Το μωρό μου φοβάται το μπάνιο!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στο μπάνιοΜάθετε τι μπορεί να είναι τελικά αυτό που φοβίζει το μικρό σας όταν έρχεται η ώρα του μπάνιου και πώς να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει!

Όπως εσείς ανησυχείτε όταν έρχεται η ώρα να ανοίξετε την ενότητα «μπάνιο» για το μικρό σας, έτσι και εκείνο είναι λογικό να φοβάται τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι κατά μία έννοια πρωτόγνωρη!

Όντως, η διαδικασία του μπάνιου, όσο διασκεδαστική μπορεί να είναι για κάποια μωρά, τόσο δύσκολη μπορεί να είναι για κάποια άλλα. Το νερό, η μετάβαση από το βρεφικό μπανάκι στη μεγάλη μπανιέρα και το πότε τελικά το παιδί σας είναι έτοιμο να κάνει μόνο του μπάνιο είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες που συναντούν οι περισσότεροι γονείς! Κάθε φόβος όμως ξεπερνιέται με υπομονή και προσπάθεια!

 

Ο φόβος για το νερό!

Πολλά μωρά και νήπια δεν αρέσκονται να κάνουν μπάνιο, κι αυτό γιατί συνήθως φοβούνται το νερό! Τα μωρά από 9 μηνών, κατά τη μετάβαση από το βρεφικό μπανάκι ή τα χέρια των γονιών τους στην τεράστια μπανιέρα με νερό, καταλαμβάνονται από το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς τους, το οποίο γενικεύουν και τελικά το εκφράζουν μέσα από το φόβο τους για το νερό! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους ώστε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο άμεσα και να μετατρέψετε την ώρα του μπάνιου σε λιγότερο «επίπονη» εμπειρία για το μικρό σας!

Χρήσιμες συμβουλές!

Να κρατάτε πάντα το μωράκι σας από το μπράτσο, τουλάχιστον μέχρι να μάθει να στέκεται κανονικά μόνο του! Πέρα από το ότι πρέπει να γίνεται αυτό για λόγους ασφαλείας, κάντε το και επειδή η σωματική επαφή θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι είστε εκεί δίπλα του, κοντά του και δεν έχετε φύγει από το χώρο! Όσον αφορά στο λούσιμο των μαλλιών του, προσπαθήστε να το κάνετε να γείρει το κεφαλάκι του λιγάκι προς τα πίσω για να το πλύνετε, τοποθετώντας για παράδειγμα διάφορα αυτοκολλητάκια στο ταβάνι, προκειμένου να έχει κάτι να κοιτάζει και μιλήστε του με ήρεμη και γλυκιά φωνή για να σας εμπιστευτεί και να ξεχαστεί!

 

Ο φόβος των νηπίων

Φόβο για το νερό έχουν, όμως, και τα νήπια, κι αυτό γιατί ακόμη και όταν βρίσκονται στην ηλικία των δύο ή των τριών ετών δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν πότε υπάρχει πραγματικά κίνδυνος και πότε όχι, αλλά ούτε είναι σε θέση να… περιορίσουν την φαντασία τους!

Έτσι, για παράδειγμα, ένα παιδί δύο ετών μπορεί να φοβάται ότι το σιφόνι θα το… ρουφήξει, όπως ρουφά και το νερό, ενώ ένα παιδί τριών ετών μπορεί να φοβάται ότι μέσα από την τρύπα του σιφονιού και τη δίνη του νερού θα εμφανιστεί ένα… τέρας! Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τη φοβία του με το νερό, είναι να το αφήσετε να πειραματιστεί με αυτό! Πώς; Δώστε του βαρκούλες, παπάκια και διάφορα άλλα χαριτωμένα παιχνιδάκια ή ακόμη και αντικείμενα του σπιτιού σας, όπως, για παράδειγμα, ποτιστήρια ή παγοθήκες, ώστε να έχει να πειραματίζεται και ταυτόχρονα να παίζει! Έτσι, σιγά σιγά θα σταματήσει να φοβάται το νερό και η ώρα του μπάνιου μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ώρα για παιχνίδι! Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, το πιο πιθανό είναι να μη θέλει να κάνει μπάνιο γιατί φοβάται μην πέσει νερό στα ματάκια του! Γι’ αυτό δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διάφορα καπελάκια ή μάσκες, προκειμένου να προστατευτεί εκείνη η περιοχή! Αυτό είναι μία καλή λύση για όλους!

 

Η τεράστια μπανιέρα φοβίζει!

Είναι λογικό το μικρό σας να φοβάται ή να μη νιώθει άνετα να πλυθεί μέσα σε μία τεράστια μπανιέρα, από εκεί που είχε συνηθίσει να κάνει μπάνιο σε ένα μικρό βρεφικό μπανάκι ή στον νιπτήρα! Να θυμάστε ότι όταν πια το μικρό σας φτάσει στο στάδιο του μπάνιου στην μπανιέρα, θα πρέπει να τοποθετείτε κάθε φορά στον πάτο της τα ειδικά πατάκια για να μη γλιστρήσει. Πέρα από την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει το παιδί σας εκεί μέσα, να ξέρετε ότι εάν αποκτήσει κάποια κακή εμπειρία από ολίσθηση στη μπανιέρα, το πιο πιθανό είναι να του πάρει παραπάνω χρονικό διάστημα για να ξεπεράσει το φόβο του!

Πάντως, αν έχετε εντοπίσει ότι το μικρό σας γκρινιάζει κάθε φορά που έστω πλησιάζει την μπανιέρα, μπορείτε απλά να δοκιμάσετε να του δώσετε λίγο χρόνο! Αφήστε το για παράδειγμα μέσα στην μπανιέρα –χωρίς νερό φυσικά– με τα αγαπημένα του παιχνιδάκια για να παίξει, προκειμένου να εγκλιματιστεί. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν αφήνουμε ένα μωρό μόνο του, γι’ αυτό να το προσέχετε μένοντας συνεχώς δίπλα του, αλλά και για να νιώθει εκείνο μεγαλύτερη ασφάλεια βλέποντας ότι είστε κι εσείς εκει! Αν πάλι, παρόλες τις προσπάθειες που έχετε κάνει, το μωρό σας συνεχίζει να φοβάται το μέγεθος της μπανιέρας, δοκιμάστε να αγοράσετε μία μεγάλη λεκάνη και κάντε το μπάνιο εκεί για λίγο καιρό ακόμα. Δείτε το απλά ως ένα επιπλέον μεταβατικό στάδιο, μέχρι το μωρό σας να συνηθίσει και να σταματήσει να φοβάται. Εάν αυτό που μισεί είναι το λούσιμο, προσπαθήστε να το κάνετε να φαίνεται σαν παιχνίδι ξεβγάζοντάς του τα μαλλιά με τα πλαστικά παιχνίδια-κυπελλάκια του ή και φορώντας του ένα ειδικό καπελάκι που δεν αφήνει το νερό να μπει στα μάτια και στα αφτιά του!

 

Να ξέρετε ότι…

…τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τους φόβους τους που σχετίζονται γενικότερα με το μπάνιο, περίπου, στην ηλικία των 4 ή 5 ετών! Λίγη υπομονή μόνο χρειάζεται, λοιπόν, και πολλή αγάπη!

happy baby