Λύθηκε το μυστήριο των πόνων της γέννας;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

όμορφη έγκυος

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης βιολογίας, αυτό των πόνων της γέννας, υποστηρίζουν ότι έλυσαν Αυστραλοί επιστήμονες και όπως όλα δείχνουν οφείλεται σε μία πρωτεϊνη...

 

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές δε μπορούν να εξηγήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί το χρονοδιάγραμμα μιας γέννας, μετά από περίπου 40 εβδομάδες κύησης, ή να προβλέψουν τη γέννηση ενός παιδιού με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Αυτό που γνωρίζουν πλέον όμως, είναι ότι όταν έρθει η ώρα του τοκετού, ο οργανισμός της γυναίκας παράγει μια πρωτεΐνη, η οποία απελευθερώνει ένα «διακόπτη-ασφαλείας», που επιτρέπει στη μήτρα να αρχίσει να συσπάται με τέτοιο τρόπο, όπως συσπάται ένας τεντωμένος μυς. Οι πόνοι του τοκετού για την έγκυο αρχίζουν.

Αυτό,ενδεχομένως  θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων για την πρόκληση τοκετού στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, καθώς και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων, με στόχο την μείωσή τους.
 

«Επί δεκαετίες προσπαθούσαμε να βρούμε τι είναι αυτό που ξεκινά τη διαδικασία του τοκετού στις γυναίκες» ανέφερε ο καθηγητής Shaun Brennecke από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.Αντί για τις ορμονικές αλλαγές που υποθέταμε ότι γίνονταν στο σώμα και στον οργανισμό των μελλουσών μητέρων και για τις οποίες συζητούσαμε στο παρελθόν, τελικώς αυτή η πρωτεΐνη που παράγει το ίδιο το σώμα, είναι ο πραγματικός διακόπτης που ξεκινά τον τοκετό, προσθέτει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ενώ πλέον στόχος & σκοπός των ερευνητών είναι να βρεθούν εναλλακτικές μέθοδοι τοκετού, αντί της επικίνδυνης καισαρικής τομής, που είναι πολύ κοινή στις περιπτώσεις υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών.

Οι επιστήμονες θα κινηθούν σε 2 άξονες. Είτε στην δημιουργία ενός φαρμάκου για την έναρξη του τοκετού, είτε στην προσπάθεια της δημιουργία της πρωτεΐνης ώστε να γίνει η έναρξη του τοκετού, που στις υπέρβαρες γυναίκες δεν επιτυγχάνεται.

Ας ευχηθούμε κι εμείς καλή επιτυχία!

Πηγή mitrikosthilasmos.com

happy baby