Μαστίτιδα:τι πρέπει να γνωρίζετε!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαστίτιδα, θηλασμόςΤι είναι η μαστίτιδα, πού οφείλεται, πώς θεραπεύεται και τι οφείλετε να προσέξετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

 

H μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή των αδένων του στήθους, η οποία προκαλείται συνήθως εξαιτίας της κόπωσης της μητέρας αλλά κυρίως για την εμφάνισή της ευθύνεται κάποιο μικρόβιο που κατάφερε να εισχωρήσει στους γαλακτοφόρους πόρους είτε από το στόμα του μωρού, είτε εξαιτίας των σκασμένων θηλών που ευνοούν την είσοδο μικροβίων. Η μαστίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις θηλάζουσες που αφήνουν μεγάλο μεσοδιάστημα ανάμεσα στους θηλασμούς, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πέτρωμα στο στήθος. Τα περισσότερα περιστατικά μαστίτιδας κάνουν την εμφάνισή τους τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

 

Συμπτώματα

Η μαστίτιδα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

Έντονος πόνος στο στήθος

Ερυθρότητα του δέρματος του στήθους

Πυρετός

Πόνος στις αρθρώσεις και ρίγη

Σκληρότητα των θηλών

Θερμότητα και οίδημα στον γαλακτοφόρο πόρο

Κόπωση

 

Μαστίτιδα και θηλασμός

Ο λανθασμένος θηλασμός συχνά αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την εμφάνιση της μαστίτιδας, καθώς όταν η μητέρα δεν «αδειάζει» επαρκώς το στήθος της αυτό ευνοεί την εμφάνιση μαστίτιδας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το μωρό σας να θηλάζει σωστά, ώστε να «αδειάζει» το στήθος και όχι απλά να πιπιλάει τη θηλή. Επιπλέον, πρέπει να «βγάζετε» τακτικά γάλα, ώστε η ροή του να συνεχίζεται φυσιολογικά. Ακόμη όμως κι αν εμφανιστεί μαστίτιδα, μη διακόψετε το θηλασμό. Ίσως είναι επώδυνο, όμως με το διαρκή θηλασμό θα πετύχετε σωστή εκροή γάλακτος και θα ανακουφίσετε το στήθος. Αν ο πόνος αναστέλλει το ερέθισμα της θηλής για την παραγωγή γάλακτος, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε να θηλάζετε από τον υγιή μαστό, εναλλάσσοντας με τον πάσχοντα μαστό, αμέσως μόλις επιτευχθεί το ερέθισμα εκροής. Ένα ελαφρύ μασάζ στο στήθος σας κατά το θηλασμό, με τα δάχτυλά σας, χρησιμοποιώντας είτε μαγειρικό ή είτε κάποιο παιδικό λάδι, με κινήσεις από την αποφραγμένη περιοχή προς τη θηλή θα σας απαλύνει τον πόνο και φυσικά θα αισθανθείτε πολύ μεγάλη ανακούφιση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Εκτός από το μασάζ, ο χρόνος της ανάπαυσης και του ύπνου είναι σημαντικός, για τη μητέρα που θηλάζει, για να δώσει το περιθώριο στον οργανισμό της να αναρρώσει και να ανεβάσει τις άμυνές του. Επίσης κάντε ζεστές κομπρέσες και τοποθετήσετε τες στο σημείο του στήθους όπου πονάτε. Το ζεστό ντους, πριν θηλάσετε, βοηθά, και αφού θηλάσετε μπορείτε να τοποθετήσετε μια κρύα κομπρέσα για να ανακουφίσετε το στήθος σας. Όσο επώδυνος και αν είναι ο θηλασμός από τον πάσχοντα μαστό, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να μην τον αποφύγετε. Μάλιστα χρειάζεται να αφήνετε το μωράκι σας να θηλάζει συχνά, ώστε να μπορεί να ρέει το γάλα συνεχώς και να μην πετρώσει. Μην ξεχνάτε σε κάθε περίπτωση, μετά από κάθε θηλασμό, να «συλλέγετε» το γάλα από το μαστό, ώστε να «αδειάζει» είτε με το χέρι είτε με κάποιο θήλαστρο.

 

Να πάρω φάρμακα;

Μια γυναίκα που θηλάζει δεν επιτρέπεται να ακολουθήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μαστίτιδας μπορεί να χορηγηθεί στη θηλάζουσα μητέρα μόνο όταν:

Έχει σοβαρά συμπτώματα.

Δεν εμφανίζει βελτίωση μετά από 24 ώρες απομάκρυνσης του γάλακτος.

Έχει πληγωμένη και μολυσμένη θηλή.

Τα ήπια αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη, και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη επιτρέπονται στις μητέρες που θηλάζουν και μάλιστα χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας για εκείνη αλλά ούτε και για το μωρό. Η καθυστέρηση της θεραπείας για τη μαστίτιδα πιθανότατα να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός αποστήματος στο μαστό, με συμπτώματα όπως έντονος πόνος, οίδημα, ευαισθησία, αλλά και θερμότητα στην περιοχή του αποστήματος. Η θεραπεία κατά της μαστίτιδας εκτός από τα αντιβιοτικά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, περιλαμβάνει συχνά και απαιτείται χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία για την αφαίρεση του υγρού που περιέχει το στήθος. Εάν εμφανιστεί απόστημα, ο θηλασμός από το μαστό που έχει προσβληθεί θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά, αν και το ιδανικό θα ήταν να «συλλέξετε» όλο το γάλα με θήλαστρο ωσότου ολοκληρωθεί η επούλωση.

 

Προλάβετε τη μαστίτιδα!

  • Τοποθετήστε σωστά το μωρό σας στο μαστό.
  • Ταΐστε το κάθε φορά που πεινάει.
  • Φροντίστε να απομακρύνετε το γάλα, όταν αισθάνεστε βάρος στο στήθος σας.
  • Ξεκουραστείτε και ασχοληθείτε αποκλειστικά και μόνο με το μωρό σας, εάν και εφόσον είναι εφικτό.
  • Ζητήστε τη γνώμη του ειδικού όταν έχετε πληγωμένες ή επώδυνες θηλές.
  • Προμηθευτείτε άνετα ρούχα και ειδικούς στηθόδεσμους εγκυμοσύνης που δεν πιέζουν το στήθος.

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, Βασίλειου Μελίστα.

happy baby