποχρεώνουν να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι και να μην το στείλετε παιδικό σταθμό ή σχολείο;

 

Φανταστείτε την εικόνα: Αποβραδίς η μικρή σας κόρη ανεβάζει λίγο πυρετό (37,8° C) και τη βάζετε νωρίς στο κρεβάτι. Την άλλη μέρα ξυπνάει απύρετη, κεφάτη κι έτοιμη για το σχολείο.

Εσείς δεν ξέρετε τι να κάνετε: να τη στείλετε σχολείο ή να την κρατήσετε στο σπίτι μήπως και ανεβάσει ξανά πυρετό; Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές τα συμπτώματα των παιδιών είναι γρίφος.

Πώς θα μπορέσετε να καταλάβετε αν πρέπει να πάει ή όχι παιδικό σταθμό ή σχολείο; Η απλή απάντηση είναι να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του παιδιάτρου, που είναι και ο μόνος που έχει τη γνώση να σας κατατοπίσει. Εμείς σας δίνουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες... υγείας!

 

Πυρετός

Να πάει: Εάν το παιδί είναι πάνω από 4 μηνών, η θερμοκρασία του την προηγούμενη μέρα ήταν κάτω από 38° C, πίνει υγρά και δεν έχει παρουσιάσει αλλαγές στη συμπεριφορά του (π.χ. είναι ανόρεχτο ή νωθρό), μπορεί να πάει την επόμενη μέρα στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, ανάλογα με την ηλικία του.  

Να μην πάει: Για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών καλό είναι να καλείτε τον παιδίατρο ακόμη και με την υποψία πυρετού (πάνω από 37,5° C) ή μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά τους και να μην τα πηγαίνετε στον βρεφονηπιακό σταθμό. Τα μεγαλύτερα παιδιά (νηπιαγωγείου και δημοτικού) πρέπει να μένουν στο σπίτι όταν ανεβάζουν πυρετό πάνω από 37,9° C περίπου. Αυτό όχι μόνο επειδή ό,τι και να έχει το παιδί πιθανόν να είναι μεταδοτικό αλλά και διότι ένα παιδί με πυρετό δεν είναι σε θέση να συγκεντρωθεί και να συμμετέχει μέσα στην τάξη. Κρατήστε το επομένως στο σπίτι και το ξαναστέλνετε στο σχολείο μόνο εάν έχει προηγηθεί ένα απύρετο 24ωρο.

 

Εμετός 

Να πάει: Εάν το παιδί έκανε μόνο μία φορά εμετό σε ένα 24ωρο, καθώς αυτό δεν είναι ένδειξη ότι περνάει κάποια λοίμωξη ούτε ότι κινδυνεύει από αφυδάτωση. Μερικές φορές τα παιδιά κάνουν εμετό επειδή αρκετή βλέννα από ένα πρόσφατο κρυολόγημα έχει ξεραθεί και εμποδίζει την αναπνοή τους ή επειδή ίσως έφαγαν κρυφά πολλά γλυκά!  

Να μην πάει: Εάν το παιδί έκανε εμετό από 2 φορές μέσα σε ένα 24ωρο, καλό είναι να το κρατήσετε σπίτι. Φροντίστε να του δίνετε τακτικά ένα με δύο κουταλάκια από κάποιο υγρό ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ειδικά εάν πρόκειται για βρέφος πρέπει να εξετάσετε πόσες φορές ούρησε και εάν τα ούρα είναι σκούρα κίτρινα, για να καταλάβετε εάν έχει αφυδατωθεί. Μη στείλετε το παιδί στο βρεφονηπιακό σταθμό ή το σχολείο αμέσως μόλις σταματήσει να κάνει εμετό. Είναι προτιμότερο πρώτα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για το πότε είναι κατάλληλη στιγμή να πάει ξανά σχολείο. 

 

Ερεθισμένα μάτια 

Να πάει: Όταν το λευκό μέρος του ματιού είναι ελαφρώς πιο ροζ και το υγρό που βγάζουν τα ματάκια του παιδιού είναι καθαρό και ρέον, καθώς αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει κάποια μεταδιδόμενη αλλεργία.

Να μην πάει: Εάν το μάτι ή τα μάτια του παιδιού έχουν κλείσει από τσίμπλες, είναι πολύ κόκκινα και βγάζουν κιτρινωπό ή πρασινωπό υγρό. Αυτά είναι συμπτώματα επιπεφυκίτιδας που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι τουλάχιστον για ένα 24ωρο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

 

Διάρροια 

Να πάει: Εάν τα κόπρανα του παιδιού είναι ελαφρώς πιο αραιά και το παιδί συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Μερικά παιδιά παθαίνουν ελαφριάς μορφής διάρροια μόνο και μόνο επειδή κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα χυμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστα.

Να μην πάει: Εάν πηγαίνει στην τουαλέτα πάνω από 3 φορές τη μέρα και τα κόπρανά του είναι υδαρή, πρέπει να μείνει στο σπίτι, καθώς πιθανότατα έχει κάποια λοίμωξη. Εάν παρατηρήσετε αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, ενημερώστε το γιατρό. Εάν η διάρροια συνοδεύεται από εμετό και πάλι ενημερώστε το γιατρό, ώστε να σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την αφυδάτωση του παιδιού. Μην το στείλετε σχολείο εάν δεν δυναμώσει ή δεν περάσει εντελώς η διάρροια. 

 

κοριτσάκι άρρωστοΠονόλαιμος 

Να πάει: Ο πονόλαιμος που συνοδεύεται από μυτούλα που τρέχει, χωρίς πυρετό, είναι συνήθως ακίνδυνος και το παιδί μπορεί να πάει παιδικό σταθμό ή σχολείο.

Να μην πάει: Εάν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πρησμένους αδένες, πυρετό, πονόλαιμο ή στομαχόπονο καλέστε το γιατρό. Ειδικά εάν το παιδί είναι πάνω από 3 ετών μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο είναι πιθανή σε αυτές τις ηλικίες. Θα χρειαστεί να πάρει τουλάχιστον μια μέρα αντιβίωση πριν επιστρέψει στο σχολείο, όμως σε κάθε περίπτωση ο γιατρός καθορίζει πότε μπορείτε να το αφήσετε να επιστρέψει.

 

Στομαχόπονος 

Να πάει: Εάν είναι το μόνο σύμπτωμα και το παιδί είναι ενεργητικό, όπως συνήθως, τότε πιθανόν να είναι απλώς ένα σύμπτωμα δυσκοιλιότητας ή ακόμα και νεύρων!

Να μην πάει: Εάν ο στομαχόπονος συνοδεύεται από εμετό, διάρροια, πυρετό και το παιδί δεν έχει διάθεση για τίποτα, είναι ώρα για το γιατρό. Οξύς πόνος στο στομάχι και ίσως φούσκωμα μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης, όπως μια σοβαρή δυσκοιλιότητα, σκωληκοειδίτιδα κ.ά. 

 

Κρυολόγημα 

Να πάει: Εφόσον το παιδί δεν έχει πυρετό και ο καιρός δεν είναι πολύ κακός, μπορεί να πάει. Άλλωστε εάν κάθε φορά που μια μυτούλα τρέχει τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, τότε θα αδειάσουν  οι τάξεις από μαθητές!

Να μην πάει: Εάν το παιδί έχει  έντονο βήχα με φλέγματα ή είναι νωθρό ή κάνει πυρετό, τότε ενημερώστε άμεσα το γιατρό του. 

 

Με τη συνεργασία του υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, ειδικού παιδιάτρου, Μάριου Ανδρέου.

happy baby