Μαμά,ξέχασα τα μαθήματά μου! Υπάρχει λύση;

Διαβάζει κάθε μάθημα που έχει για ώρες και συνέχεια το ξεχνάει;
Δεν θυμάται γραμματικούς κανόνες, την ιστορία και την γεωγραφία; Προσπαθείτε να το βοηθήσετε στη μελέτη του χωρίς επιτυχία;
Δείτε μερικές ιδέες της ειδικού παιδαγωγού, Σοφίας Τσιντσικλόγλου και μάλλον θα βρείτε αρκετές ιδέες για να τις εφαρμόσετε!
Σίγουρα γνωρίζετε αρκετές υπηρεσίες μόνο με τα αρχικά τους. Δεν θυμάστε τί σημαίνουν, αλλά αν προσπαθήσετε, σίγουρα θα καταφέρετε να λύσετε τον...γρίφο! Κάντε το ίδιο και με τα μαθήματα και ακόμη καλύτερα μάθετε στο παιδί σας, πως να το κάνει κι αυτό. Να μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε και γράψτε μας εάν...έπιασαν!
Φτιάξτε μια Ακροστιχίδα
Φτιάξτε ακροστοιχίδες με τα αρχικά ονομάτων ή λέξεων που πρέπει να μάθουν τα παιδιά.
Για παράδειγμα: Ποιοί είναι οι τρεις (3) μεγαλύτεροι τραγικοί ποιητές;
Α-ισχύλος
Σ-οφοκλής
Ε-υρυπίδης
Δημιουργείται η λέξη ΑΣΕ!!
Δεύτερο παράδειγμα: Ποιές είναι οι πρωτεύουσες των τεσσάρων (4) νομών της Κρήτης;
Χ-ανιά
Α-γιος Νικόλαος
Ρ- Ρέθυμνο
Η- ράκλειο
Δημιουργείται η λέξη ΧΑΡΗ
Δημιουργήστε ομοιοκαταληξίες
Με την βοήθεια της ομοιοκαταληξίας, μάθετε στα παιδιά κάτι που τους φαίνεται δύσκολο στο μάθημα.
Για παράδειγμα :
"Το χίλια τετρακόσια πενήντα τρία η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε από την Τουρκία"
Κάντε «αστείους συσχετισμούς»
Βρείτε αστείες εκφράσεις για να θυμούνται τα παιδιά. Για να θυμούνται για παράδειγμα το όνομα Αδαμάντιος Κοραής, πείτε τους να θυμούνται το διαμάντι και το κοράκι!
Για να θυμούνται τα ονόματα των Ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, πείτε τους το εξής αστείο "Ξανθό τσακάλι με σκουφί" (Ξάνθος, Τσακάλωφ, Σκουφάς)!
Δημιουργείστε «Νοερές εικόνες»
Αυτός ο τρόπος διευκολύνει & βοηθά στην απομνημόνευση. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο μάθημα της Ιστορίας:
Bάλτε τα παιδιά να φανταστούν το σκηνικό της μάχης των Θερμοπυλών. Δώστε τους λεπτομέρειες για τον οπλισμό, την κούραση, τον φόβο των ανδρών, για την σκόνη, τον καιρό κλπ. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα μάθουν τα πάντα για την μάχη!
Συμπληρώστε τα κενά με «λέξεις-κλειδιά»
Φτιάξτε ένα δικό σας διάγραμμα αφήνοντας κενά τα οποία θα συμπληρώσουν τα παιδιά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την μορφή κειμένου με κενά, είτε με μορφή ακροστοιχίδας, βάζοντας τα αρχικά γράμματα και δίνοντας τον ορισμό ή ακόμη και με σταυρόλεξο (αυτό ίσως είναι λίγο δυσκολότερο).
Βάλτε τίτλους στις παραγράφους
Βάλτε τίτλους σε παραγράφους που δεν έχουν, αποδίδοντας το νόημα του κειμένου. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως: ποιος, τι, πότε, πού και γιατί, όποτε ταιριάζει και θα δείτε ότι οι ερωτήσεις βοηθούν ιδιαίτερα.
Λέξεις- Κλειδιά (για τους εκπαιδευτικούς)
Μαζί με τους μαθητές, βρείτε & υπογραμμίστε λέξεις-κλειδιά του μαθήματος. Η διαδικασία αυτή, βοηθά τα παιδιά να προσέχουν κατά την ώρα του μαθήματος, να θυμούνται τα κύρια στοιχεία, να διαβάζουν γρηγορότερα στο σπίτι και να μπορούν να κάνουν γρήγορη επανάληψη κοιτώντας τα υπογραμμισμένα σημεία.
Η Περίληψη
Βάλτε τα παιδιά να γράψουν την περίληψη του μαθήματος. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει στο μάθημα της ιστορίας ή σε κάποιο λογοτεχνικό κείμενο.
Ρυθμός
Χτυπάμε παλαμάκια για να πούμε κάτι ρυθμικά. π.χ. την προπαίδεια.
Μπορούμε επίσης να χτυπάμε παλαμάκια στην πρόσθεση και την αφαίρεση της α' δημοτικού. Ρωτάτε δηλαδή πόσο κάνει 1+1 και χτυπάτε (2) δύο παλαμάκια για απάντηση. Τα παιδιά ακούνε την ερώτηση, ακούνε και τα παλαμάκια και στη συνέχεια, απαντούν.
Τραγούδι
Φτιάχνετε μαζί με τα παιδιά μια μελωδία για την απομνημόνευση της αλφαβήτας και της προπαίδειας και κρατάτε τον ρυθμό!
Βοηθά επίσης και για την απομνημόνευση μεγάλων κειμένων, όπως οι νομοί της Ελλάδας, τα ποτάμια μιας περιοχής και πολλά άλλα.
Διαβάστε επίσης για το ξεχασιάρικο παιδί
Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός, paidagwgos.blogspot.gr