Kινδυνεύει ο εγκέφαλος των παιδιών, από κινητά & tablets;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδιά και ηλεκτρονικά

Πολλά έχουν γραφεί, αναφορικά με την χρήση ή όχι, των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά. Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα ευρήματα και συμβουλές, προς τους κατόχους των συσκευών αυτών, όμως έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια κρατική έρευνα που να διατυπώνει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.

 

Πολύ σύντομα όμως θα έχουμε κάποιες απαντήσεις, διότι στην Βρετανία διεξάγεται η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο, από Βρετανούς ερευνητές, με στόχο να διαπιστώσουν αν η χρήση των κινητών τηλεφώνων & άλλων ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Περισσότερα από 160 σχολεία των προαστίων του Λονδίνου, έχουν λάβει πρόσκληση να εγγράψουν τους μαθητές τους ώστε να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή.

Πρόκειται για μια «υψηλής σημασίας μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε παιδιά», για τις επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, δρ. Πάτρικ Χάγκαρντ.

Σε ένα διάστημα 3 ετών, 2.500 παιδιά ηλικίας από 11 ως 12 ετών παρακολουθούνται από τους υπεύθυνους της έρευνας για τη Γνωστική Λειτουργία των Εφήβων & Κινητά Τηλέφωνα (Study of cognition, adolescents and mobile phones, SCAMP) καθώς και από ερευνητές του Imperial College London.
 

Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αντιστοιχεί στην είσοδο των παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καθώς το ποσοστό των παιδιών που κατέχουν κινητό τηλέφωνο στην ηλικία των 11 -12 ετών φθάνει το 70%, ενώ τα παιδιά που κατέχουν κινητό τηλέφωνο στην ηλικία των 14 ετών, φθάνει το 90%, η έρευνα αυτή είναι επιβεβλημένη, θα προσθέσουμε εμείς.

 
Καθώς επίσης, η σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από παιδιά, παραμένει ως τώρα υπό συζήτηση ανά τον κόσμο, οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, έχουν μελετήσει τα αποτελέσματα του κινητού τηλεφώνου στους ενηλίκους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συνέπειες αυτών των νέων τεχνολογιών στα παιδιά "είναι πολύ λίγο γνωστές".

Επειδή πλέον τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε κάθε ηλικιακό γκρουπ, ακόμη και σε πρώϊμη ηλικία, οι βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο «εγκέφαλος των παιδιών είναι πιο ευαίσθητος στα «ραδιοκύματα», καθώς βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη».


Που επικεντρώνεται η έρευνα

Οι ερευνητές αποφάσισαν να επικεντρώσουν την εργασία τους, στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως είναι η μνήμη & η συγκέντρωση.
Θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα σε γονείς & παιδιά, σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα τάμπλετς. Επίσης  θα αναλύσουν και τα δεδομένα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

"Τα επιστημονικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα ως τώρα είναι καθησυχαστικά και δεν δείχνουν κάποια σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε κύματα ραδιοσυχνοτήτων από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ανηλίκους βραχυπρόθεσμα – δηλαδή με χρήση λιγότερο από 10 χρόνια", λέει ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του Κέντρου για το Περιβάλλον & την Υγεία του Ιmperial College London, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την έρευνα αυτή.
"Όμως τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σχετικά με την μακροπρόθεσμη εντατική χρήση και τη χρήση από παιδιά είναι περιορισμένα και λιγότερο σαφή", προσθέτει.

 

Η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (NHS) εξάλλου, συμβουλεύει τα παιδιά κάτω των 16 ετών να μην χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο σε περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης και να έχουν ένα κιτ "hands free".
 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι έρευνες στον τομέα των κινητών τηλεφώνων & των ηλεκτρονικών συσκευών & τάμπλετς, είναι "υψηλής προτεραιότητας" για την υγεία & την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

 

Πηγή: nooz.gr

happy baby