Το καλάθι της διατροφής!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένια super marketΟι καλές συνήθειες διατροφής ξεκινούν από το σουπερμάρκετ. Γι’ αυτό μη διστάσετε να πάρετε μαζί σας τα παιδιά για μια μίνι ξενάγηση στον κόσμο των φρούτων, των λαχανικών και όχι μόνο!

 

Η ποιότητα των τροφίμων τα οποία μπαίνουν στο οικογενειακό τραπέζι παίζει σημαντικό ρόλο στο να αποκτήσει όλη η οικογένεια καλές διατροφικές συνήθειες. Όταν ένα ψυγείο είναι γεμάτο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σε διάφορα χρώματα, αντί για γλυκά, έτοιμο φαγητό και άλλες λιπαρές τροφές, τα παιδιά έχουν περισσότερες υγιεινές επιλογές και άρα περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Όλα ξεκινούν από το καλάθι της νοικοκυράς και το τι επιλέγει κάθε οικογένεια να βάλει σε αυτό σε καθημερινή βάση. Επομένως, όλα αρχίζουν από τα ψώνια σας.

 

Από το σουπερ-μάρκετ στο τραπέζι!

Πριν φτάσουν οι μικροί σας μπόμπιρες να απορρίψουν κάποιο τρόφιμο υψηλής αξίας, όπως συμβαίνει συνήθως με τα λαχανικά, υπάρχουν στρατηγικές εκπαίδευσης που αν εφαρμόσετε από νωρίς βοηθάτε τα παιδιά να κατανοήσουν πόσο σημαντικές είναι όλες οι τροφές. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να κάνετε από νωρίς το παιδί συμμέτοχο στη διαδικασία της επιλογής και της παρασκευής των τροφίμων. Η στρατηγική για το καλάθι της σωστής διατροφής ακολουθεί τα εξής βήματα:

- Ξεκινήστε κάνοντας μια σωστή λίστα με ψώνια μαζί με το παιδί σας. Αρχίστε τη συζήτηση μαζί του με ερωτήσεις: π.χ. «τι χρειαζόμαστε σήμερα;» Κάθε φορά που το παιδί θα προτείνει γλυκά ή άλλα «απαγορευμένα» τρόφιμα εσείς θα του αντιπροτείνετε κάτι υγιεινό.

- Ενώ φτιάχνετε τη λίστα ελέγξτε ότι περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά, υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι), λαχανικά, φρούτα και λίπη-έλαια. Έτσι θα επιβεβαιωθείτε ότι η διατροφική ποικιλία της εβδομάδας θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, εκτός από τις βασικές τροφές, μην ξεχνάτε τα snacks. Φροντίστε να κάνετε υγιεινές επιλογές, όπως μπάρες δημητριακών, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

- Κάντε τα ημερήσια ψώνια μαζί με το παιδί σας. Συνήθως τις καθημερινές που ο κόσμος είναι λιγότερος μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ατα… φρούτα και τα λαχανικά και να ξεναγήσετε το παιδί στον κόσμο τους, με ιστορίες που θα κεντρίσουν την περιέργειά του να τα δοκιμάσει.

- Παροτρύνετε το παιδί σας να ακουμπήσει τις ντομάτες που διαλέγετε, να δει πόσα χρώματα έχουν οι πιπεριές, πόσο όμορφα μυρίζουν τα φρούτα. Είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να γευτεί όλα αυτά τα τόσο θελκτικά τρόφιμα!

- Επιστρέφοντας στο σπίτι μαγειρέψτε αυτά που αγοράσατε με το παιδί σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνει ότι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια συνεχίζουν το ενδιαφέρον ταξίδι τους μέχρι το πιάτο μας και μας χαρίζουν υγεία!

 

Θυμηθείτε...

Τα παιδιά παρακολουθούν & αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους, συνεπώς εάν σας βλέπουν να ψωνίζετε και να τρώτε υγειινές τροφές θα ακολουθήσουν και αυτά γρήγορα αυτές τις καλές διατροφικές συνήθειες!

ΜΑΜΑ, τι θα φάμε σήμερα;

 

category: 
happy baby